Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Herbata ziołowa na alergię: rumianek, parzenie

Rumianek to zioło, o którym każdy słyszał, zapewne znamy jego smak i zapach nie tylko za sprawą naparów ale także dzięki jego popularności w kosmetyce. Kto nie pamięta z dzieciństwa mydła rumiankowego?

Stosujemy napar z rumianku w różnych codziennych sytuacjach. Najbardziej cenioną jego właściwością jest działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Możemy zatem nie tylko pić napar w przypadku podrażnienia i stanu zapalnego układu pokarmowego, w tym przy zgadze, ale również używać go zewnętrznie na podrażnioną skórę, płukać usta i przemywać oczy.

Rumianek doskonale radzi sobie ze stanami zapalnymi górnych dróg oddechowych, ponieważ bogactwo zawartych w nim olejków eterycznych czyni z niego doskonałe zioło do inhalacji.

Jest jednak jeszcze jedna, bardzo ważna i coraz szerzej znana cecha rumianku. Mowa tutaj o jego zdolności do uśmierzania objawów alergii, także tak dokuczającej wielu z nas o tej porze roku alergii siennej.

Dzieje się tak za sprawą substancji zawartej w kwiatach rumianku, która jest dość rzadka w świecie roślin. Chamazulen to substancja o właściwościach przeciwalergicznych, to dzięki niej regularne picie naparu z rumianku może ograniczyć u nas występowanie uciążliwych objawów alergii. W badaniach wykazano spadek poziomu histaminy pod wpływem tej rośliny. Nie tylko może być w tym celu spożywany ale także stosowany jako okład na oczy gdzie koi zapalenie spojówek często towarzyszące katarowi siennemu. Pomaga także na zmiany skórne związane z alergią.

Herbata ziołowa Rumianek
Herbata ziołowa Rumianek

Co ciekawe u wielu osób może wystąpić reakcja alergiczna na rumianek mimo, że on sam jest przeciwalergiczny. W takiej sytuacji oczywiści nie należy go spożywać choć warto przyjrzeć się swoim objawom ponieważ bywa tak, że osoby reagujące alergią skórną na olejki eteryczne rumianku znajdujące się na przykład w kosmetykach, zupełnie nie są uczulone na spożywany napar.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok


Dodaj komentarz