ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata zielona a infekcje wirusowe i bakteryjne

Zielona herbata jest cennym źródłem flawonoidów, które pozytywnie działają na nasz organizm. Właściwości antyoksydacyjne pozwalają neutralizować wolne rodniki, czyli atomy lub cząsteczki, które posiadają niesparowany elektron. To właśnie one mogą powodować osłabienie organizmu, a tym samym infekcje wirusowe czy bakteryjne, które jak wiemy najczęściej powodują choroby i przeziębienia.

Witamina K w herbacie
Witamina K w herbacie

Napar z jednej łyżeczki zielonej herbaty Gyokuro posiada aż 86 mg Galusanu epigallokatechiny (EGCG, związku organicznego z grupy flawoniodów). 1 gram zielonej herbaty Matcha posiada 64 mg EGCG. Warto zaznaczyć, że herbata ekspresowa ma nawet 20% mniej EGCG w porównaniu do liściastej.

Czym jest EGCG? To związek odpowiedzialny za większość prozdrowotnych właściwości zielonej herbaty: działa przeciwzapalnie i przeciw nowotworowo. Poza tym pomaga redukować wagę ciała i udział tłuszczu w masie całkowitej człowieka, obniża ryzyko zawału serca i na przykład chroni przed rakiem prostaty.

Zielona herbata Matcha
Zielona herbata Matcha

Należy wspomnieć o właściwej temperaturze parzenia zielonej herbaty. 60*C – 80*C to zdecydowanie najlepszy wybór. Następnie pozostaje nam wybrać czy chcemy otrzymać pobudzający napar czy relaksujący. Duży zastrzyk kofeiny otrzymamy jeśli parzenie będzie krótkie 1-3 minuty, przy dłuższym otrzymamy napar mocniejszy w smaku, ale posiadający właściwości wyciszające.

Jeżeli zależny nam na flawonoidach, pamiętajmy żeby nie dodawać do herbaty mleka (co w przypadku zielonej herbaty jest dosyć szalone, ale praktyka pokazuje, że są fani takich naparów). Ważne jest też długie parzenie, najwięcej EGCG (bo nawet o 25% więcej) otrzymamy parząc herbatę zieloną przez 4-5 minut.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata żółta. Czar żółtej herbaty

W Polsce Żółte herbaty są najmniej znane, dlaczego? Głównie tłumaczy się to ich wysoką ceną,[...]

Jak parzyć Yerba Mate w szklance, czy można parzyć Yerba Mate w kubku?

Yerba Mate można parzyć na wiele różnych sposobów. Można parzyć tradycyjnie w kalebasie i pić[...]

Gorzka herbata – właściwości

W herbacie jest sporo gorzkich substancji. Najważniejsza z nich to kofeina, która jest używana w[...]

Herbata Si Ji Chun Oolong

Nazwa Cztery Pory Roku - wiosna, choć dość poetyczna, pochodzi od tego, że krzewy herbaciane[...]

Właściwości Yerba Mate, działanie Yerba Mate

Yerba mate jest bardzo bogata w przeróżne substancje odżywcze i niektórzy chcieliby nazywać ją warzywem,[...]

Szósty smak herbaty? Kokumi

Jeśli ktoś zapytałby nas ile jest smaków odpowiedzielibyśmy z rozpędu, że cztery. Po chwili przypominamy[...]

Gdzie kupować dobrą kawę? Jakie informacje powinny znajdować się na etykiecie?

Etykietka kawy powinna zawierać kilka istotnych informacji, aby móc świadomie wybrać ziarno dla siebie. Najważniejszą[...]

Herbata biała Yin Zhen parzona na zimno i klasycznie

Yin Zhen to bez wątpienia słynna herbata. Zaliczana do jednej z dziesięciu wielkich herbat chińskich,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.