Załóż konto, zbieraj punkty i wymieniaj na zniżki w sklepie.

Mówi się, że podróże kształcą. Można by zatem oczekiwać, że pojechaliśmy do Pakistanu by nauczyć się robić tamtejszą mleczną herbatę. Pamiętajmy jednak, że w dzisiejszych czasach nie tylko podróżujący kształci się poznając kulturę gospodarzy ,ale i vice versa. Podróże kształcą także wtedy gdy to gość z dalekiego kraju trafia na ciekawych jego kultury gospodarzy i to oni kształcą się pod jego wpływem. Tak też było z nami. Mieliśmy okazję skorzystać z doświadczenia rodowitej Pakistanki, która nauczyła nas jak łatwo przygotować jej rodzimą herbatę z mlekiem.

Jak wiadomo Pakistan znajdując się blisko Indii herbacianą kulturę poniekąd z nimi dzieli. Herbata pakistańska, podobnie jak indyjska, jest słodka i mleczna, bazująca na mocnej czarnej herbacie. Chociaż zdarzyło nam się przygotowywać tego typu herbatę to jednak napicie się jej spod ręki osoby, dla której jest to element rodzinnej kultury, okazało się bardzo ciekawym i rozwijającym doświadczeniem.

Herbatę po pakistańsku, jak uczy nas nasz gość, można przygotować także z dostępnych w Polsce herbat ekspresowych. Właśnie tak, pobyt w Polce i brak dostępu do suszu znanego z domu nie jest w stanie powstrzymać kochającej herbatę Pakistanki przed gotowaniem jej ulubionego napoju. Herbata z torebki, po wysypaniu i zastosowaniu odpowiednio dużej ilości, doskonale nadała się do ugotowania w mleku. Dała mocny i esencjonalny napar, który po posłodzeniu okazał się niezwykle aromatyczny i deserowy. Myślę, że wielu z nas nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, jakie aromaty może wyciągnąć ze zwykłej herbaty gotujące się mleko. Chcecie spróbować we własnym domu? Z pewnością macie wszystko czego Wam trzeba. Zapraszamy do wspólnego gotowania z naszym gościem.

Poznaj produkty czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.