Jak zrobić czarkę do herbaty z gliny?
Aby zrobić czarkę, potrzebna jest glina. Glinę najpierw trzeba odpowietrzyć, bo często w jej środku znajdują się pęcherzyki powietrza, które w trakcie toczenia będą nam deformować czarkę. A gdyby zostały w czarce i trafiły z nią do pieca, mogłoby dojść do ich rozerwania w wyniku działania ciśnienia.
Glinę odpowietrza się tak jak zagniata się ciasto. Przygotowujemy kulkę i rzucamy nią na środek koła garncarskiego. Uruchamiamy koło na najwyższych obrotach i glinę moczymy wodą, żeby ją łatwiej wycentrować, a nasze dłonie na niej nie powinny “tańczyć” podczas kręcenia.

Następnie zwalniamy obroty koła garncarskiego i wpychamy kciuku do środka – tak tworzy się wnętrze czarki. Następnie pracujemy nad bokami czarki, jeżeli góra czarka zdeformowała się za pomocą żyłki ją wyrównujemy (odcinając nieco górę). Moczymy wodą czarkę i na wolnych obrotach możemy wykończyć czarkę: możemy zostawić na niej ślad po palcach lub zrobić inne deformacje. Na koniec zbieramy niepotrzebną wodę ze środka czarki.

Teraz za pomocą żyłki odcinamy gotową czarkę od reszty gliny. Nasza czarka musi poczekać 1-2 dni, żeby zdębiała.
Zdębiałą czarkę ustawiamy na środku koła garncarskiego i za pomocą świeżej gliny przyklejamy ją do koła, tak żeby podczas obtaczania z niego nie spadła. Za pomocą noża zbieramy nadmiar gliny i tym samym ukształtujemy stopę. Musimy pamiętać o grubości dna, żeby nie przebić czarki.

Robimy pierwszy wypał naszej czarki w piecu o temperaturze około 1000 stopni Celsjusza. Dopiero teraz możemy ją po szkliwić. Pamiętajcie, że na stopie nie może być szkliwa, bo gdyby szkliwo zaczęło ciec w piecu (co często się zdarza) to czarka byłaby do wyrzucenia.

Taką po szkliwioną czarkę wkładamy do pieca na około 5 i pół godziny. I gotowe!

Gościem programu jest Adam Sobota.
Zobacz nagranie za kulisami
Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
82 Produkty
Herbata zielona Matcha
16 Produkty
Herbata czerwona
10 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
91 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
38 Produkty
Przeczytaj również
TBC 2015 Tea Brewers Cup 2015 Mistrzostwa w parzeniu herbaty, relacja
Zapraszamy do obejrzenia relacji z ogólnopolskich mistrzostw w parzeniu herbaty organizowanych co roku przez Czajnikowy.pl.[...]
2 Comments
lip
Zielona herbata początkowo wydawała się ohydna, ale nie zniechęciłem się: pisze nasz czytelnik
Osobom zniechęconym radzę się nie poddawać. Jedna źle zaparzona herbata nie powinna budować naszego zdania[...]
lip
Herbata kaktusowa, czyli herbata z opuncją
Co to za kaktus? Opuncja. Opuncja to wielka rodzina kaktusów, które rozlazły się po całym[...]
maj
Zalety czarnej herbaty, czarna herbata właściwości zdrowotne
Zalety czarnej herbaty, czarna herbata właściwości zdrowotne. Czarna herbata cieszy się popularnością również dzięki swojemu[...]
1 Comment
mar
Jak zrobić herbatę z liści kawy?
Zaparzanie liści nie jest powszechną praktyką na świecie, jednak są kraje, w których nikogo nie[...]
kw.
Herbata w prowincji Zhejiang
Prowincja Zhejiang znajduje się na wschodnim wybrzeżu Chin nad Morzem Wschodniochińskim. Jest to jedna z[...]
sty
Jak sprawić, żeby kawa zachowała świeżość. 7 porad jak dbać o kawę
W jaki sposób zachować jak najdłużej świeżość kawy ? Jak sprawić by każda filiżanka naszej[...]
paź
Jak wyczyścić matero z tykwy? Porady
Niezmiennie jednym z najczęściej zadawanych naszemu zespołowi pytań związanych z akcesoriami do yerba mate, jest[...]
cze