ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Najczęściej codzienna herbata nie wymaga od nas uwagi. Chcemy zaparzyć ją szybko i dlatego decydujemy się na herbatę ekspresową: wrzucamy torebkę do kubka i zalewamy wrzątkiem. Czy herbata liściasta rzeczywiście jest pod drugiej stronie barykady i wymaga od nas tak dużego zaangażowania, żeby rezygnować z jej wielu zalet? Oczywiście, że nie. Z pomocą przychodzi bardzo szeroki wybór zaparzaczy, które sprawią, że parzenie liściastej to przyjemność.

Przydatne akcesoria do parzenia herbaty liściastej:

Dwa kubki i sitko

Najprostszą metodą parzenia smacznej liściastej herbaty jest użycie dwóch kubków, które ułatwią uzyskanie odpowiedniej temperatury dla wysokiej jakości zielonej, białej czy niebieskiej herbaty; oraz sitka. Przy przelewaniu wody do wychłodzonego naczynia, temperatura spada o 6-7*C, dlatego już 3 takie manewry dadzą nam słodką zieloną herbatę, a duża objętość naczynia pozwoli liściom swobodnie się rozwinąć i idealnie się zaparzyć.

Najlepszy kubek do parzenia herbaty 0,35l biały
Najlepszy kubek do parzenia herbaty 0,35l biały

Aby jeszcze łatwiej parzyć herbatę, możemy skorzystać z zaparzaczy.

Butelka z zaparzaczem do herbaty – do sitka u góry naczynia wkładamy liście herbaty, przewracamy butelkę i zaczyna się parzenie, aby je przerwać wystarczy ją odwrócić.

Najlepszy termos do herbaty z zaparzaczem ToasTEA 550ml
Najlepszy termos do herbaty z zaparzaczem ToasTEA 550ml

Ceramiczny kubek do herbaty z dużym sitkiem – wrzucamy liście herbaty do sitka, a po odpowiednim czasie, wyjmujemy je, by przerwać parzenie.

Najlepszy kubek do parzenia herbaty błękitny 0,35l
Najlepszy kubek do parzenia herbaty błękitny 0,35l

Silikonowe zaparzacze do herbaty (np. w kształcie hipopotama) – są zabawną alternatywą do parzenia, zwracają uwagę towarzyszy.

Zaparzacz Hippo hipopotam silikonowy
Zaparzacz Hippo hipopotam silikonowy

Filtry papierowe do herbaty – są wygodne i jednorazowe, ułatwiają parzenie herbaty, ale generują niepotrzebne odpady.

Filtry do herbaty ze sznurkiem 64 szt.
Filtry do herbaty ze sznurkiem 64 szt.

Tłokowy zaparzacz do herbaty (Frenchpress) – najczęściej używany do kawy, ale z powodzeniem można w nim parzyć herbatę. Należy pamiętać o całkowitym przelaniu naparu z takiego dzbanka, aby nic się nie przeparzało, kiedy delektujemy się herbatą.

French Press do herbaty i kawy 600ml
French Press do herbaty i kawy 600ml

Zaparzacz z ruchomym dnem – można myć w zmywarce, herbata parzy się w naczyniu, a następnie kładziemy go na dowolnym naczyniu, aby napar oddzielił się od liści.

Najlepszy dzbanek do herbaty IngenuiTEA 2: pudełko
Najlepszy dzbanek do herbaty IngenuiTEA 2: pudełko

Gaiwan – tradycyjnego chińskie naczynie do parzenia herbaty, dzięki krótkiemu parzeniu można wykonać ich wiele uzyskując niesamowite doznania smakowe.

Gaiwan do herbaty Touming 150 ml
Gaiwan do herbaty Touming 150 ml

Czajnik do parzenia herbaty z czarkami – tu najważniejsze jest, aby posiadał sitko wbudowane w dziubek lub, żeby sitko miało jak największą objętość, by liście nie były stłoczone na małej powierzchni.

Japoński czajnik do herbaty piaskowy 370ml
Japoński czajnik do herbaty piaskowy 370ml

Zalety parzenia liściastej herbaty zamiast ekspresowej:

  • pewność tego, co parzymy – widzimy dokładnie, co znajduje się w składzie naszej herbaty,
  • uzyskujemy intensywny napar, dzięki dużym liściom,
  • możemy parzyć wielokrotnie te same liście, uzyskując ciekawe smaki,
  • nie generujemy niepotrzebnych odpadów, liście zaparzonej herbaty mogą posłużyć na przykład jako dodatek do ziemi do kwiatków.
Herbata czarna Waikiki organiczna
Herbata czarna Waikiki organiczna

Fot. główna: Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Hibiskus, przepis na Egipski Przysmak Faraonów Karkade, porady

Karkade - to nazwa, która funkcjonuje tylko w Egipcie. W różnych krajach afrykańskich oraz wszędzie[...]

Niebieska herbatka ze Ślazu Dzikiego

Od dawna używamy ślazu do celów zielarskich. Dzięki znacznej zawartości śluzu, bo według niektórych źródeł[...]

1 Comments

Yerba mate cedron

Yerba Mate: Cedron. Zioło pochodzące z ameryki łacińskiej dodawane często do mieszanej yerba mate con[...]

Mam 10,11,12,13,14,15,16 lat. Czy mogę pić yerba mate? Od ilu lat można pić yerba mate?

Yerba mate, czyli ostrokrzew paragwajski to napój bardzo popularny w Argentynie i Paragwaju. Yerba mate[...]

Savanah Rooibos z serca Afryki o smaku pomarańczy z cynamonem (Mokate, Biedronka), opinie

Smak Wild Earth Savanah jest bardzo pomarańczowy, a na końcu języka pozostaje słodycz lukrecji. Zdaje[...]

Czym jest preinfuzja w kawie?

Stosowanie preinfuzji przez dokonaniem właściwego zaparzenia niewątpliwie przysłuży się stabilności i intensywności ekstrakcji kawy. Czym[...]

Czym różni się kofeina od teiny

Odpowiedź na pytanie czym różni się kofeina od teiny jest bardzo prosta: teina pochodzi z[...]

Legendarna herbata zielona Anji Bai Cha

Herbata Anji Bai Cha to herbata legendarna. Pierwsze wzmianki o niej znajdziemy w tekście z[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.