Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Zamów książkę "Yerba mate w tydzień" samą lub w zestawie i użyj kuponu na darmową wysyłkę kurierem: 100%mate


W czym parzyć herbatę? Naczynia do parzenia herbaty gong fu cha

Do przeprowadzenia ceremonii gonfu cha potrzebne są liczne przedmioty. Wyróżnia się przede wszystkim cztery skarby czyli naczynie do parzenia, czarki do picia herbaty, czajnik do gotowania wody oraz piecyk. Do ceremonii używa się jednak znacznie więcej utensyliów. Wymieńmy zatem i opiszmy je pokrótce.

  • Cha Pan. Jest to specjalny stół lub taca drewniana wyposażona w szereg otworów, często rozmieszczonych w artystyczny sposób. System otworów pozwala rozlewać zlewki, płukać naczynia i oblewać czajniczek bez obawy o rozlanie wody. Czasem zastępuje się go cha huanem.
  • Cha Huan. Jest to talerzyk lub taca wykonana często z ceramiki i niejednokrotnie stanowiąca spójny komplet z innymi ceramicznymi utensyliami. Zastępuje cha pan gdy go brak lub gdy ceremonia jest kameralna i okrojona, przeprowadzana z pominięciem niektórych elementów.
  • Zhu Shui Qi. Czajnik do gotowania wody. Zwykle kamionkowy, czasem żeliwny zawsze o dość sporej objętości aby wody nie zabrakło.
  • Cha Fu. Czajnik do parzenia herbaty. Najlepiej aby wykonany był ze słynnej gliny Yixing. Ma objętość około 150 ml. Zwykle ma pękaty kształt, krótki dzióbek i ucho naprzeciw dzióbka. Czasem zastępowany jest gaiwanem.
  • Gaiwan. Specjalne naczynie przypominające czarkę z wieczkiem i podstawką o niewielkiej objętości. Służy do parzenia herbaty i może być wykonane z różnych materiałów. Zlewanie naparu jest dość trudne bez pewnej wprawy, wieczko należy lekko uchylić by powstała szpara następnie palcem wskazującym umieszczonym na środku wieczka oraz kciukiem i palcem serdecznym umieszczonymi na spodku podnosi się całe naczynie i zlewa napar.
  • Cha Hai. Dzbanek zwany także „morze herbaty”. Przelewa się do niego napar herbaciany z czajniczka po zaparzeniu. Ma to na celu wymieszanie naparu by w czarkach znalazł się jednolity napar o takim samym smaku i mocy. Gdy brak dzbanka herbatę zlewa się z czajniczka bezpośrednio do czarek ustawionych w rzędzie wykonując jednym strumieniem koliste ruchy. W ten sposób czarki napełniają się stopniowo i herbata jest jednolita w każdej. Dzbanek często stanowi komplet z czajniczkiem i czarkami, wyglądem przypomina mlecznik, lub wręcz sosjerkę. Zwykle nie ma wieczka.
Gaiwan szklany do herbaty
Gaiwan szklany do herbaty
  • Cha Bei. Czarki do picia herbaty. Zwykle stanowią jednolity komplet z innymi akcesoriami. Te służące do gongfu cha są bardzo małe i płytkie. Często mają objętość 20-30 ml.
  • Wen Xiang Bei. Niuchary, specjalne czarki do podziwiania zapachu herbacianego naparu. Zwykle smukłe i wysokie o niewielkiej średnicy. Wypełnione naparem, a następnie opróżnione służą wyłącznie do wąchania.
  • Cha He. Naczynie służące do prezentacji suchej herbaty tuż przed parzeniem. Może mieć różne kształty i rozmiary. Zwykle przypomina spodek lub kwiat lotosu wyprofilowany tak by ułatwić zsypanie herbaty do czajniczka. Bywa wykonane z różnych materiałów i może mieć różne formy. Pełni funkcję wyłącznie estetyczną.
  • Cha-Gang. Puszka na herbatę. Jest to inna puszka niż ta, w której przechowuje się herbatę. Jest pięknie zdobiona i ma niewielkie rozmiary. Herbata jest do niej wsypywana tylko na czas przeprowadzenia ceremonii.
  • Cha Chi. Nabierka do herbaty, wykonana zwykle z bambusa lub drewna, ma kształt niewielkiej szufelki. Nie służy zwykle do odmierzania herbaty, ponieważ jej odpowiednia ilość powinna już być przygotowana wcześniej. Używa się jej do przeniesienia suszu herbacianego z puszki na spodek do prezentacji.
  • Shui Yu. Kubeł na zlewki. Nie zawsze jest stosowany, konstrukcja cha pana umożliwia rozlewanie na jego powierzchni lub zlewanie wody do specjalnego, większego otworu na brzegu blatu. Niektórzy jednak uważają to za nieeleganckie i wymagają osobnego pojemnika na zużytą wodę.
Zestaw akcesoriów do parzenia herbaty duży
Zestaw akcesoriów do parzenia herbaty duży
  • Cha Diao. Szczypce lub spora pęseta wykonane z bambusa służące do chwytania i manipulowania gorącymi czarkami.
  • Cha Shao. Patyczek bambusowy. Zwykle zaostrzony, czasem dwustronny. Posiada wtedy jedną stronę szpiczastą a drugą spłaszczoną. Bywa, że występuje w postaci dwóch patyczków, jednego szpiczastego, drugiego płaskiego przypominającego szpatułkę. Służy do zgarniania herbaty do czajniczka oraz do zgarniania niechcianej piany z naparu. Szpatułka pomaga wybierać mokre fusy z czajnika.
  • Cha Lou. Specjalny lejek wykonany z drewna lub bambusa pomocny przy przesypywaniu herbaty do czajniczka.
  • Bei Tuo. Nieczęsto wykorzystywane podstawki pod czarki. Zwykle wykonane są z bambusa lub drewna, czasem z metalu.
  • Cha Jin. Ręczniczek służący do przecierania rozlanej wody oraz często do przetarcia denka czarki przed podaniem uczestnikowi. Również używa się go do wysuszenia niektórych akcesoriów po zakończeniu ceremonii.
  • Fenglu. Piecyk do palenia ognia pod dzbankiem, w którym się ją grzeje. Wykonany jest z żeliwa lub gliny, ma pękaty kształt i nóżki oraz otwór do paleniska. Gdy jest używany często pojawiają się do niego akcesoria dodatkowe takie jak pojemnik na węgiel drzewny, i szczypce do węgli. Dziś używa się często kuchenki lub czajnika elektrycznego.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok.


Dodaj komentarz