Nazwa i logo Kraus
Nazwa Kraus pochodzi od nazwiska założyciela firmy Francisco Krausa, który jako imigrant osiadł w Misiones w Argentynie wraz z rodziną i podjął się produkcji yerba mate. Obecny właściciel marki Milton Kraus, wnuk Francisco zaprojektował logo w postaci konika polnego. Inspiracją było dla niego wspomnienie z dzieciństwa. Gdy znoszono ze zbiorów wielkie paki świeżych liści mate, wyskakiwały z nich koniki polne, uwięzione wraz z liśćmi. Mały Milton zawsze czekał na tę chwilę i obserwował jak wracają na pola.
Producent Kraus
Kraus to rodzinna firma, której początki datuje się na 1894 rok kiedy to rodzina przybyła z Austrii. Kolejne pokolenia rozwijały rodzinny biznes wprowadzając innowacje i usprawnienia czyniąc markę konkurencyjną oraz obecną na światowym rynku. Firma zajmuje się produkcją yerba mate i herbaty kładąc nacisk na jej naturalność i wysoką jakość. Produkty Kraus posiadają wiele certyfikatów upraw organicznych oraz handlu fair trade. Uprawy znajdują się w Santo Domingo Savio i San Ignacio w Misiones w Argentynie.
Produkty Krausa
Mate Kraus produkowana jest przy użyciu innowacyjnej metody suszenia liści gorącym powietrzem co daje wyjątkowy smak mate wolnej od dymu. W ofercie marki Kraus znajduje się zwykła mate organiczna oraz jej nieco mocniejsza odmiana Gaucho w „kowbojskim” stylu, wersja Pioniero produkowana jest z całego krzewu zaś mate Pure Leaf składa się jedynie z listków, bez łodyżek i pyłu. Wersja Silvestre to mate aromatyzowana miętą pieprzową.
Smak i aromat Krausa
Przyjemny i roślinny, wolny od nut dymnych. Pojawiają się akcenty czekoladowe i mleczne, a także świeże nuty cytrusów i ziół. Jest to mate o średniej cierpliwości, nieco szybko się wypłukuje, jej smak nie jest przytłaczający. Jest pełna słońca i świeżości.
Ogólna ocena Krausa
W mojej subiektywnej ocenie Kraus jest to jedna z lepszych yerba mate na rynku, zajmuje pierwsze miejsce na mojej prywatnej liście ulubionych mate. Wysoka jakość produktu w połączeniu z troską o środowisko i organiczne uprawy sprawia, że widzę duży potencjał przed tą marką. Jest to propozycja dobra dla każdego, łącznie z osobami zaczynającymi dopiero z mate. Niezadowoleni mogą być jedynie miłośnicy typowej paragwajskiej mate o dymnym aromacie i długim sezonowaniu.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
177 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Chasen
Czym jest chasen? Chasen to bambusowy pędzel służący do przygotowywania herbaty matcha. Wykonany jest z[...]
kwi
Czy herbata długo parzona jest mocniejsza?
Czy herbata długo parzona jest mocniejsza? Herbata dłużej parzona nie jest mocniejsza, jeśli pod uwagę[...]
kwi
Książka Czajnikowy.pl dobra herbata Rafała Przybyloka dostępna od 10 maja!
Książka Czajnikowy.pl dobra herbata Rafała Przybyloka dostępna od 10 maja!
kwi
Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę z Yerba Mate Instant domowym sposobem, porady
Yerba Mate Pajarito Instant zgodnie z przepisem powinno się parzyć na ciepło, ale z naszych[...]
maj
Yerba mate tereré
Yerba mate terere to tradycyjny napój przygotowywany z yerba mate. Popularny zwłaszcza w Paragwaju ale[...]
Herbata kaktusowa, czyli herbata z opuncją
Co to za kaktus? Opuncja. Opuncja to wielka rodzina kaktusów, które rozlazły się po całym[...]
maj
Właściwości Yerba Mate, działanie Yerba Mate
Yerba mate jest bardzo bogata w przeróżne substancje odżywcze i niektórzy chcieliby nazywać ją warzywem,[...]
wrz
Herbatka z chryzantemy
Mało komu przyszłoby do głowy parzyć kwiaty chryzantemy. Tymczasem Azjaci robią to od bardzo dawna.[...]
lis