Herbata zielona a infekcje wirusowe i bakteryjne

Zielona herbata jest cennym źródłem flawonoidów, które pozytywnie działają na nasz organizm. Właściwości antyoksydacyjne pozwalają neutralizować wolne rodniki, czyli atomy lub cząsteczki, które posiadają niesparowany elektron. To właśnie one mogą powodować osłabienie organizmu, a tym samym infekcje wirusowe czy bakteryjne, które jak wiemy najczęściej powodują choroby i przeziębienia.

Witamina K w herbacie
Witamina K w herbacie

Napar z jednej łyżeczki zielonej herbaty Gyokuro posiada aż 86 mg Galusanu epigallokatechiny (EGCG, związku organicznego z grupy flawoniodów). 1 gram zielonej herbaty Matcha posiada 64 mg EGCG. Warto zaznaczyć, że herbata ekspresowa ma nawet 20% mniej EGCG w porównaniu do liściastej.

Czym jest EGCG? To związek odpowiedzialny za większość prozdrowotnych właściwości zielonej herbaty: działa przeciwzapalnie i przeciw nowotworowo. Poza tym pomaga redukować wagę ciała i udział tłuszczu w masie całkowitej człowieka, obniża ryzyko zawału serca i na przykład chroni przed rakiem prostaty.

Zielona herbata Matcha
Zielona herbata Matcha

Należy wspomnieć o właściwej temperaturze parzenia zielonej herbaty. 60*C – 80*C to zdecydowanie najlepszy wybór. Następnie pozostaje nam wybrać czy chcemy otrzymać pobudzający napar czy relaksujący. Duży zastrzyk kofeiny otrzymamy jeśli parzenie będzie krótkie 1-3 minuty, przy dłuższym otrzymamy napar mocniejszy w smaku, ale posiadający właściwości wyciszające.

Jeżeli zależny nam na flawonoidach, pamiętajmy żeby nie dodawać do herbaty mleka (co w przypadku zielonej herbaty jest dosyć szalone, ale praktyka pokazuje, że są fani takich naparów). Ważne jest też długie parzenie, najwięcej EGCG (bo nawet o 25% więcej) otrzymamy parząc herbatę zieloną przez 4-5 minut.

Poznaj produkty czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.