Nowa kalebasa do picia yerba mate powinna przejść proces curado zanim zaczniemy jej używać. Proces ten polega na wyzbyciu się resztek miąższu, dezynfekcji i zabezpieczeniu. Obecność przypominających piankę strzępów miąższu wyściełających wnętrze nowej tykwy nie jest pożądana. Po pierwsze bardzo psuje smak mate dodając jej goryczy, po drugie wieść niesie, że można nabawić się od picia z nieprzygotowanej kalebasy, mówiąc bez ogródek rozwolnienia. Ponadto bez przeprowadzenia curado naczynie może łatwiej spleśnieć.

Jak przeprowadzić curado?
Przede wszystkim pozbyć należy się resztek miąższu. Nie można robić tego na sucho, ponieważ łatwo zniszczyć naczynie no i oczywiście jest to dużo trudniejsze. Najprościej mówiąc w celu usunięcia miąższu należy dokładnie obejrzeć kalebasę, ocenić ile go tam jest, jaka gruba jest warstwa, następnie namoczyć i ostrożnie wydrapać używając łyżeczki, lub specjalnej łyżeczki do drylowania owoców (jest półkolista, niczym miniaturowa gałka do lodów i ma ostre krawędzie) lub, jeśli to możliwe nawet bombilli. Proces ten w razie potrzeby można powtarzać.
Skrobanie powinno być ostrożne ponieważ można przedziurawić skorupę i naczynie będzie do wyrzucenia. Pociągamy miąższ z dołu do góry zwracając uwagę na samą krawędź, gdzie zwykle kalebasa jest okuta. Okucie to nazywa się wirola i zamocowane jest na tykwie z miąższem. Tutaj miąższ wchodzi pod okucie, można w tym miejscu użyć ostrożnie ostrego nożyka aby równo z wirolą odciąć wióry miąższu. Nie należy ich wygrzebywać spod niej. Niewielka ilość miąższu pod wirolą nie będzie nam przeszkadzać głównie dlatego, że nie zalewa się nigdy okutej kalebasy aż po brzeg ponieważ wirola nie jest szczelna.
Na samym dole, na środku denka, wewnątrz kalebasy znajduje się „ogonek”. Dno naczynia wyskrobujemy w kierunku ścianek i po nich do góry, a od najgłębszego miejsca skrobiemy w kierunku tego sterczącego ogonka. Uważajmy by go nie uszkodzić. Należy go oskrobać do czysta lecz nie próbować go odcinać lub odłamywać, bo matero będzie ciekło w tym miejscu.

Wydrapywanie tykwy jest najważniejszym elementem curado dlatego warto opisać je szerzej. Pozostałe czynności nie nastręczają zbyt wielu trudności toteż nie ma sensu się nad nimi rozwodzić.
Oto poszczególne etapy całego curado:
- Nową tykwę opłukać, napełnić wodą na 30 min po czym wylać.
- Wsypać do tykwy susz yeba mate w ilości 2/3 naczynia (czasem zaleca się użyć zużytych fusów dla oszczędności, ja jednak polecam nie żałować, świeży susz odda więcej esencji).
- Zalać susz gorącą wodą, może to nawet być wrzątek i pozostawić na 12 godzin. Co jakiś czas należy uzupełniać wodę by tykwa była pełna po brzegi.
- Wysypać fusy i wylać wodę, opłukać tykwę.
- Wydrapać miąższ. W razie gdyby było go dużo i nie udało się go pozbyć bez ryzyka dla naczynia powtórzyć namaczanie ze świeżą porcją suszu.
- Wydrapane naczynie wypłukać raz jeszcze i zalać na parę minut wrzątkiem, po czym wyparzone opróżnić.
- Kalebasę osuszyć papierowym ręcznikiem po czym zostawić do całkowitego wyschnięcia.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
82 Produkty
Herbata zielona Matcha
16 Produkty
Herbata czerwona
10 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
91 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
38 Produkty
Przeczytaj również
Co zawiera herbata? Skład herbaty
Najbardziej aktywnymi składnikami herbaty są proantocyjanidyny, czyli łańcuchy polimerowe flawonoidów. Natomiast najpopularniejszym rodzajem flawonoidów są[...]
maj
Nowoczesne technologie w parzeniu herbaty
Czajniki elektryczne, których używamy na co dzień nie są idealne. Osoby starające się oszczędzać energię[...]
lip
herbata Ding Gu Da Fang
Każdy, kto chciałby spróbować herbaty Ding Gu Da Fang, szybko zauważy, że używając wyszukiwarki internetowej[...]
lis
Czarka energetycznej herbaty
Według medycyny chińskiej, każdy płyn czy pokarm posiada w sobie jakąś wartość energetyczną. Mamy jesień,[...]
paź
SWAG SHOW Silesia Katowice 2014
12 kwietnia Czajnikowy.pl parzył herbatę na Swag Show Silesia w Szybie Wilson (Katowice). Dla naszych[...]
kw.
Fotosy z planu Czajnikowy.pl
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z planu Czajnikowy.pl. Fotosy podczas nagrywania dwóch odcinków wykonała Jadwiga[...]
wrz
Matcha Zielona Herbata na Zimno z Lodem, przepis na herbatę Matcha
Przepis na Matchę na zimno z shakera. Do przygotowania potrzebujemy: Matchę, szklankę, shaker, lód, sitko,[...]
lip
Jak przechowywać herbatę? W czym przechowywać herbatę? Opinie
Kupioną herbatę najlepiej przesypać do czystego i wolnego od innych zapachów (zwłaszcza poprzedniej herbaty) naczynia.[...]
2 Comments
maj