ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Legenda o mlecznym oolongu

Dawno temu na niebie widoczna była kometa. Ognista kula z długim ogonem co noc kontynuowała swą wędrówke wśród gwiazd. Obserwował ją księżyc, aż w końcu pochochał ją miłością nagłą i mocną. Co noc zalecał się do komety i nawet gdy ta minęła go wciąż łudził się nadzieją, że to gra zakochanych. Dopiero gdy kometa odleciała znikając zupełnie z nocnego nieba, księżyc przestał się oszukiwać. Ogarnął go wielki żal i smutek porzuconego kochanka. Zebrał w sobie wszystkie te smutne uczucia i uwolnił w wielkim, długim westchnieniu, które chłodem owiało Ziemię. Tak się stąło, że chłodny podmuch smutku przemknął także przez pola herbaciane. Gdy zbieraczy przybyli rankiem zrywać herbatę okazało się, że ta zyskało nowy ciekawy aromat. Był to aromat mleka albowiem w Chinach jednym z atrybutów księżyca jest właśnie mleko.

Tak legenda przedstawia powstanie tej nietypowej herbaty jaką jest mleczny oolong. Rzeczywistość jest jednak nieco inna. Przede wszystkim herbata ta prawdopodobnie wywodzi się z Tajwanu, oryginalnie na jej mleczny aromat wpływ ma odpowiedni, dość chłodny klimat uprawy oraz szczególny szczep krzewu herbacianego cechujący się taką właśnie nutą aromatyczną.

Mleczny oolong

Dziś jednak najczęściej spotkać można herbatę aromatyzowaną, ponieważ jak łatwo się domyślić produkcja tej oryginalnej jest mocno ograniczona. Sam mleczny oolong czyli Nai Xiang jest herbatą nisko oksydowaną. Nawet jak na oolonga, który to jest herbatą oksydowaną od kilkunastu do nawet 80%, mleczny oolong umiejscawia się bliżej dolnej granicy. Dzięki czemu sama herbata ma aromaty kwiatowe i kwiatowo-owocowe.

Herbata oolong Mleczny Oolong Milk Oolong
Herbata oolong Mleczny Oolong Milk Oolong

Jak aromatyzuje się herbatę mlekiem?

Najpowszechniejsza metoda polega na przetrzymaniu liści herbacianych nad parą gotującego się mleka. Po uformowaniu i wysuszeniu aromat pozostaje, a liście oddają go w naparze. Odróżnienie zatem mlecznego szczepu oolonga od oolonga aromatyzowanego nie jest wcale trudne. Prawdziwy mleczny oolong nie jest tak intensywnie mleczny jak można by się spodziewać, jego aromat jednak trudniej zanika z kolejnymi parzeniami i nie tłumi kwiatowych nut herbaty. Aromatyzowany zaś pachnie bardzo intensywnie acz krótko. Sam zaś aromat mleka przywodzi na myśl serwatkę, lub nawet charakterystyczny aromat śmietanki w proszku używanej do zabielania kawy.

Zaparzanie mlecznego oolonga nie jest skomplikowane i nie odbiega od metod zaparzania innych herbat tego typu. Używamy wody w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza i parzymy około 1-3 minut w zależności od metody. Pełnię smaku powinniśmy uzyskać przy drugim parzeniu.

Parzenie i właściwości herbata Milk Oolong, mleczny oolong legenda. Jak powstaje milky oolong?
Parzenie i właściwości herbata Milk Oolong, mleczny oolong legenda. Jak powstaje milky oolong?

Właściwości zdrowotne herbaty oolong

Jeśli chodzi zaś o właściwości zdrowotne tej herbaty to również nie zaskoczy nas ona niczym nowym na tle innych oolongów. Jest to herbata na wpół drogi między zieloną i czarną, choć bliżej jej do zielonych. Ma sporo przeciwutleniaczy, pobudza, poprawia trawienie i dostarcza sporo cennych substancji. Obniża także cholesterol i podnosi odporność.

Ważna sprawa, na którą warto zwrócić jeszcze uwagę to kwestia nietolerancji laktozy. Zauważmy, że jeżeli nietolerancja jest silna, a herbata aromatyzowana to wtedy można spodziewać się reakcji organizmu. Jest to ciekawa sytuacja ponieważ napar jest klarowyny i czysty, w niczym nie przypomina bawarki.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba mate: zagrożenia i działanie negatywne, badania

Mimo, że mate zawiera wiele przeciwutleniaczy i sama wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i antymutagenne często kojarzona[...]

Yerba mate i piwo, Yerba mate Cerveza

Czy można łączyć alkohol i Yerba Mate? Czy Yerba Mate i piwo to połączenie szkodliwe[...]

Skąd się biorą aromaty w herbacie? Chemia produkcji herbaty

Różne aromaty w herbacie czystej pochodzą, jak w przypadku wszystkiego co pachnie, ze związków chemicznych[...]

Tykwa: co to takiego? Czym jest tykwa do Yerba Mate

Tykwa to roślina, która występuje w Azji i Afryce, również u nas można ją uprawiać.[...]

80% yerba mate na rynku niezdane do picia? Komentarz Czajnikowy.pl

Dalecy jesteśmy od bagatelizowania zagrożenia metalami ciężkimi w mate, ale uważamy, że obawy są przesadzone.[...]

2 Comments

Jak zaparzyć yerba mate bez termometru

Yerba mate uchodzi za napój trudny do przygotowania czym zraża do siebie niektórych początkujących entuzjastów[...]

I wtedy piję herbatę

Jedyne co łączy treść tego tekstu z herbatą to wy, którzy to czytacie i moje[...]

1 Comments

Oznaczenia na kawie (etykieta): data palenia kawy

Data palenia jest jedną z podstawowych informacji świadczących o jakości ziarna znajdującego się w paczce.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.