Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

W poszukiwaniu herbaty: Maroko

Odbudowa murów wciąż trwa, po trzęsieniu ziemi jakie miało miejsce 29 lutego 1960 roku. I właściwie tyle zostało z pięknej kultury pięknego Agadiru w Maroko.

Jesteśmy w Maroko, aby napić się tradycyjnej marokańskiej zielonej herbaty z miętą. To herbata, która kojarzy się z tą kulturą marokańską, zaraz obok przypraw, wielblądów oraz kolorowych pachnących klimatów, rodem z baśni 1000 i jednej nocy.

Maroko to kraj na północno-zachodniej części kontynentu Afrykańskiego, zaliczany do kręgu kultury arabskiej. Sprawdzimy, czy marokańska herbata jest tutaj czymś codziennym, bo przygotowywaliśmy już ją wiele razy, ale musimy zweryfikować jak lokalni mieszkańcy robią ją na co dzień.

W poszukiwaniu marokańskiej herbaty miętowej udajemy się na targowisko, które podobnie jak herbata, jest elementem codzienności lokalnej ludności. Można napić się jej tutaj przy każdej transakcji – jest zwieńczeniem targowania się, które jest na porządku dziennym. Nie można nic kupić nie negocjując ceny.

Turcy produkują mocną i esencjonalną herbatę idealną do parzenia w tradycyjny turecki sposób. Jest to metoda nieco podobna do samowara, ponieważ także bazuje na przygotowaniu esencji herbacianej i rozrzedzaniu jej wrzątkiem. Turcy zajmują pierwsze miejsce na świecie pod względem spożycia herbaty na głowę. Wynika to zapewne z tego, że bez herbaty niewiele da się w Turcji załatwić. Herbatę pija się z każdej okazji, towarzyszy ona spotkaniom biznesowym jak i towarzyskim.

Podobną funkcję herbata pełni w Maroko, gdzie podawana tradycyjnie jest osią życia miejscowej ludności. Przygotowuje się ją wiele razy każdego dnia, częstuje się nią gości, partnerów biznesowych oraz rodzinę i przyjaciół. Dość wspomnieć, że Tuaregowie, koczownicy pustynni mimo skromnego dobytku zawsze mają ze sobą zestaw do Magherebi czyli herbaty zielonej z miętą i cukrem.

W zależności od kraju w obrębie całego Maghrebu, czyli północnoafrykańskich krajów z kręgu kultury muzułmańskiej, w herbacie mogą znaleźć się inne dodatki. Pojawiają się inne zioła i mieszanki ziół zamiast mięty. Może także pojawić się dodatek orzeszków piniowych.


Dodaj komentarz