ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Co to jest oolong?

Oolong to jeden w rodzajów herbaty. Często określa się go mianem herbaty szmaragdowej, turkusowej lub niebieskiej. Jak wyjaśnia na swoim blogu Anna Włodarczyk, Chińczycy do określania tego rodzaju herbaty używają sformułowania qing cha, które oznacza herbatę w kolorze qing. Oolong (można się spotkać także z pisownią wulong), jest też określany mianem smoczej herbaty.

Herbata Liu Pan Shui Red Oolong: susz
Herbata Liu Pan Shui Red Oolong: susz

Herbatę oolong możemy usytuować gdzieś pomiędzy herbatami zielonymi i czarnymi. Jest to bardzo bogaty i różnorodny rodzaj herbat. Jest tak, ponieważ etap produkcji, w którym liście herbaty podlegają utlenianiu, można wydłużać lub pozostawić go zupełnie krótkim. Gdy utlenianie było krótkie i jego stopień jest niski otrzymujemy oolongi o kolorze zielonym, lżejsze i słodsze. Gdy natomiast czas utleniania wydłużymy otrzymamy oolongi ciemne, przypominające czarne herbaty. Jak można się domyślać, różnice pomiędzy tymi dwoma herbatami będą widoczne już na pierwszy rzut oka. Kolor, zapach, forma, smak oraz kolor naparu będą bardzo różne.

Herbata Liu Pan Shui Red Oolong: parzenie herbaty
Herbata Liu Pan Shui Red Oolong: parzenie herbaty

Warto zwrócić uwagę na ten rodzaj herbat, ponieważ ma bardzo wiele do zaoferowania a kontrasty między lekko a mocno utlenianymi oolongami potrafią zaskoczyć. Sama na początku myślałam, że są to dwie różne grupy herbat.

Herbata Liu Pan Shui Red Oolong: kolor naparu
Herbata Liu Pan Shui Red Oolong: kolor naparu

Oolongi to jedne z moich ulubionych herbat. Bardzo fajnie parzy je się w stylu Gongfu, gdzie podczas licznych parzeń liście widowiskowo zwiększają swoją objętość.

Herbata Liu Pan Shui Red Oolong

Herbatę, która opisuję dzisiaj zaliczamy do oolongów mocniej utlenionych oraz dodatkowo lekko podprażanych. Susz jest ciemnozielony, matowy, mocno zwinięty, wydłużony. Nazwa pochodzi od miasta, w którym jest produkowana czyli Liupanshui z prowincji Guizhou.

Herbata Liu Pan Shui Red Oolong: pierwsze parzenie
Herbata Liu Pan Shui Red Oolong: pierwsze parzenie

Susz ma słodki zapach, nieco przypominający mi herbaty z Darjeeling. Swoją magię zaczyna pokazywać w ogrzanym naczyniu, gdy herbata zaczyna pachnieć słodko, miodowo, nieco jak chrupkie pieczywo. Zawsze bardzo mi się podoba ta wyraźna zmiana w zapachu.

Herbata Liu Pan Shui Red Oolong: drugie parzenie
Herbata Liu Pan Shui Red Oolong: drugie parzenie

Swoją herbatę zaparzyłam wspomnianą metodą Gongfu, w czajniczku 150 ml. Pierwsze parzenie 3 gramów herbaty przeprowadziłam w wodzie o temperaturze 90 stopni i wczasie 1 minuty. Napar wyszedł o pięknym ciepło żółtym kolorze. W ustach napar jest jedwabisty, słodkawy i nieco śliwkowy. Kolejne parzenia były podobne, a wykonałam ich chyba z 5 zanim napar zaczął znacząco tracić na swoim smaku.

Herbata w sam raz na rozpoczęcie jesieni. Smaczna, ciekawa wizualnie i w sam raz na braki słońca.

Źródła: morzeherbaty.pl/tag/oolong/page/2/, morzeherbaty.pl/2010/04/dlaczego-herbaty-turkusowe/, Zapiski o herbacie, Robert Tomczyk

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czy herbata owocowa jest zdrowa?

Odpowiedź na pytanie czy takie napary są zdrowe nasuwa się nam więc sama. Są zdrowe[...]

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar

Świąteczna kawa i herbata z sieciówki to bomba kaloryczna. Zobacz nasze przepisy

Świąteczne herbaty i kawy w sieciowych kawiarniach i fastfoodach potrafią być prawdziwą bombą kaloryczną. Picie[...]

Czym różni się parzenie herbaty po turecku a herbata z samowara?

Technik parzenia herbaty jest wiele i trudno się spierać co do tego czy są poprawne[...]

Prasowana koreańska herbata Ddok Cha

Herbatę należy na początek zmiękczyć. Można to zrobić na kilka sposobów, możemy liście zaparzyć i[...]

Mrożona japońska herbata Mugicha. Najlepszy przepis na herbatę z jęczmienia. Pokeherbata

Prażona herbata z jęczmienia to bezkofeinowy napój zrobiony z ziaren jęczmienia. Herbata popularna jest w[...]

Zbiory herbaty na świecie, przewodnik

Nowy herbaciany rok już wystartował i z niecierpliwością czekamy na pierwsze tegoroczne herbaty. Prezentujemy krótki[...]

Narzędzia do gongfu cha, ceremonii herbaty. Do czego służą akcesoria?

Technika parzenia zwana z chińskiego gongfu cha to sposób parzenia herbaty zaliczany do technik wschodnich.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.