ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Cha Gao to najprawdopodobniej pierwsza herbata rozpuszczalna. By w paru słowach wyjaśnić czym jest Cha Gao, trzeba powiedzieć, że jest to nic innego jak napar z herbaty Pu-Erh, który na drodze gotowania został odparowany i zredukowany do postaci najpierw pasty, a potem możliwej do łupania bryłki. Bryłka ta rozpuszcza się w wodzie dając napar i teoretycznie podobna jest do znanych dziś herbat rozpuszczalnych.

By jednak w pełni zrozumieć czym jest Cha Gao, trzeba cofnąć się do dynastii Qing. Przede wszystkim należy zrozumieć, że w owych czasach, a mówimy o okresie od połowy XVII do początków XX wieku, herbata ta była bardzo cenna i pieczołowicie przygotowywana na drodze skomplikowanego i długotrwałego procesu.

Pierwsza rozpuszczalna herbata? Cha Gao, herbaciana pasta z pu-erha
Pierwsza rozpuszczalna herbata? Cha Gao, herbaciana pasta z pu-erha

Jak przygotować Cha Gao?

O samej herbacie Pu-Erh wiele się mówi i nie ma sensu tutaj się nad tym rozwodzić. Dość powiedzieć, że jest to herbata fermentowana i sezonowa. Jest to ważne, ponieważ sama Cha Gao również powinna być sezonowana. Aby ją przygotować należy najpierw zaparzyć mocną herbatę Pu-Erh, którą później gotuje się kilka dni na małym ogniu redukując ją, czyli odparowując wodę. Ostatecznie z odparowanego naparu pozostaje gęsta, lepka pasta – to stąd nazwa Cha Gao (herbaciana pasta). Pasta następnie jest suszona, aż stanie się twarda. Można jej nadać wcześniej dowolny, ozdobny kształt i rozmiar. Gdy zacznie przypominać lśniący kamień powinna być sezonowana jeszcze przez conajmniej rok. Podobnie jak herbata Pu-Erh, z której pochodzi, zyskuje na jakości z wiekiem.

Cha Gao stosowana przez wieki jako lek

Za czasów dynastii Qing, kiedy herbata cieszyła się największą popularnością, produkowało się ją dla elit rządzących i na eksport. Był to cenny lek, bo w takiej skondensowanej formie wykazuje ona prozdrowotne działanie Pu-Erha. Wpływ na to ma fakt, że z kilograma herbaty Pu-Erh można uzyskać jedynie 200g Cha Gao. Nie dziwi więc, że przypisywano jej wręcz cudowne lecznicze właściwości. Mówiło się, że potrafi uleczyć sto różnych dolegliwości.

Herbata czerwona Pu-erh Black Yunnan organic fair trade 200g
Herbata czerwona Pu-erh Black Yunnan organic fair trade 200g

Mimo, że wraz z upadkiem dynastii Qing niemalże zapomniano o tej herbacie, nie przeszkodziło jej to powrócić w wielkim stylu w połowie XX wieku. Wtedy to rząd Chiński zlecił producentom herbaty Pu-Erh w Yunnanie przygotowanie 1750 kilogramów Cha Gao dla chińskiej armii udające się na podbój Tybetu. Nie dość, że wydajna i zajmująca mało miejsca rozpuszczalna herbata była wygodna do zaopatrywania armii, podobnie jak niegdyś kawa rozpuszczalna, to jeszcze uważa się, że codzienna jej racja zapewniła zdrowie chińskim żołnierzom w czasie tej kampanii. Od tego czasu produkuje się znów zapomnianą niegdyś Cha Gao choć nie łatwo znaleźć taką, która odznaczałaby się wysoką jakością. Obecnie nowoczesne technologie suszenia naparu często pomijają jej sezonowanie, co niestety jest niezbędnym procesem dla uzyskania odpowiedniego smaku. Wysokiej jakości „pasta herbaciana” cechuje się słodyczą i drzewnym aromatem z nutą kakao. Nie może być to aromat ostry i drażniący jak ten, który cechuje pastę, którą wykonano bez sezonowania i z niskiej jakości herbaty. Naparu nie da się pomylić z naparem herbaty Pu- Erh choć można pomyśleć, że powinien smakować tak samo.

Jak prawidłowo zaparzyć Cha Gao?

Aby zaparzyć Cha Gao należy odłupać odpowiedni kawałek i rozpuścić we wrzątku. Dobrym pomysłem jest wykonywanie wielu parzeń, czyli użycie małego naczynia takiego jak gaiwan lub czajniczek z Yixing. Wtedy można zalewać świeżą wodą kawałek pasty, tak długo póki całkowicie się nie rozpuści. Szczególnie do naczyń z gliny Yixing zaleca się używanie Cha Gao, ponieważ znacznie poprawia ona proces hodowania czajniczka, czyli przenikania i wypełniania mikroporów gliny przez esencję herbacianą. W przypadku normalnego parzenia wystarczy około 1 grama rozpuścić w litrze wrzątku i można cieszyć się doskonałą i zdrową herbatą.

Po więcej szczegółów zapraszamy do: Tea a user’s guide – Tony Gebely, What is Pu-Erh Cha Gao – pathofcha.com

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Zawartość cukru w popularnych herbatach Ice Tea: Lipton, Nestea, Tymbark. Zestawienie

Ile cukru ma butelkowana herbata mrożona? Przygotowaliśmy dla Was zestawienie, w którym przedstawiamy zawartość cukru[...]

Poncz z herbaty. Przepis na najlepszy poncz. Świąteczne Wydanie Czajnikowy.pl

Poncz to korzenny napój pochodzący z Indii. Samo słowo pañc oznacza pięć i niektórzy dowodzą,[...]

Tybetańska herbata. Maślana herbata po Tybetańsku, przepis na Butter Tea

Butter Tea to narodowy napój w Tybecie oraz wśród okolicznych ludów, składający się z wody,[...]

Herbaciane tańce, czyli jak dziewczyna zmienia się w kobietę

Na początku ubiegłego wieku modne wśród wyższych sfer stało się urządzanie imprez przy herbacie. Nie[...]

Herbata czarna Earl Grey, jak parzyć Earl Grey, porady

Earl Grey to czarna herbata z dodatkiem olejku bergamotki. Można powiedzieć, że była to pierwsza[...]

Parzenie herbaty Darjeeling Risheehat 2013

Aromat herbaty Darjeeling Risheeha jest wyraźny, mocny, kwiatowy z nutą owocową. Smak z kolei bardzo[...]

Herbata zielona Gunpowder

Gunpowder to bardzo ceniona odmiana zielonej herbaty, której listki zwijane są w małe perełki o[...]

Ile czarnej herbaty można pić w ciąży?

Brytyjski NHS (National Health Service) zaleca kobietom brzemiennym nie przekraczać dawki kofeiny równej 200mg na[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.