Ile herbaty można wypić będąc w ciąży?

Nie można prowadzić badań naukowych na ciężarnych kobietach ani ich nienarodzonych dzieciach, dlatego brak jest danych pochodzących z tego typu eksperymentów. Nie znaczy do jednak, że nie wiemy niczego w tej dziedzinie, ponieważ uczeni znając wpływ kofeiny i innych składników herbaty są w stanie obrać stanowisko w tym temacie. Możliwe jest także przeprowadzanie szczegółowych ankiet wśród matek dotyczących ich nawyków podczas ciąży.

Brytyjski NHS (National Health Service) zaleca kobietom brzemiennym nie przekraczać dawki kofeiny równej 200mg na dobę, co stanowi niecałe trzy kubki zwykłej herbaty. Większe ilości mogą prowadzić do niskiej wagi porodowej dziecka, a co za tym idzie problemów zdrowotnych w przyszłości, oraz zwiększenia ryzyka niedonoszenia ciąży.

Osobne informacje mówią o możliwości problemów z nadwagą u dzieci, których matki przesadzały z herbatą w czasie ciąży.

Jeśli chodzi o WHO – największy autorytet w sprawie zdrowotnych zaleceń – to informacje znajdziemy tam dość skąpe. Ostrzega się jedynie kobiety brzemienne, które pijają na codzień duże ilości kofeiny, podaje się tutaj wartość powyżej 300mg na dobę, powinny one dla zdrowia swojego dziecka ograniczyć to spożycie.

Herbata zielona japońska Japan Bancha organic
Herbata zielona japońska Japan Bancha organic

Poza kofeiną należy wspomnieć o tym, że herbata zielona ogranicza przyswajanie kwasu foliowego, którego niedobory mogą być niebezpieczne dla płodu. Określono, że spożywanie trzech szklanek zielonej herbaty na dobę podnosi już ryzyko rozszczepu kręgosłupa u dziecka.

Wykazano także, że picie herbaty podczas jedzenia blokuje wchłanianie się niehemowego żelaza z żywności, ponieważ garbniki zawarte w herbacie wiążą to żelazo w nieprzyswajalną postać.

Podsumowując, jeśli chodzi o zawartość kofeiny i przyswajalność kwasu foliowego herbata jest bezpieczna podczas ciąży jeśli nie wypija się jej więcej niż dwie szklanki na dobę. Jeśli chodzi o żelazo, nie należy pić herbaty do posiłków, zwłaszcza przy diecie wegetariańskiej.

Zupełnie bezpiecznie będzie jednak odstawić herbatę na rzecz różnych ziół zalecanych dla kobiet ciężarnych i będących zupełnie bezpiecznych.

Po więcej szczegółów zapraszamy do: Maternal Tea Consumption during Early Pregnancy and the Risk of Spina Bifida, Mahsa M. Yazdy, Sarah C. Tinker, Allen A. Mitchell, Laurie A. Demmer, Martha M. Werler The effect of tea on iron absorption., P B Disler, S R Lynch, R W Charlton, J D Torrance, T H Bothwell, R B Walker, and F Mayet www.who.int www.nhs.uk

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.