Załóż konto, zbieraj punkty i wymieniaj na rabaty.

Rumianek to zioło, o którym każdy słyszał, zapewne znamy jego smak i zapach nie tylko za sprawą naparów ale także dzięki jego popularności w kosmetyce. Kto nie pamięta z dzieciństwa mydła rumiankowego?

Właściwości zdrowotne rumianku

Stosujemy napar z rumianku w różnych codziennych sytuacjach. Najbardziej cenioną jego właściwością jest działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Możemy zatem nie tylko pić napar w przypadku podrażnienia i stanu zapalnego układu pokarmowego, w tym przy zgadze, ale również używać go zewnętrznie na podrażnioną skórę, płukać usta i przemywać oczy.

Rumianek doskonale radzi sobie ze stanami zapalnymi górnych dróg oddechowych, ponieważ bogactwo zawartych w nim olejków eterycznych czyni z niego doskonałe zioło do inhalacji.

Jest jednak jeszcze jedna, bardzo ważna i coraz szerzej znana cecha rumianku. Mowa tutaj o jego zdolności do uśmierzania objawów alergii, także tak dokuczającej wielu z nas o tej porze roku alergii siennej.

Dzieje się tak za sprawą substancji zawartej w kwiatach rumianku, która jest dość rzadka w świecie roślin. Chamazulen to substancja o właściwościach przeciwalergicznych, to dzięki niej regularne picie naparu z rumianku może ograniczyć u nas występowanie uciążliwych objawów alergii. W badaniach wykazano spadek poziomu histaminy pod wpływem tej rośliny. Nie tylko może być w tym celu spożywany ale także stosowany jako okład na oczy gdzie koi zapalenie spojówek często towarzyszące katarowi siennemu. Pomaga także na zmiany skórne związane z alergią.

Herbata ziołowa Rumianek
Herbata ziołowa Rumianek

Co ciekawe u wielu osób może wystąpić reakcja alergiczna na rumianek mimo, że on sam jest przeciwalergiczny. W takiej sytuacji oczywiści nie należy go spożywać choć warto przyjrzeć się swoim objawom ponieważ bywa tak, że osoby reagujące alergią skórną na olejki eteryczne rumianku znajdujące się na przykład w kosmetykach, zupełnie nie są uczulone na spożywany napar.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak dobrze spienić mleko do kawy? Czego użyć zamiast spieniacza?

Dobór mleka zależy od upodobań, możemy sięgnąć po zwierzęce lub roślinne, tłuste lub o obniżonej[...]

Crema na kawie: to znak jakości kawy?

Crema to święty Graal każdej wypełniającej filiżankę swoją oleistą materią, przekraczającą 8% TDS kawy. Bardziej[...]

Herbata skażona ołowiem: Onet straszy, my uspokajamy

W tekście na Onecie mamy najprawdopodobniej do czynienia z kompletną nieznajomością tematu, a wręcz niekompetencją[...]

Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: parzenie, opinie

Herbatę zaparzyłam wodą o temperaturze 95 stopni. Użyłam 3 gramy suszu i parzyłam przez 2[...]

Rodzaje yerba mate: chimarrao, argentyńska, paragwajska, urugwajska

Co kraj to obyczaj. Okazuje się także, że co kraj to yerba mate. Nie trzeba[...]

1 Comment

Poncz z herbaty. Przepis na najlepszy poncz. Świąteczne Wydanie Czajnikowy.pl

Poncz to korzenny napój pochodzący z Indii. Samo słowo pañc oznacza pięć i niektórzy dowodzą,[...]

Od jakiego wieku można pić zieloną herbatę?

Eksperci i lekarze zwykle nie polecają dzieciom picia zielonej herbaty, chociaż w naszej kulturze zdecydowanie[...]

Kawa zbożowa – najlepsze zamienniki (substytuty) kawy

Kawa to w potocznym rozumieniu nie tylko espresso czy domowa „zalewana”, czyli ogólnie mówiąc napar[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.