Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Czarna kenijska herbata- Kenia GFOP Milima

Letnie słońce już się z nami żegna, więc dzisiaj – jeszcze latem – o herbacie pełnej słońca i dobrego smaku, czyli kenijskiej GFOP Milima.

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Herbata w Kenii

Kenia to państwo w środkowo wschodniej Afryce, którego stolicą jest Nairobi. To trzeci kraj na świecie jeśli chodzi o produkcję herbaty. Około 60% herbaty produkowana jest przez rodzinne ogrody. Pozostałe 40% to wielkopowierzchniowe uprawy. Główną metodą produkcji jest CTC czyli Crush Tear Curl. Większość herbacianych plantacji położonych jest na wyżynach pomiędzy 1500 a 2700 m.n.p.m. Dzięki klimatowi i pogodzie, zbiory herbaty możliwe są cały rok z okresami szczytowymi przypadającymi w porach deszczowych.

Czarna herbata z Kenii GFOP Milima: liście
Czarna herbata z Kenii GFOP Milima: liście

400 kilometrów od Nairobi znajduje się miasto Kericho, od którego nazwę wzięły pobliskie plantacje. Herbata uprawiana jest tam na niemal 10 000 ha, z których zbiera się rocznie nawet 30 milionów kilogramów herbaty.

To właśnie w Kericho swoje plantacje miały najpierw Brook Bond, a obecnie jest ona znana z obecności marki Lipton.

Herbata Kenia GFOP Milima

Herbata ta pochodzi z Kenii, Kericho. Skrót GFOP informuje nas, że mamy do czynienia z Golden Flowery Orange Pekoe czyli jest ona produkowana z pączka wraz z pierwszym listkiem oraz posiada dodatek złotych tipsów.

Czarna herbata z Kenii GFOP Milima: parzenie herbaty
Czarna herbata z Kenii GFOP Milima: parzenie herbaty

Liście herbaty Kenia Milima

Susz jest drobny, pocięty o ciemnym kolorze z dodatkiem ładnych jasnych tipsów. Pachnie nieco żywicznie, rodzynkowo, aromatycznie. Napar ma kolor jasny, pomarańczowo/czerwonawy. W smaku bardzo aromatyczna, świeża i smaczna. Najbardziej kojarzyła mi się z rodzynkami lub śliwkami. W drugim parzeniu miała też w sobie coś kwiatowego.

Czarna herbata z Kenii GFOP Milima: drugie parzenie
Czarna herbata z Kenii GFOP Milima: drugie parzenie

Parzenie herbaty Kenia Milima

Polecane parzenie to 3 gramy suszu na 120 ml wody w temperaturze 96 stopni. Czas parzenia to od 1 do 3 minut. Swoją herbatę zaparzyłam w 150 ml gaiwanie. Wykonałam trzy parzenia. Pierwsze to półtorej minuty, drugie to 2 minuty i 45 sekund i ostatnie bez mierzenia czasu. Wszystkie trzy wyszły smaczne i pewnie z jedno lub dwa zalania wodą by jeszcze wytrzymały. Napar pięknie prezentował się w szklanych czarkach i bardzo kojarzył mi się z kolorem letniego zachodu słońca. Warto zapoznać się z tą herbatą nie tylko dla pięknego letniego wyglądu, ale też ciekawego smaku. Herbata w sam raz na ostatnie letnie popołudniowe lenistwa.

Czarna herbata z Kenii GFOP Milima: parzenia w gaiwanie
Czarna herbata z Kenii GFOP Milima: parzenia w gaiwanie

Źródła: gis.ktdateas.com/mapexplorer/, ktdateas.com/index.php, worldteanews.com/tea-estate-and-garden-profiles/james-finlays-kericho-kenya, hamajimagazine.com/kericho-estate-a-tea-plantation-in-kenya/, kenya-information-guide.com/kenya-tea.html, Tea: A User’s Guide, Tony Gebely


Dodaj komentarz