Poniższe instrukcje warto zastosować do wszelkich organicznych naczyń, zwłaszcza tykw, w których rozwinęła się pleśń. Przedstawiona metoda to awaryjna ostateczność, ponieważ obejmuje czynności, których nie należy wykonywać przy normalnym użytkowaniu naczyń.
Jak usunąć pleśń z tykwy?
- Usunąć z tykwy resztki suszu i pleśni, użyć łyżeczki i wybrać dokładnie ile się da.
- Wypełnić naczynie ciepłą wodą i pozostawić na kilkanaście minut do namoczenia.
- Powtórzyć wydrapywanie za pomocą łyżeczki. Powinno to przypominać wydrapywanie miąższu w czasie zwykłego curado.
- Użyć szczotki lub wyciora do mycia naczyń, (w zależności od rozmiaru tykwy i szerokości wlotu) oraz szarego mydła i ciepłej wody do dokładnego wyszorowania wnętrza naczynia. Zamiast mydła można użyć dowolnego płynu do mycia naczyń, który nie ma intensywnego zapachu.
- Dokładne szorowanie szczotką i mydłem powtórzyć kilkukrotnie. Po czym tykwę dokładnie wypłukać.
- Tykwę zdezynfekować dla pozbycia się zarodników pleśni ukrytych wewnątrz ścianek. Wybrać jedną z trzech poniższych metod dezynfekcji.

- Tykwę wypełnić alkoholem (najlepiej wódką), pozostawić na godzinę po czym wylać alkohol i naczynie dokładnie wypłukać (patrz curado brazylijskie).
- Wlać do tykwy nieco spirytusu, opłukać ją nim i wylawszy podpalić naczynie, zadbać by ogień opalił wszystkie ścianki. Płomień zgasić odstawiając naczynie do góry nogami.
- Dokładnie opłukać.
- Wsypać do tykwy dwie łyżki soli i zalać do pełna ciepłą wodą. Sól rozmieszać, pozostawić na 12 godzin. Naczynie dokładnie opłukać (patrz curado solą).
Niestety curado spleśniałej tykwy zakłada użycie mydła, czyli zrobienie czegoś, czego robić nie wolno. Jest to jednak lepsze niż wyrzucenie naczynia. Co do dezynfekcji, trzeba się liczyć z tym, że wypalanie i namaczanie alkoholem może doprowadzić do powstania długo utrzymującego się aromatu w naczyniu. Należy samemu rozważyć jak bardzo spleśniała jest tykwa i która metoda będzie najlepsza.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fotografia główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata z odchodów robaków
Istnieje pewna herbata, która budzi mieszane uczucia nawet wśród zaprawionych herbaciarzy. Jest to jedna z[...]
wrz
Herbata zielona Liu An Gua Pian właściwości, historia, produkcja
Smak i aromat tej herbaty opisywane są jako niezwykle orzeźwiające i roślinne. Doszukać się można[...]
sty
Herbata po libańsku, przepis na herbatę po libańsku
Herbata libańska nie jest bardzo oryginalna, ale bardzo smaczna, aromatyczna i rozgrzewająca. Przepis na herbatę[...]
maj
Dzika biała herbata Yunnan Wild Tea Buds
Yunnan Wild Buds zaskakuje smakiem, nie jest podobna do białych herbat, które piłam wcześniej. Doskonale[...]
paź
Herbata z pigwą i geranium – przepis
Kresowiacy mają bogatą kulturę nie tylko związaną z twórczością znanych osób z tych regionów ale[...]
gru
Lawenda. Napar z lawendy. Przepis na lemoniadę z lawendy
Lato to czas wypoczynku, ładowania baterii i relaksu. Dlatego dzisiaj zapraszam na napar lawendowy -[...]
2 Comments
lip
Herbata mrożona. Jak zrobić najlepszą mrożoną herbatę w domu?
Ice tea to wynalazek, który powstał w USA w czasie targów herbacianych. Okazało się, że[...]
maj
Jak parzyć herbatę owocową?
Herbata owocowa to właściwie napar. Nie ma tam herbaty więc i słowo to używane jest[...]
lip