Najczęściej codzienna herbata nie wymaga od nas uwagi. Chcemy zaparzyć ją szybko i dlatego decydujemy się na herbatę ekspresową: wrzucamy torebkę do kubka i zalewamy wrzątkiem. Czy herbata liściasta rzeczywiście jest pod drugiej stronie barykady i wymaga od nas tak dużego zaangażowania, żeby rezygnować z jej wielu zalet? Oczywiście, że nie. Z pomocą przychodzi bardzo szeroki wybór zaparzaczy, które sprawią, że parzenie liściastej to przyjemność.
Przydatne akcesoria do parzenia herbaty liściastej:
Dwa kubki i sitko
Najprostszą metodą parzenia smacznej liściastej herbaty jest użycie dwóch kubków, które ułatwią uzyskanie odpowiedniej temperatury dla wysokiej jakości zielonej, białej czy niebieskiej herbaty; oraz sitka. Przy przelewaniu wody do wychłodzonego naczynia, temperatura spada o 6-7*C, dlatego już 3 takie manewry dadzą nam słodką zieloną herbatę, a duża objętość naczynia pozwoli liściom swobodnie się rozwinąć i idealnie się zaparzyć.

Aby jeszcze łatwiej parzyć herbatę, możemy skorzystać z zaparzaczy.
Butelka z zaparzaczem do herbaty – do sitka u góry naczynia wkładamy liście herbaty, przewracamy butelkę i zaczyna się parzenie, aby je przerwać wystarczy ją odwrócić.

Ceramiczny kubek do herbaty z dużym sitkiem – wrzucamy liście herbaty do sitka, a po odpowiednim czasie, wyjmujemy je, by przerwać parzenie.

Silikonowe zaparzacze do herbaty (np. w kształcie hipopotama) – są zabawną alternatywą do parzenia, zwracają uwagę towarzyszy.

Filtry papierowe do herbaty – są wygodne i jednorazowe, ułatwiają parzenie herbaty, ale generują niepotrzebne odpady.

Tłokowy zaparzacz do herbaty (Frenchpress) – najczęściej używany do kawy, ale z powodzeniem można w nim parzyć herbatę. Należy pamiętać o całkowitym przelaniu naparu z takiego dzbanka, aby nic się nie przeparzało, kiedy delektujemy się herbatą.

Zaparzacz z ruchomym dnem – można myć w zmywarce, herbata parzy się w naczyniu, a następnie kładziemy go na dowolnym naczyniu, aby napar oddzielił się od liści.

Gaiwan – tradycyjnego chińskie naczynie do parzenia herbaty, dzięki krótkiemu parzeniu można wykonać ich wiele uzyskując niesamowite doznania smakowe.

Czajnik do parzenia herbaty z czarkami – tu najważniejsze jest, aby posiadał sitko wbudowane w dziubek lub, żeby sitko miało jak największą objętość, by liście nie były stłoczone na małej powierzchni.

Zalety parzenia liściastej herbaty zamiast ekspresowej:
- pewność tego, co parzymy – widzimy dokładnie, co znajduje się w składzie naszej herbaty,
- uzyskujemy intensywny napar, dzięki dużym liściom,
- możemy parzyć wielokrotnie te same liście, uzyskując ciekawe smaki,
- nie generujemy niepotrzebnych odpadów, liście zaparzonej herbaty mogą posłużyć na przykład jako dodatek do ziemi do kwiatków.

Fot. główna: Jadwiga Janowska
Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
188 Produkty
Herbata aromatyzowana
83 Produkty
Herbata zielona Matcha
15 Produkty
Herbata czerwona
10 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
92 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
39 Produkty
Przeczytaj również
Ile razy można parzyć Hibiskus?
Hibiskus dobrej jakości jest bardzo wydajny. Długie parzenie, nawet 10 minutowe spowoduje, że otrzymamy bardzo[...]
kw.
Naczynia do Yerba Mate z owoców: Wyniki Konkursu
Dziękujemy Wszystkim za przesłane prace konkursowe, wszystkie trzymają naprawdę bardzo dobry poziom. Niestety nagroda główna[...]
cze
Szósty smak herbaty? Kokumi
Jeśli ktoś zapytałby nas ile jest smaków odpowiedzielibyśmy z rozpędu, że cztery. Po chwili przypominamy[...]
cze
Test wiedzy o herbacie. Quiz o herbacie
Zapraszamy do wzięcia udziału w quizie na wiedzę o herbacie i naparach. Przygotowaliśmy dwadzieścia pytań,[...]
paź
Zielona herbata z Fujian – Oczy Fenixa
Herbata zielona Oczy Fenixa produkowana jest ręcznie w Fujian z listków i pączków z kwietniowego[...]
gru
Gdzie rośnie herbata? Warunki uprawy herbaty
Krzewy herbaciane dla swojego prawidłowego rozwoju wymagają konkretnych warunków klimatycznych. Okazuje się, że najwyższej jakości[...]
sie
Jak prawidłowo parzyć Yerba Mate, jak parzyć Yerba Mate
Często podaje się, że Yerba Mate należy parzyć 70-80*C wodą, czy to jedyne widełki w[...]
lip
Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem
Yunnan Golden Jade to interesujące połączenie dwóch gatunków herbaty, zielonej i czarnej. Jej nazwa odnosi[...]
sty