Autorką tekstu jest Joanna (Liu Mulan Blog)
Postanowiłam przywitać się wpisem, którego tematyka jest mi najbliższa – żółte herbaty. W czajnikowym ukazał się już jeden film o żółtej herbacie Huang Xiao Cha. Ja postaram się ten temat jeszcze trochę przybliżyć.
W Polsce żółte herbaty są najmniej znane, dlaczego?
Głównie tłumaczy się to ich wysoką ceną, jednak dla mnie nie jest to przekonywujący argument. Jeśli podzielilibyśmy ludzi na dwie kategorie – tych pijących herbatę i tych delektujących się herbatą, zauważymy w czym tak na prawdę tkwi problem. Ci pierwsi nie znajdą w niej cudownych właściwości jakie przypisuje się herbatą zielonym, białym czy pu erh. Drudzy, czyli grupa z którą utożsamiają się zapewne wszyscy czytający ten wpis, nie widzą w żółtych herbatach ciekawego smaku i aromatu. Dlaczego tak jest? Ponieważ najczęściej jest ona źle zaparzana. To jest oczywiście mocne uogólnienie, ale niestety opisy do żółtych herbat są bardzo ujednolicone – wszystkie sugeruje się parzyć w temp 80 stopni C przez 3 minuty.
Kiedy bliżej przyjrzymy się każdej żółtej herbacie z osobna, zobaczymy, że mimo jednego gatunku warto dla każdej opracować inną metodę zaparzania. I tak ja długo szukając tych idealnych parametrów, znalazłam takie które wydobywają z herbaty to co jest w niej najlepsze. Mimo to jednak nie przestaje eksperymentować, przy każdym parzeniu lekko je modyfikując aby się upewnić, czy nie da się wyciągnąć z niej jeszcze więcej.
Proces fermentacji żółtej herbaty
Jeśli chodzi o kwestie typowo techniczną, żółte herbaty przechodzą proces określany jako Men Dui. Jest to fermentacja, ale inna niż ta którą przechodzą herbaty oolong – czyli nieenzymatyczna. Tu proces fermentacji liści reguluje się poziomem wilgotności oraz temperatury. Smak jest lekko cierpkawy a aromat obłędnie orzechowy, lub kasztanowy.
Parzenie żółtej herbaty
Listki herbat żółtych najczęściej są koloru zielono – brązowego. Napar, jak nazwa wskazuje jest koloru żółtego. Jeśli zaparzoną herbatę przelejemy do białego naczynia, przy jego ściance pojawi się charakterystyczny różowy refleks.
Dochodzimy do naczyń w jakich najlepiej parzyć tą herbatę. Zdecydowanie polecam małe, maksymalnie 150 ml naczynia. Ja do parzenia żółtych herbat zakupiłam specjalnie szklany gawian, aby móc podziwiać piękne rozwijające się liście.
W przypadku herbaty Yin Zhen, która jest herbatą składającą się z samych pąków herbacianych, w takim szklanym naczyniu dodatkowo można podziwiać „taniec” listków w kształcie igiełek. Wznoszą się i opadają, tworząc w ten sposób prawdziwy spektakl. Herbata którą widzicie w gaiwanie na początku tego wpisu, to tegoroczna Superfine Huoshan Huang Ya, bardzo wysokiej jakości, myślę, że ten obraz doskonale tłumaczy fakt parzenia w szklanym gaiwanie.
Podsumowanie
Podsumowując to wszystko, jest to zdecydowanie jeden z trudniejszych gatunków jeśli chodzi o zaparzanie. Nie można zastosować techniki „na oko” i liczyć na spektakularne efekty. Zachęcam aby poświecić chwilę uwagi żółtej herbacie, aby znaleźć ten najlepszy sposób do zaparzenia. Herbata na pewno odwdzięczy się wyjątkowym smakiem i aromatem.
Na koniec przytoczę najlepszy opis żółtej herbaty z jakim się do tej pory spotkałam.
„Żółta herbata ma niezwykle przyjemny, można powiedzieć pieszczotliwy smak, niezwykle miękki, o ledwo wyczuwalnej cierpkości i zadziwiająco subtelny, najbardziej delikatny aromat. Pod względem miękkości aksamitności delikatności i aromatyczności herbata żółta nie ma sobie równej.”
W.W. Pochlebkin, Herbata, Warszawa 1974, str.60
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
208 Produkty
Herbata aromatyzowana
78 Produkty
Herbata zielona matcha
19 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Herbata z aloesem, przepis
Aloes to sukulent o charakterystycznych, grubych i mięsistych liściach. Po przekrojeniu znajdujemy w środku przejrzystą[...]
lip
Zielona herbata Lung Ching
Herbata zielona Lung Ching, czyli Smocza Studnia to jedna z najbardziej znanych herbat zielonych na[...]
lis
Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty
Herbata turecka to herbata czarna, uprawiana w rejonie Rize. Jest to herbata BOP z małymi[...]
2 Comments
sty
Herbata na śniadanie. Herbata śniadaniowa, opinie
Gorąca herbata ma swoje zasłużone miejsce w naszym menu śniadaniowym. Należy jednak pamiętać, że nie[...]
wrz
Przepis na babeczki z zieloną herbatą Matcha z mikrofalówki w 3 minuty
Suche składniki wsypać do kubka i dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem czekolady i[...]
mar
Terere: właściwości i przepis na zimną yerba mate
Tereré to popularny w Paragwaju sposób picia mate polegający na zalewaniu jej lodowatą wodą. Istnieje[...]
sie
Parzenie herbaty Darjeeling Risheehat 2013
Aromat herbaty Darjeeling Risheeha jest wyraźny, mocny, kwiatowy z nutą owocową. Smak z kolei bardzo[...]
kwi
Herbata zielona Sencha, parzenie zielonej herbaty, właściwości zielonej herbaty
Herbata zielona Sencha stanowi 80% produkcji w Japonii, jest to herbata bardzo dobra, choć powszechnie[...]
maj