Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Poniższe instrukcje warto zastosować do wszelkich organicznych naczyń, zwłaszcza tykw, w których rozwinęła się pleśń. Przedstawiona metoda to awaryjna ostateczność, ponieważ obejmuje czynności, których nie należy wykonywać przy normalnym użytkowaniu naczyń.

  1. Usunąć z tykwy resztki suszu i pleśni, użyć łyżeczki i wybrać dokładnie ile się da.
  2. Wypełnić naczynie ciepłą wodą i pozostawić na kilkanaście minut do namoczenia.
  3. Powtórzyć wydrapywanie za pomocą łyżeczki. Powinno to przypominać wydrapywanie miąższu w czasie zwykłego curado.
  4. Użyć szczotki lub wyciora do mycia naczyń, (w zależności od rozmiaru tykwy i szerokości wlotu) oraz szarego mydła i ciepłej wody do dokładnego wyszorowania wnętrza naczynia. Zamiast mydła można użyć dowolnego płynu do mycia naczyń, który nie ma intensywnego zapachu.
  5. Dokładne szorowanie szczotką i mydłem powtórzyć kilkukrotnie. Po czym tykwę dokładnie wypłukać.
  6. Tykwę zdezynfekować dla pozbycia się zarodników pleśni ukrytych wewnątrz ścianek. Wybrać jedną z trzech poniższych metod dezynfekcji.
Tykwa do yerba mate brzoskwiniowa
Tykwa do yerba mate brzoskwiniowa
  • Tykwę wypełnić alkoholem (najlepiej wódką), pozostawić na godzinę po czym wylać alkohol i naczynie dokładnie wypłukać (patrz curado brazylijskie).
  • Wlać do tykwy nieco spirytusu, opłukać ją nim i wylawszy podpalić naczynie, zadbać by ogień opalił wszystkie ścianki. Płomień zgasić odstawiając naczynie do góry nogami.
  • Dokładnie opłukać.
  • Wsypać do tykwy dwie łyżki soli i zalać do pełna ciepłą wodą. Sól rozmieszać, pozostawić na 12 godzin. Naczynie dokładnie opłukać (patrz curado solą).

Niestety  curado spleśniałej tykwy zakłada użycie mydła, czyli zrobienie czegoś czego robić nie wolno. Jest to jednak lepsze niż wyrzucenie naczynia. Co do dezynfekcji, trzeba się liczyć z tym, że wypalanie i namaczanie alkoholem może doprowadzić do powstania długo utrzymującego się aromatu w naczyniu. Należy samemu rozważyć jak bardzo spleśniała jest tykwa i która metoda będzie najlepsza.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Fotografia główna: Jadwiga Janowska


Dodaj komentarz