Zalety białej herbaty:

  • Biała herbata zawiera dwa razy więcej antyoksydantów niż zielona herbata, chociaż nie jest to stwierdzenie prawdziwe w każdym przypadku, różnice w zawartości tych związków w zależności od rodzaju w obu kolorach herbaty bywają tak duże, że znaleźć można zieloną herbatę bogatszą w przeciwutleniacze niż biała i odwrotnie. Różnice mają czasem nawet rząd wielkości. Przykładowo w białej herbacie może to być od kilkunastu nawet do niespełna 400 mg na każdy gram suszu. W zielonej zaś od 20 do 250 mg na gram suszu. Niemniej średnio można założyć właśnie dwukrotną przewagę herbaty białej.
  • Liczne przeciwutleniacze sprawiają, że najintensywniej wyłapuje wolne rodniki, działa przeciwnowotworowo i spowalnia starzenie się ciała.
Herbata biała Pai Mu Tan, produkcja
Herbata biała Pai Mu Tan
  • Inne właściwości za które ceni się białe listki to duża zawartość kofeiny, wyższa niż w innych herbatach.
  • Duża ilość kofeiny jest dość łatwa do uzasadnienia. Wynika ona z tego, że białą herbatę produkuje się z pączków liściowych, które kofeiny zawierają najwięcej gdyż jest ona niezbędna roślinie do ochrony przed szkodnikami. W starszych liściach zawartość alkaloidów w tym kofeiny spada. Dla przykładu w pączku może być nawet 6,3 % kofeiny, a w trzecim liściu o połowę mniej. Stąd podaje się, że biała herbata może zawierać nawet około 70 mg kofeiny na standardowy kubek naparu (230ml).
  • Wspomina się także o dużej zawartości witamin i innych substancji odżywczych.
  • Zapobiega miażdżycy, reguluje poziom cholesterolu, działa przeciw stresowo, reguluje ciśnienie krwi.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok.

Poznaj produkty czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.