Jak pić chimarrao? Tradycyjne sposoby parzenia yerba mate z Brazylii
Chimarrao, czyli drobno zmielona wersja yerba mate rodem z Brazylii, zyskuje coraz większą popularność także w Polsce. Choć przez lata była w cieniu klasycznych yerba mate z Paragwaju czy Argentyny, dziś coraz częściej gości w matero polskich miłośników mateiny.
Chimarrao to żywo zielona, intensywnie aromatyczna yerba mate o drobno zmielonym suszu z dodatkiem patyczków. Nie przechodzi dymienia ani palenia, dzięki czemu zachowuje świeży, trawiasty zapach i smak. Ze względu na swoją strukturę wymaga jednak specjalnych akcesoriów i odpowiedniego przygotowania.
Jak przechowywać chimarrao?
Ze względu na drobno zmieloną strukturę, chimarrao bardzo szybko traci świeżość i aromat. Najlepiej przechowywać ją w lodówce lub zamrażarce, a po otwarciu opakowania wypić w możliwie krótkim czasie. Często spotyka się ją pakowaną próżniowo.

Akcesoria do chimarrao
- Naczynie do picia: tradycyjna cuia – kielichowata tykwa o szerokim wlocie.
- Bombilla: specjalna bomba z okrągłą, szeroką głowicą filtrującą.
Sposoby parzenia chimarrao
1. Klasyczna metoda
Najbardziej tradycyjny sposób polega na usypaniu kopczyka z suszu w cuia, jego zwilżeniu zimną wodą i umieszczeniu bomby w odpowiednim kącie. Następnie napar uzupełnia się ciepłą wodą (nie wrzątkiem) z termosu.
2. Metoda invertido
Parzenie „na odwrót” polega na wlaniu wody do naczynia przed wsypaniem suszu. Susz wsypuje się na powierzchnię wody, formując z niego pływającą górkę. Bombilla trafia do środka dopiero na końcu.
3. Minimalistyczna metoda „na szybko”
Dla początkujących idealna będzie wersja uproszczona: wsyp łyżkę suszu, zalej ciepłą wodą, a na wierzchu uformuj suchą górkę chimarrao, w której umieścisz bombę. W ten sposób uzyskasz efekt podobny do invertido, ale z mniejszym nakładem pracy.
Artystyczne chimarrao – ozdobne kompozycje z suszu
Jedną z najciekawszych form serwowania chimarrao są kompozycje artystyczne przypominające latte art. Posypując suchym proszkiem powierzchnię naparu można formować geometryczne wzory, napisy, a nawet miniaturowe scenki. Jest to popularna praktyka w południowej Brazylii.
Jak pić chimarrao bez cuia i bomby?
Dla osób nieposiadających tradycyjnych akcesoriów istnieją alternatywy:
- filtr papierowy,
- sitko kuchenne,
- french press,
- aeropress – idealny dla fanów kawy i precyzyjnego zaparzania.
Wystarczy zaparzyć susz, przelać napar do kubka i pić bez fusów – metoda może nie jest tradycyjna, ale skuteczna i szybka.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
222 Produkty
Herbata aromatyzowana
80 Produkty
Herbata zielona matcha
23 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
105 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Przepis na Yeti. Yerba mate na mleku. Yerba prażona z mlekiem.
Yeti, bo tak nazwaliśmy napój na bazie Yerba mate prażonej miodowo-karmelowej i mleka, od lat[...]
1 Comments
sie
Czym jest herbateizm? Filozofia herbaty
Pierwotnie herbata była traktowana jako lek, dopiero w XV wieku w Japonii picie tego złotego[...]
kwi
Przepisy na zimową herbatę – świąteczna herbata, poradnik
Kiedy tylko noc staje się dłuższa niż dzień, wielu z nas zauważa u siebie zmianę[...]
gru
Jak prawidłowo parzyć Yerba Mate, jak parzyć Yerba Mate
Często podaje się, że Yerba Mate należy parzyć 70-80*C wodą, czy to jedyne widełki w[...]
lip
Yerba mate de leche
Yerba mate de leche to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate z dodatkiem mleka lub[...]
Konkurs Blog Roku 2013
Czajnikowy.pl bierze udział w konkursie na Blog Roku 2013. Jeśli podoba Wam się to co[...]
sty
Herbata oolong – wszystko, co musisz wiedzieć o turkusowej herbacie
Herbata oolong – historia, rodzaje, parzenie i właściwości Kolorów herbaty jak wiadomo jest sześć. Nie[...]
mar
Lawenda. Napar z lawendy. Przepis na lemoniadę z lawendy
Lato to czas wypoczynku, ładowania baterii i relaksu. Dlatego dzisiaj zapraszam na napar lawendowy -[...]
2 Comments
lip