ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Oznaczenia dotyczące herbat łamanych

TGFBOP 1

Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1.

Herbata drobno połamana (pocięta) pochodząca z plantacji w Assam i Darjeeling. Zawiera dużo złotych tipsów. Jest to herbata wysokiej jakości łamana.

GFBOP 1

Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1.

Herbata najwyższej jakości z plantacji w Assam i Kenii. Połamana niejednorodnie z niewielką ilością złotych wierzchołków.

GBOP

Golden Broken Orange Pekoe 1.

Jest to druga klasa jakości herbaty z upraw w Assam i Kenii o niejednorodnych liściach i małej ilości wierzchołków.

FBOP

Flowery Broken Orange Pekoe 1.

Bardzo powszechna klasa jakości herbaty używana na plantacjach w Assamie, Cejlonie, Indonezji, Chinach, Bangladeszu oraz w Ameryce Południowej. Zawiera długie liście oraz najmłodsze pędy. Łamana raczej grubo. Na plantacjach południowych Indii oznaczeniem tym określa się często Pekoe.

BOP

Broken Orange Pekoe.

Popularna herbata dająca mocny, ciemny napar o mocnym aromacie. Jest to jedna z głównych gałęzi produkcji z upraw na Cejlonie oraz w południowych Indiach i Chinach. Oznaczenie stosowane w Cejlonie zarówno do określenia upraw nizinnych jak i wyżynnych choć w uprawach z wyżyn pojawiają się w niej również złote tipsy. Uważana jest powszechnie za lepszą i często określana jest klasą „1”. Klasa „2” cechuje głównie herbaty z Indonezji i Cejlonu. Jest to herbata niższej jakości mająca w składzie zdrewniałe części oraz więcej perforacji (otworków).

BOP 1

Broken Orange Pekoe 1.

BOP 2

Broken Orange Pekoe 2.

BP 1

Broken Pekoe 1.

Określenia stosowane głównie do herbat z plantacji w Ingonezji, Cejlonie, południowych Indiach, Kenii i Tanzanii. Liście tych herbat są mocno zwinięte i częściowo zdrewniałe.

BPS

 

Broken Pekoe Souchong

Herbata zawierająca liście grube oraz podłużnie zwinięte typowe dla klasy souchong. Liście są dość nieregularnej wielkości.

BT

Broken Tea.

Grube mięsiste liści niskiej jakości równomiernie pocięte. Herbata pochodzi głównie z upraw na Sumatrze i z południowych Indii oraz z Ceylonu. Charakterystyczna dla tej klasy cecha to duża objętość liści.

BOP Grob.

Broken Orange Pekoe Grob.

Herbata stanowiąca główną produkcję na Cejlonie i w południowych Indiach. Częściowo także w Kenii. W Indonezji funkcjonuje oznaczenie BOP Grob. W Tanzani BP.

Są to w głównej mierze grube i mięsiste liście równo krojone. Na Cejlonie produkuje się ją także w wersji granulowanej.

P

Pekoe

FP

Flowery Pekoe.

BP

Broken Pekoe

BPS

Broken Pekoe Souchong.

Produkowana głównie na Assamie i w Darjeelingu herbata typu souchong o dużych i grubych liściach.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Co to Yerba Mate

Herbata Yerba Mate, zielona herbata Yerba Mate? Czym jest Yerba Mate? Yerba Mate to roślina[...]

Herbata żółta Huang Da Cha. Kawa wśród herbat

Huang Da Cha jest herbatą żółtą, o dużych i długich liściach, bardzo często z domieszką[...]

Jak parzyć czarną herbatę Ceylon, parzenie czarnej herbaty Ceylon Uva Shawlands

Prawidłowe zaparzenie czarnej herbaty pochodzącej z Ceylonu jest bardzo proste. Wystarczy wodą o temperaturze 95[...]

Herbata Oolong (Ulung, Wulung)

Niebieska herbata Oolong, zwana też smoczą herbatą, to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis.[...]

Natsume

Natsume. Naczynie do przechowywania herbaty matcha w czasie japońskiego rytuału picia herbaty. Najczęściej wykonana jest[...]

Yerba Mate Ognista

Yerba Mate Ognista. Czysta brazylijska Yerba Mate palona ma charakterystyczny prażony smak, nieco zbliżony do[...]

Prasowana koreańska herbata Ddok Cha

Herbatę należy na początek zmiękczyć. Można to zrobić na kilka sposobów, możemy liście zaparzyć i[...]

Kofeina w kawie a grejpfrut

Wprowadzenie grejpfrutów do diety pozwala efektywniej wykorzystać spożywaną kofeinę. Ułatwia to kontrolę jej dziennych dawek,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.