ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata Czarna

Pochodzi z rośliny camelia sinensis i w zależności od gatunku i regionu uprawy poddawana jest różnym procesom. Wyróżnić można stałe cztery procesy jakie przechodzi ta herbata w czasie produkcji. Początkowo liście poddane są więdnięciu, następnie skręcaniu, fermentacji i suszeniu.

Herbata czarna jest to herbata całkowicie fermentowana. Legenda mówi, że wynaleziono ją przypadkiem. W czasie gdy herbata docierała z Chin do Anglii drogą morską ładunek zielonej herbaty miał jakoby zamoknąć, a fakt ten miał umknąć uwadze załogi. Mokra herbata zaczęła fermentować przez co zmieniły się jej wszystkie właściwości od koloru liści po aromat naparu. Herbata jednak była zbyt droga by ją wyrzucić toteż wysuszono ją i zaczęto parzyć pomimo „zepsucia”. Wkrótce rozsmakowano się w niej a proces zaczęto przeprowadzać świadomie i w sposób kontrolowany.

W Chinach herbatę czarną nazywa się czerwoną. Odwrotnie niż w Europie ponieważ Chińczycy większą wagę przywiązują do koloru naparu niż liści.

Napar herbaty czarnej ma różne kolory od żółtawego przez czerwony aż po brązowy. Aromat czarnej herbaty wyczuwalny jest zwłaszcza gdy herbata jest gorąca i taką zaleca się pić.

Najwięcej czarnej herbaty produkuje się na plantacjach na Ceylonie, w Indiach (Assam, Darjeeling), w Chinach i Kenii.

Wyróżnia się wiele typów czarnej herbaty w zależności od tego jakie liście zostały poddane obróbce oraz jakim procesom je poddano. Nie bez znaczenia jest także pora zbiorów. Najbardziej cenione są herbaty produkowane z pąków i pierwszych liści. Kolejne to typ souchong czyli wykonane z następnych liści, mniej świeżych i bardziej mięsistych. Najniższa klasa herbaty to pył używany głównie do produkcji herbat ekspresowych. Jeśli chodzi o zbiór najlepsze cechy przypisuje się herbatą first flush, które pochodzą z pierwszego wiosennego zbioru.

Parzenie czarnej herbaty

Parzenie herbaty czarnej różni się nieco w zależności od rodzaju suszu. Parzy się ją wodą wrzącą (białego wrzenia), czas parzenia wynosi od 2 do 5 minut. Im dłuższe parzenie tym herbata słabsza czyli uboższa w kofeinę, która zostaje związana przez garbniki nadające naparowi goryczy. Na długość parzenia herbaty wpływ ma wielkość listków. Herbaty o całych liściach parzy się dłużej, nawet do 5 minut herbaty ekspresowe czyli te o najmniejszych fragmentach listków parzy się krótko nawet poniżej 2 minut. Herbatę czarną parzyć należy wodą miękką. Mniej wrażliwe na twardą wodę są herbaty Assam i Ceylon.

Właściwości czarnej herbaty

Czarna herbata ma szereg cenionych właściwości. Przede wszystkim jest pobudzająca dzięki zawartości dużej ilości kofeiny.
Poprawia pracę układu pokarmowego, zwłaszcza długo parzona przez zawartość taniny pomaga w zatruciach pokarmowych.
Obniża ciśnienie krwi i działa przeciwzakrzepowo. Stosowana zewnętrznie działa ściągająco. Polecana jest na przetłuszczającą się cerę, działa przeciwtrądzikowo. Jako płukanka do włosów przetłuszczających działa przeciwłupieżowo. Działa przeciwbakteryjnie i grzybobójczo stosowana do moczenia stóp. Również zaparzone fusy można stosować do pozbywania się nieprzyjemnego zapachu z butów.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata wyprodukowana w Szkocji

W 2014 roku na rynek trafiła pierwsza herbata wyprodukowana w Szkocji. Była dość droga z[...]

Herbata koreańska. Zielona herbata z Korei, produkcja, zbiory, parzenie

Efektem tych licznych przygód jakie w Korei przeżyła herbata jest dzisiejszy jej smak. Jest to[...]

Picie herbaty – co daje? Wydłuża życie?

Wyniki badań były jeszcze lepsze, ponieważ na choroby serca zapadało nawet 31% mniej badanych, zaś[...]

Jak zaparzyć herbatę w syfonie? Gość: Murat Kornaev

Syfon w połączeniu z herbatą został opracowany jako koncepcja przez właściciela firmy zajmującej się turkusową[...]

Yerba mate czym jest? Opinie na temat Yerba mate

Yerba mate to wiecznie zielona roślina z Ameryki Południowej, która wywodzi się z obszaru podzielonego[...]

Portugalska herbata. Herbata z Azorów

Pierwsze swoje własne plantacje herbaciane Portugalczycy założyli jednak nie na Azorach lecz w Brazylii, w[...]

Jak poprawić smak yerba mate?

My chcemy dziś zastanowić się jak wpłynąć na smak yerba matę, który nie do końca[...]

Delter Coffee Press – opis

Delter coffee press jest kolejnym sprzętem starającym się sprostać oczekiwaniom świadomych konsumentów kawy. Tym razem[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.