WYDAJ 65 PLN, ZA DARMO.

Kawa zyskała tytuł najpopularniejszego pobudzającego napoju świata dużemu stężeniu łatwo przyswajalnej kofeiny. Wielu z nas zaczyna dzień kawą, sięgając po kolejne filiżanki, gdy tylko poczujemy spadek energii. Pomimo swych pozytywnych właściwości, kofeinę należy rozsądnie dawkować, gdyż nadmierne jej spożycie może być przyczyną problemów zdrowotnych.

Jak długo pobudza kofeina?

Pierwsze pobudzające efekty kofeiny pojawiają się już w trakcie picia kawy, a po 45 minutach blisko 90% wchłania się i rozprowadza po całym organizmie. Intensywność oddziaływania kofeiny na poszczególne osoby zależy od wielu czynników, takich jak: uwarunkowania genetyczne, dieta oraz nabyta -poprzez częstotliwość spożywania- tolerancja. Długość doświadczania pobudzenia zależy od szybkości metabolizmu kofeiny i trwa ok. 3-4h. Po tym czasie wypicie kolejnego kubka kawy wydaje się jedynym sposobem na osiągnięcie zadowalającego poziomu energii. W niektórych przypadkach może to skutkować nadmiernym spożyciem kofeiny i doprowadzić do wystąpienia skutków ubocznych.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Grejpfrut a kawa

Zamiast stale zwiększać ilość wypijanej kawy, powinniśmy poszukać metody, aby jej działanie było dłuższe i bardziej efektywne. To właśnie w tym kontekście łączy się ze sobą grejpfruty i kawę. Liczne badania wykazały silne oddziaływanie na organizm tych cytrusów, zwłaszcza w zakresie przyswajania innych substancji. Powinniśmy na to zwrócić szczególną uwagę, gdy przyjmujemy leki i dla bezpieczeństwa usunąć te owoce z diety. Odpowiadająca za gorzki smak grejpfrutów naringina wpływa też na przyswajanie i czas pobudzającego wpływu kawy na organizm. Działanie tej substancji blokuje niektóre, wytwarzane przez wątrobę, enzymy, biorące udział w metabolizmie kofeiny. Wykazano, że równoległe spożywanie kawy i naringiny powoduje wydłużenie o połowę jej pobudzającego wpływu. Obecna w grejpfrutach substancja obniża również poziom kortyzolu – hormonu stresu, łagodząc tym samym skutki działania kawy, odpowiedzianej za wzmaganie jego produkcji.

Cold brew coffee - kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis
Cold brew coffee – kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis

Wprowadzenie grejpfrutów do diety pozwala efektywniej wykorzystać spożywaną kofeinę. Ułatwia to kontrolę jej dziennych dawek, bez potrzeby rezygnowania z pobudzających właściwości kawy.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Historia picia herbaty

Pierwszą herbatę zaparzył... wiatr. To on bowiem według legendy strącił z drzewa listki herbaciane, które[...]

Liść oliwny dla dzieci? Herbata z liścia oliwnego, zastosowanie, parzenie, właściwości

Według mnie największą zaletą jest ciekawy smak i piękna prezencja w filiżance. Liście oliwki można[...]

Herbata biała Yin Zhen parzona na zimno i klasycznie

Yin Zhen to bez wątpienia słynna herbata. Zaliczana do jednej z dziesięciu wielkich herbat chińskich,[...]

5 najlepszych przepisów na herbaciane koktajle

Shake ciasteczkowy na ciepło to doskonałe rozwiązanie dla lubiących słodkości. Można w ten sposób zagospodarować[...]

Herbata zielona Hojicha Isecha, opinie

Prażenie liści zielonej herbaty za każdym razem daje zaskakujące efekt. Nawet zagorzali przeciwnicy zielonej herbaty[...]

Schudłem 4,1 kg w miesiąc, ale jeszcze kawał drogi przede mną: nasz Czytelnik sprawdza Dietę Pu-Erhową

Udało mi się pozbyć nadmiarowych 4,1 kg w miesiąc. W dniu 30-tych urodzin uruchomiłem dietę[...]

Słodycz w kawie. Jak słodka potrafi być kawa?

Bez wątpienia w trzeciofalowym podejściu do kawy języczkiem uwagi jest kwasowość, która w wielu przypadkach[...]

Yerba mate CBSe, opinie

Yerba mate CBSe nie ma szczególnie długiej tradycji w porównaniu z dinozaurami yerbowego rynku, tym[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.