Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Nadal uparcie wykorzystuję piękną letnią aurę i zabieram herbaty w teren. Dzisiaj jedna z moich ulubionych i bardzo fotogenicznych herbat Lung Ching.
Legendarna smocza herbata
Lungching (Lung Ching lub Longjing) to chyba najsłynniejsza chińska zielona herbata. W zasadzie, gdy któryś ze znajomych mówi mi, że w prezencie dostał herbatę z Chin, jest bardzo prawdopodobne, że będzie to właśnie Lungching.

Nazwa oznacza smoczą studnię. Przygotowując ten wpis poprzeglądałam różne wersje herbacianej legendy, by dociec dlaczego właściwie ta herbata tak się nazywa. Okazuje się, że w okolicy miasta Hangzhou, skąd pochodzi Lungching znajduje się świątynia o nazwie Lungching. Jedna z wersji legendy mówi, że herbatę nazwano właśnie od tej świątyni.

Druga wersja, która muszę przyznać bardziej mi się podoba, wspomina o studni w której mieszkał smok. Ów smok miał zdolność kontrolowania pogody w okolicy Hangzhou i to właśnie dzięki niemu i wielu modłom i ofiarom mieszkańców wiosek na plantacje herbaciane spadał deszcz. Można też znaleźć informację o tym, że w tej sławnej smoczej studni na powierzchni wody pojawiały się dziwne zawirowania, które miały być dowodem na to, że smok nadal tam mieszka.

Poza smoczą nazwą, sama herbata także pojawia się w kilku legendach. Najłatwiej natrafić na tą, w której to podróżującemu cesarzowi zaoferowano czarkę herbaty. Ta tak go urzekła swym smakiem, że postanowił 18 krzewów z których została zebrana podnieść do rangi cesarskich.
Obecnie pod nazwą Lungching kryje się bardziej grupa herbat niż jedna konkretna. Wszystko zależy od dokładnego miejsca zbioru herbaty, oddalenia od Hangzhou oraz od czasu zbioru. Możemy też znaleźć Lungching w całej gamie jakościowej.

Przygotowanie herbaty Lungching
Herbata ta, jak wspomniałam na początku jest bardzo fotogeniczna. Spłaszczone listki, piękny kolor no i słynny smoczy taniec który można obserwować podczas parzenia. Zaleca się przygotowywanie w temperaturze 70 do 90 stopni Celsjusza, w ilości 3g na ok 120 ml. Naczynie porcelanowe lub szklane. A jeśli jest przezroczyste to tylko lepiej.
Moje parzenie było dla mnie trochę nietypowe, bo zazwyczaj Lungching zaparzam w szklance. Tym razem pokusiłam się o próbę w gaiwanie.

Przyjemny cień popołudnia, ciepłe słońce i pełen relaks. W takim otoczeniu herbata smakuje i prezentuje się wyśmienicie. W sam raz do przyjemnej lektury lub do chwilowego oderwania się od wszystkiego. Jak zwykle w terenie, parzenie na oko, bez czasów, temperatur i ilości. Jego najlepszą częścią jak zwykle przy Lungching była obserwacja liści. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji, spróbujcie koniecznie. Może uda się Wam dostrzec w tańczących liściach smoka, który w razie potrzeby przyniesie deszcz?
Źródła: Zapiski o herbacie, Robert Tomczyk, cn.hujiang.com/new/p474316
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
222 Produkty
Herbata aromatyzowana
76 Produkty
Herbata zielona matcha
23 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
105 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Picie herbaty pomaga redukować masę ciała, wpływa dobrze na serce i spowalnia postępującego raka prostaty
Najnowsze badania wykazały, że herbata może pomagać w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała (a także ją[...]
lut
3 rzeczy potrzebne do zaparzenia dobrej kawy
Przygotowanie idealnej kawy będzie wymagało precyzji i nie ma tu uniwersalnych przepisów. Każde ziarno potrzebuje[...]
paź
Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem
Yunnan Golden Jade to interesujące połączenie dwóch gatunków herbaty, zielonej i czarnej. Jej nazwa odnosi[...]
sty
Najczęstsze pytania dotyczące kawy i odpowiedzi
Nie uważam, żeby Włosi mieli jakieś braki. Przedstawiłem Ci wyniki swoich doświadczeń w tym temacie[...]
maj
Jak używać zaparzacza, zaparzacz jajko
W wielu przypadkach taki zaparzacz jest polecany przez obsługę do każdej herbaty, bo jest niedrogi[...]
lip
Nakhla Cardamon test, opinie
Jestem wielkim fanem Nakhli, jest to dla mnie jeden z najlepszych producentów melas. Darzę go[...]
maj
Jaki wybrać cybuch do fajki wodnej?
Na rynku jest duży wybór różnego rodzaju cybuchów, a kiedyś na pewno nadejdzie taki dzień[...]
maj
Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Hibiskusem
Hibiskus to bardzo kwaśna i zdrowa roślina, prosto z Egiptu, gdzie jest narodowym napojem. Parzenie[...]
kwi