ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jesteśmy w Maroko, aby napić się tradycyjnej marokańskiej zielonej herbaty z miętą. To herbata, która kojarzy się z tą kulturą marokańską, zaraz obok przypraw, wielblądów oraz kolorowych pachnących klimatów, rodem z baśni 1000 i jednej nocy.

Maroko – gdzie kupić herbatę?

To kraj na północno-zachodniej części kontynentu Afrykańskiego, zaliczany do kręgu kultury arabskiej. Sprawdzimy, czy marokańska herbata jest tutaj czymś codziennym, bo przygotowywaliśmy już ją wiele razy, ale musimy zweryfikować jak lokalni mieszkańcy robią ją na co dzień.

W poszukiwaniu marokańskiej herbaty miętowej udajemy się na targowisko, które podobnie jak herbata, jest elementem codzienności lokalnej ludności. Można napić się jej tutaj przy każdej transakcji – jest zwieńczeniem targowania się, które jest na porządku dziennym. Nie można nic kupić nie negocjując ceny.

Różnica tureckiej a marokańskiej herbaty

Turcy produkują mocną i esencjonalną herbatę idealną do parzenia w tradycyjny turecki sposób. Jest to metoda nieco podobna do samowara, ponieważ także bazuje na przygotowaniu esencji herbacianej i rozrzedzaniu jej wrzątkiem. Turcy zajmują pierwsze miejsce na świecie pod względem spożycia herbaty na głowę. Wynika to zapewne z tego, że bez herbaty niewiele da się w Turcji załatwić. Herbatę pija się z każdej okazji, towarzyszy ona spotkaniom biznesowym jak i towarzyskim.

Podobną funkcję herbata pełni w Maroko, gdzie podawana tradycyjnie jest osią życia miejscowej ludności. Przygotowuje się ją wiele razy każdego dnia, częstuje się nią gości, partnerów biznesowych oraz rodzinę i przyjaciół. Dość wspomnieć, że Tuaregowie, koczownicy pustynni mimo skromnego dobytku zawsze mają ze sobą zestaw do Magherebi czyli herbaty zielonej z miętą i cukrem.

W zależności od kraju w obrębie całego Maghrebu, czyli północnoafrykańskich krajów z kręgu kultury muzułmańskiej, w herbacie mogą znaleźć się inne dodatki. Pojawiają się inne zioła i mieszanki ziół zamiast mięty. Może także pojawić się dodatek orzeszków piniowych.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Po czym poznać dobrą kawiarnię? Porady

Będąc z dala od domu, poszukując miejsca serwującego dobrą kawę, jesteśmy skazani na metodę "prób[...]

Parzenie kawy a temperatura wody

Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]

2 Comments

Herbata japońska zielona Kokeicha, parzenie. Jak jest produkowana?

Kokeicha to herbaciana ciekawostka. W krajach zachodu można często kupić tę herbatę, która w Japonii,[...]

Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty

Herbata turecka to herbata czarna, uprawiana w rejonie Rize. Jest to herbata BOP z małymi[...]

2 Comments

Herbata zielona Lung Ching, chińska herbata zielona parzenie

Smocze Źródło, Dragon's Well, Longjing, Smocza Studnia. Jest to jedna z najlepszych chińskich herbat zielonych,[...]

Najlepsze pomysły na świąteczne prezenty

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia - chyba jedne z najbardziej rodzinnych świąt. Przyjdzie czas na[...]

Czy można mieszać bombillą podczas picia Yerba Mate?

Wiele źródeł podaje, że zdecydowanie nie wolno mieszać bombillą, kiedy pijemy Yerba Mate. Tym samym[...]

Herbata biała, jak poprawnie parzyć białą herbatę, właściwości (2/2)

Napar białej herbaty nie jest biały, ale jest zdecydowanie jaśniejsza niż zielona herbata. Białą herbatę[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.