WYDAJ 65 PLN, ZA DARMO.

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Zielona herbata Milky Mao Feng

Herbata Milky Mao Feng pochodzi z Chin, dokładniej z prowincji Hubei. Nazwa „Mao Feng” odnosić się może do lekko poskręcanych listków przypominających koniuszki włosów lub określać wysokej jakości herbaty wysokogórskie. „Milky” natomiast informuje nas, że mamy do czynienia z herbatą aromatyzowaną. Różni producenci podają różne zawartości procentowe aromatu, przeważnie jednak oscylują one w okolicach 2%.

Liście zielonej herbaty Milky Mao Feng
Liście zielonej herbaty Milky Mao Feng

Swojego Milky Mao Fenga „testowałam” w różnych metodach parzenia – od zachodniej w szklance i bez zaparzacza do gongfu cha w gaiwanie. Najczęściej podawane zalecenia do parzenia to 3g suszu na 120 ml wody w temeraturze między 70 a 80 stopni Celsjusza. Czas to od 1 do 3 minut.

Herbata ma bardzo przyjemny zapach, podobny do milky oolong – słodkawe mleko w proszku. Listki są ciemno zielone, częściowo połamane. Najbardziej przypadło mi do gustu parzenie metodą gongfu cha w gaiwanie. To w szkalnce, koniec końców, było cierpkawe.

Napar zielonej herbaty Milky Mao Feng
Napar zielonej herbaty Milky Mao Feng

Parzenie herbaty Milky Mao Feng

Użyłam wody o temperaturze 80 stopni i wykonałam 3 parzenia 1,2 i 3 minutowe. Nie „budziłam” liści. Teraz wydaje mi się jednak, że chyba lepiej byłoby herbatę jednak opłukać. Polecałabym również nieco niższą temperaturę niż 80 stopni.

Parzenie zielonej herbaty Milky Mao Feng
Parzenie zielonej herbaty Milky Mao Feng

Najsmaczniejszym parzeniem zostało parzenie numer 3- bez cierpkości (tak jak 1 i 2), aromat w sam raz i dość słodkie. Dlatego wydaje mi się, że gdybym „obudziła” liście, tę słodycz mogłabym otrzymać nieco wcześniej… Przetestuję przy kolejnych parzeniach.

Podsumowując: herbata dość smaczna, chociaż wolę milky oolong. Zdecydowanie nie jest to smak herbaty z dodatkiem mleka, ale zielona herbata z dość ciekawym i przyjemnym aromatem. Polecam wszystkim zainteresowanym herbatami aromatyzowanymi.

Trzecie parzenie zielonej herbaty Milky Mao Feng
Trzecie parzenie zielonej herbaty Milky Mao Feng

Źródła: Oxalis.pl, „Zapiski o herbacie” R.Tomczyk

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak wygląda praca testera herbaty, którego kubki smakowe są ubezpieczone na 5mln złotych?

Sebastian Michaelis nigdy nie myślał dużo herbacie. Herbata była dla mnie codziennością, ale jako ciepły[...]

Prawdziwa herbata po indyjsku zrobiona przez Hinduskę

Kto z nas nie zna Masala Chai? Narodowa herbata z Indii nie od dziś podbija[...]

Przepis na herbatę na lato. Pyszne smoothie z zieloną herbatą i ananasem. Ananacha

Do przygotowania zdrowego i energetycznego smoothie z herbatą będziemy potrzebowali: ananasa (najlepiej świeży, ale może[...]

Herbata zielona Lung Ching, parzenie, działanie, właściwości, produkcja

Herbata zielona Lung Ching, czyli Smocza Studnia to jedna z najlepszych chińskich herbat. Przed długie[...]

Herbata ze złocienia, Chrysanthemum tea

Herbatka ze złocienia to napar przygotowywany z ususzonych kwiatków Chrysanthemum. Złocień jest rośliną należącą do[...]

Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: parzenie, opinie

Herbatę zaparzyłam wodą o temperaturze 95 stopni. Użyłam 3 gramy suszu i parzyłam przez 2[...]

Zielona herbata matcha z ogórkiem i limonką – przepis

Herbata zielona matcha to bardzo wdzięczny temat do różnych przepisów na mrożoną herbatę. Tym razem[...]

Yerba Mate dla początkujących

W specjalnym wydaniu Czajnikowego znajdziecie dużo przydatnych informacji o Yerba Mate w szczególności dla początkujących.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.