ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Azory to podlegające pod Portugalię wyspy na Oceanie Atlantyckim. Między innymi dzięki nim, możemy spróbować europejskiej herbaty. Dzisiaj kilka słów o Gorreanie, czyli herbacie z Azorów.

Herbata z Azorów - Gorreana: napar
Herbata z Azorów – Gorreana: napar

Herbata na Azorach

Azory, zaliczane do Makronezji, położone są na Oceanie Atlantyckim i politycznie podlegają pod Portugalię. W 1820 roku Jacinto Leite wprowadził na nich herbatę. Pierwsze nasiona zostały przywiezione z brazylijskiego Rio de Janeiro, gdzie Jacinto stacjonował jako komandor Gwardii Dworu Dom João VI. W późniejszym czasie, w wyniku spadku w uprawach i produkcji pomarańczy, herbata powoli zyskiwała na znaczeniu. W roku 1850 osiągnęła poziom 250 ton wyprodukowanych na 300 hektarach. Ważną rolę w tej zmianie odegrała między innymi Sociedade Promotora Micaelense, czyli Towarzystwo Handlowe São Miguel.

Herbata z Azorów - Gorreana: liście (susz)
Herbata z Azorów – Gorreana: liście (susz)

Niestety w wyniku działań podczas I Wojny Światowej oraz ochrony herbaty pochodzącej z Mozambiku, w 1966 roku z 14 fabryk herbaty aktywnych pozostało już jedynie 6.

Gorreana

Położona na wyspie São Miguel plantacja Gorreana to najstarsza i obecnie jedyna plantacja na Azorach. Założona została w 1883 roku przez Ermelindę Gago i jej syna José Honorato, a produkcja na niej trwa nieprzerwanie od jej założenia. Na swojej stronie, Gorreana uznaje warunki uprawy jako główne czynniki wyjątkowego smaku produkowanej herbaty. Gliniasta gleba bogata w minerały, odpowiednie ph i morska bryza sprawiają, że ta zbierana ręcznie herbata rozpoznawana jest na całym świecie. W uprawie nie wykorzystuje się herbicydów, insektycydów czy środków grzybobójczych. Zbiory odbywają się od kwietnia do września. Gorreana wytwarza głównie herbatę czarną i zieloną. Obecnie plantacja obejmuje 32 akry, czyli prawie 12 ha i produkuje się na niej około 33 tony herbaty rocznie. Jest chętnie odwiedzana przez turystów, którzy oprócz herbacianych krzewów mogą zrobić zakupy w butiku herbacianym lub odwiedzić muzeum.

Herbata z Azorów - Gorreana: napar z herbaty
Herbata z Azorów – Gorreana: napar z herbaty

Gorreana Pekoe

Dzisiaj przygotowałam czarną herbatę Gorreana Pekoe. Herbatę Pekoe wytwarza się z drugiego liścia na pędzie. Listki do jej produkcji zbierane są od połowy kwietnia do czerwca. Suche liście są dość spore, ciemne, w kolorze wędzonej śliwki, mocno poskręcane. Susz pachnie słodko i delikatnie. Zapach ten najbardziej kojarzył mi się właśnie z suszoną śliwką lub rodzynkami.

Herbata z Azorów - Gorreana: drugie parzenie
Herbata z Azorów – Gorreana: drugie parzenie

Herbatę zaparzyłam w imbryku wodą o temperaturze 100 stopni Celsjusza. Kolor naparu zaliczam do moich ulubionych kolorów herbaty. Bursztynowy, ciemno czerwony. Kolor zachodzącego słońca. W smaku herbata jest taka jak zapowiedział jej zapach czyli słodka. Nadal czuć w niej rodzynki. Doskonale sprawdziła się z cytryną. Producenci podają, że Gorreana Pekoe jest wyśmienitą herbatą śniadaniową, która dzięki swojemu smakowi dobrze skomponuje się też z mlekiem. Jej słodycz sprawia, że można odstawić słodziki i inne słodkie dodatki.

Herbata z Azorów - Gorreana: pierwsze parzenie
Herbata z Azorów – Gorreana: pierwsze parzenie

Kolejna ciekawa herbata. Cieszę się, że jej spróbowałam, bo wejdzie na stałe do mojej listy herbat śniadaniowych. Pozostaje tylko zaparzyć ją sobie na plaży i poczuć się chociaż na chwilę jak na Azorach.

Źródła: gorreana.pt/en/content/13-tea-in-azores, gorreana.pt/en/content/7-about-gorreana

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbaciany grzaniec

Jesienią oraz w okresie przedświątecznym wielu z nas poszukuje rozgrzewających napojów. Jednym z pomysłów jest[...]

Masala Chai, jak zrobić samemu w domu rozgrzewającą herbatę korzenną

Jak zrobić mieszankę przypraw i korzeni Masala Chai, która rozgrzeje nas w jesienne wieczory? Wystarczy[...]

Czarna herbata Assam Hattialli

Herbaty Assam wykorzystywane są w mieszankach śniadaniowych ze względu na swój wyraźny smak. Często dodaje[...]

Dlaczego kawa jest kwaśna? Kwaśność a kwasowość kawy

Kiedy zapytasz przypadkowo wybraną osobę jaką lubi kawę, w większości przypadków odpowie: NIE KWAŚNĄ! Równolegle[...]

Gaiwan. Symbol nieba, człowieka i ziemi

Gaiwan: czarka z przykrywką (gai- przykrywka, wan- czarka), to bardzo przydatne naczynie do parzenia herbaty.[...]

Co pije Tatar? Herbata Tatarska

Herbata Tatarska. Zagotować mleko (100 ml) i wodę (100 ml) w różnych naczyniach. Do gotującej[...]

Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem

Yunnan Golden Jade to interesujące połączenie dwóch gatunków herbaty, zielonej i czarnej.  Jej nazwa odnosi[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.