Jeśli marzysz o tym, aby kawa w twoim domu smakowała jak ta z kawiarni, to musisz wiedzieć, że najpewniej wszystko, czego potrzebujesz jest na wyciągnięcie ręki w domowym zaciszu. Wszak nie chodzi o drogie sprzęty do parzenia kawy, ale o zrozumienie samego procesu ekstrakcji oraz o odpowiedni dobór narzędzi ułatwiających pomiar podstawowych parametrów, tj. czas, temperaturę i proporcję między ilością kawy a wody. Oczywiście, przyda się precyzyjny młynek, stabilny ekspres, woda o odpowiedniej mineralizacji oraz kawa – wysokiej jakości, w niedługim okresie po wypaleniu, ale na nic się to wszystko przyda, jeśli kawę przyrządzisz “na oko”. Raz otrzesz się o mistrzostwo świata baristów, innym razem poznasz gorycz porażki… nie tylko w przenośni.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Niezbędne rzeczy do zaparzenia kawy
Przygotowanie idealnej kawy będzie wymagało precyzji i nie ma tu uniwersalnych przepisów. Każde ziarno potrzebuje indywidualnego podejścia, wspartego metodą prób i błędów. Bez względu na doświadczenie baristy, trafienie w pierwszej próbie najlepszych parametrów jest jak wygranie na loterii.
Dlatego mierz, waż, sprawdzaj! Tylko pamięć poprzednich parametrów pozwoli kolejną kawę zaparzyć lepiej. Bez kontroli uzyskanej dzięki wadze, stoperowi i termometrowi, każda kolejna próba to ponowny start od punktu “zero”.
- Waga do kawy: Pozwala zmierzyć proporcje między kawą i wodą, a co za tym idzie – osiągnąć pożądaną intensywność naparu, mierzoną w parametrze TDS (total dissolved solids). Dla osób używających metod przelewowych będzie najważniejszym narzędziem, pozwalającym kontrolować ilość wody dolewanej w kolejnych porcjach.
- Termometr do kawy: Dzięki niemu uzyskasz możliwość precyzyjnego parzenia kawy w temperaturach znacznie odbiegających od punktu wrzenia. Zaparzenie kawy wodą o 80C wydaje się niemożliwe do uzyskania bez użycia narzędzia do pomiaru temperatury.
- Stoper do kawy: Jeśli “zmrozisz” pozostałe parametry parzenia, pomiar czasu od momentu zetknięcia się wody z kawą jest najszybszym sposobem osiągnięcia poprawnych naparów. Mając informację o tym, jak długo parzyłeś kawę w poprzedniej próbie, możesz spróbować kawy i podjąć decyzję o wydłużeniu, bądź skróceniu czasu na podstawie smaku.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
187 Produkty
Herbata aromatyzowana
70 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
90 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Jak zaparzyć espresso? Jak zrobić dobre espresso w domu?
Zanim zajmiemy się parametrami parzenia, warto sięgnąć po odpowiednią kawę, a więc taką, która została[...]
paź
Herbata w Rosji
Picie herbaty to ceremonia tradycyjna i święta dla każdego rosyjskiego domu. Parzy się herbatę czarną,[...]
mar
Bubble Tea nie taka zdrowa. Lepiej zrobić samemu, niż kupować gotową
Dystrybutorzy w procesie komponowania własnej bąbelkowej herbaty sugerują dodatki, które nie tylko nie mają nic[...]
sty
Herbata Matcha właściwości i składniki odżywcze
Jeśli chodzi o walory zdrowotne herbaty Matcha to pamiętać trzeba przede wszystkim, że w naparze[...]
sie
Najlepsza herbata zielona aromatyzowana
Herbat zielonych z różnymi dodatkami jest na rynku mnóstwo. Jak z tego ogromnego wyboru wybrać[...]
kwi
6 zasad jak prawidłowo przechowywać herbatę
Przechowywanie herbaty naprawdę może być bardzo proste. Jeśli trzymasz ją w hermetycznym pojemniku, który stoi[...]
kwi
Ekologiczne uprawy herbaty a klimat
Herbata lubi wilgoć, dobrze się czuje porastając mgliste wzgórza i tam też daje najbardziej ceniony[...]
cze
Assam, region w Indiach
Assam. Leżący u stóp Himalajów stan w północno-wschodnich Indiach. Region Assam słynie z uprawy herbaty[...]