ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Co to jest oolong?

Oolong to jeden w rodzajów herbaty. Często określa się go mianem herbaty szmaragdowej, turkusowej lub niebieskiej. Jak wyjaśnia na swoim blogu Anna Włodarczyk, Chińczycy do określania tego rodzaju herbaty używają sformułowania qing cha, które oznacza herbatę w kolorze qing. Oolong (można się spotkać także z pisownią wulong), jest też określany mianem smoczej herbaty.

Herbata Liu Pan Shui Red Oolong: susz
Herbata Liu Pan Shui Red Oolong: susz

Herbatę oolong możemy usytuować gdzieś pomiędzy herbatami zielonymi i czarnymi. Jest to bardzo bogaty i różnorodny rodzaj herbat. Jest tak, ponieważ etap produkcji, w którym liście herbaty podlegają utlenianiu, można wydłużać lub pozostawić go zupełnie krótkim. Gdy utlenianie było krótkie i jego stopień jest niski otrzymujemy oolongi o kolorze zielonym, lżejsze i słodsze. Gdy natomiast czas utleniania wydłużymy otrzymamy oolongi ciemne, przypominające czarne herbaty. Jak można się domyślać, różnice pomiędzy tymi dwoma herbatami będą widoczne już na pierwszy rzut oka. Kolor, zapach, forma, smak oraz kolor naparu będą bardzo różne.

Herbata Liu Pan Shui Red Oolong: parzenie herbaty
Herbata Liu Pan Shui Red Oolong: parzenie herbaty

Warto zwrócić uwagę na ten rodzaj herbat, ponieważ ma bardzo wiele do zaoferowania a kontrasty między lekko a mocno utlenianymi oolongami potrafią zaskoczyć. Sama na początku myślałam, że są to dwie różne grupy herbat.

Herbata Liu Pan Shui Red Oolong: kolor naparu
Herbata Liu Pan Shui Red Oolong: kolor naparu

Oolongi to jedne z moich ulubionych herbat. Bardzo fajnie parzy je się w stylu Gongfu, gdzie podczas licznych parzeń liście widowiskowo zwiększają swoją objętość.

Herbata Liu Pan Shui Red Oolong

Herbatę, która opisuję dzisiaj zaliczamy do oolongów mocniej utlenionych oraz dodatkowo lekko podprażanych. Susz jest ciemnozielony, matowy, mocno zwinięty, wydłużony. Nazwa pochodzi od miasta, w którym jest produkowana czyli Liupanshui z prowincji Guizhou.

Herbata Liu Pan Shui Red Oolong: pierwsze parzenie
Herbata Liu Pan Shui Red Oolong: pierwsze parzenie

Susz ma słodki zapach, nieco przypominający mi herbaty z Darjeeling. Swoją magię zaczyna pokazywać w ogrzanym naczyniu, gdy herbata zaczyna pachnieć słodko, miodowo, nieco jak chrupkie pieczywo. Zawsze bardzo mi się podoba ta wyraźna zmiana w zapachu.

Herbata Liu Pan Shui Red Oolong: drugie parzenie
Herbata Liu Pan Shui Red Oolong: drugie parzenie

Swoją herbatę zaparzyłam wspomnianą metodą Gongfu, w czajniczku 150 ml. Pierwsze parzenie 3 gramów herbaty przeprowadziłam w wodzie o temperaturze 90 stopni i wczasie 1 minuty. Napar wyszedł o pięknym ciepło żółtym kolorze. W ustach napar jest jedwabisty, słodkawy i nieco śliwkowy. Kolejne parzenia były podobne, a wykonałam ich chyba z 5 zanim napar zaczął znacząco tracić na swoim smaku.

Herbata w sam raz na rozpoczęcie jesieni. Smaczna, ciekawa wizualnie i w sam raz na braki słońca.

Źródła: morzeherbaty.pl/tag/oolong/page/2/, morzeherbaty.pl/2010/04/dlaczego-herbaty-turkusowe/, Zapiski o herbacie, Robert Tomczyk

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Big Active: biała herbata z płatkami róży, opinie

W pięknym podróżniczym pudełku od Bioactive'a, oklejonym całą masą informacji o sposobach parzenia, pochodzeniu i[...]

Konkurs Blog Roku 2013

Czajnikowy.pl bierze udział w konkursie na Blog Roku 2013. Jeśli podoba Wam się to co[...]

Herbata biała Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.

Bai Hao Yin Zhen składa się w całości ze świeżych pączków z krzewu herbacianego. Herbata[...]

Dilmah Pure Green recenzja, opinie

Miałem nadzieję, że kto jak kto ale Dilmah wypuszcza raczej przyzwoite herbaty, a czasami udaje[...]

3 akcesoria do parzenia herbaty, które warto mieć

W parzeniu herbaty, oprócz tradycyjnych czajników i czarek, mogą przydać się zdobycze techniki. Polecam osobiście[...]

Papież Franciszek Jorge Bergoglio pije Yerba Mate

Papież Franciszek I Jorge Bergoglio pije Yerba Mate. Nowo wybrany papież Jorge Bergoglio pochodzi Argentyny,[...]

Test herbaty McCafe z McDonald’s, opinie

Przetestowaliśmy sześć herbat z McCafe McDonald's. Pod lupę wzięliśmy: czarną herbatę Earl Grey, czarną herbatę[...]

Herbata Goishicha i Kombucha z Japonii

Goishicha to herbata japońska pochodząca z Otoyo w prefekturze Kochi. Jest to herbata fermentowana, której[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.