Na warsztat i do naszego Matero bierzemy dziś kolejną znaną markę yerba matę, a mianowicie argentyńską Aguantadorę. Jest to mate produkowana w Argentynie na plantacjach spółdzielni Monte Carlo. Jest produkowana klasycznie, zgodnie ze stylem argentyńskim, lecz wyróżnia ją dość krótki kontakt liści z ogniem podczas procesu secado. Produkowana jest bezdymnie, co jest coraz bardziej modne i poszukiwane przez miłośników tego napoju.

Wytwarzana i dopracowywana jest od 1930 roku. Po krótkim paleniu jest suszona gorącym powietrzem w czasie ośmiu godzin, po czym leżakuje aż 18 miesięcy, co jest kolejną wyróżniającą ją rzeczą.

Historia spółdzielni Monte Carlo

Historia spółdzielni Monte Carlo zaczyna się w miejscowości Montecarlo – liczącym sobie 40 tys. mieszkańców mieście w Misiones na pograniczu Argentyny i Paragwaju. Niemieccy kolonizatorzy rozpoczęli tutaj uprawę kukurydzy, manioku oraz tytoniu, a od 1926 toku także yerba mate. Początkowo jedyną drogą transportu i zbytu produktów była rzeka Parana, dla ograniczenia kosztów i walki o swoje interesy plantatorzy założyli w 1930 roku spółdzielnie oraz zbudowali swój własny sklep i suszarnię. Obecnie spółdzielnia liczy sobie prawie 750 członków.

Jak mówi w rozmowie z nami Cristha Arnzten – dyrektor do spraw handlu międzynarodowego – ważną sprawą dla spółdzielni jest, aby klienci mieli świadomość tego, że piją dobrą mate, o której jakość dba cały zespół na każdym etapie produkcji. Istotne jest, by klient dokładnie wiedział skąd pochodzi jego yerba i jak jest produkowana krok po kroku oraz jakie korzyści płyną z jej picia.

Na pytanie o to, czym jest dla Argentyńczyka yerba matę Cristha Arnzten odpowiada, że mate jest wpisana w ich DNA. Jest to element ich codzienności. Wpisana jest w życie rodzinne, obecna jest w pracy i przy rozrywce, w czasie spędzanym z rodziną oraz z przyjaciółmi.

W roku 2016 na targach żywności Caminos y Sabores odbywających się w Buenos Aires marka ta została wyróżniona nagrodą za najlepszy smak yerba mate. Wśród produktów marki Aguantadora znajdziemy wersję klasyczną, suve, despalada, Mate Frío specjalnie do tereré, ziołową, słodzona oraz wyselekcjonowaną sezonowaną aż dwa lata.

Yerba mate Aguantadora Despalada 500g
Yerba mate Aguantadora Despalada 500g

Jak smakuje Aguantadora?

Z całą pewnością zaskakująco. Mogę nie być tutaj zbyt obiektywny, ponieważ jest to jedna z moich ulubionych marek. Z pewnością nie znajdzie tu nic dla siebie miłośnik matę dymnej i wytrawnej z goryczą i cierpkością. Aguantadora jest zwyczajnie słodka, ciasteczkowo słodka. To pierwsze wrażenie z jakim się spotykamy. Popijając wyczuwamy bardzo złożony aromat. Są tutaj jakby słodkie i kandyzowane owoce, nieco orzechów, ale też wyraźna nuta drewna, może nawet sosny. Nasuwa mi się skojarzenie z orzeszkami piniowymi.

Yerba mate Aguantadora – komu polecana?

Zdecydowanie każdemu, kto zaczyna się zaprzyjaźniać z mate, ponieważ jest to smak, który mogą docenić nawet osoby nie szczególnie lubiące matę. Zadowoleni będą także miłośnicy matę argentyńskiej, chociaż nie jest ona bardzo podobna do innych popularnych marek.

Odradzić trzeba ją będzie fanom matę paragwajskiej o mocnym, kwaśnawo-cierpkim i dymnym smaku. Mogłaby to być dla nich mate deserowa, lekka i słodka na popołudnie.

Warto na koniec zwrócić uwagę, że jest to nie jedyna marka spółdzielni Monte Carlo, ponieważ znajdziemy u nich także inne blendy jak Sinceridad oraz Pampa, które część miłośników matę może już znać, a o których chętnie opowiemy osobno.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Poznaj produkty czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.