ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Tego lata dużą popularnością cieszą się mrożone napoje bazujące na hibiskusie. Znajdziemy je w ofercie popularnych kawiarni, zaś media społecznościowe obfitują w zdjęcia różowego naparu, który niektórzy nazywają „pink tea”. Nie należy mylić tego z popularną różową herbatą z Kaszmiru zwaną sheer chai. Bazuje ona na herbacie, a różowy kolor uzyskujemy przez odpowiedni dodatek mleka i sody.

Czym jest pink tea?

Napój z hibiskusa to bardzo popularny przysmak w Egipcie, na bliskim wschodzie oraz w regionie Morza Karaibskiego. Znany jest jednak na całym świecie. To w Egipcie uchodzi za narodowy napój gdzie podaje się go obficie posłodzony zarówno na zimno jak i na ciepło. Spotkać można go z różnymi dodatkami. Często dodaje się owoce cytrusowe oraz korzenne przyprawy. Zawsze jednak słodzi się go ponieważ sam w sobie jest wyjątkowo kwaśny. Zawiera dużo witaminy C oraz wapnia. Podnosi odporność, ma działa nie dezynfekujące, poprawia trawienie i obniża ciśnienie krwi. Przede wszystkim jednak, podany na zimno, doskonale gasi pragnienie i orzeźwia.

Przepis na pink tea coconut

Aby przygotować najmodniejszy specjał tego lata nie można jednak dodać do niego mleka, które w połączeniu z jego intensywną, czerwoną barwą powinno dać nam oczekiwany różowy kolor. Mleko w kontakcie z naparem z hibiskusa ścina się i trudno nazwać taki napój różowym i apetycznym. Zastosować należy mleko kokosowe. Niestety nie może to także być napój kokosowy, potocznie nazywany wegańskim mlekiem. Musi to być prawdziwe mleko kokosowe. Napotkamy tutaj jednak pewien problem ponieważ mleko takie jest dość tłuste i napój będzie wyglądał nieapetycznie. Użyć musimy specjalnego chudego mleka kokosowego. Nie ma większego problemu z zakupieniem odtłuszczonego mleka w puszce. Sprawdzić jednak powinniśmy zawartość tłuszczu w tabelce informacyjnej. Zwykle jest to kilkanaście procent, nawet do dwudziestu. Chude ma tłuszczu około 6%.

Napój musimy posłodzić – chyba, że preferujemy kwaśny smak hibiskusa. Do słodzenia polecamy użyć syropu cukrowego, który łatwiej rozpuścić w zimnych napojach. Można tutaj także z powodzeniem zastosować smakowe syropy barmańskie. Do hibiskusa świetnie pasuje grenadyna, malina, truskawka, cytryna, a nawet syropy korzenne i karmelowe.

Herbata ziołowa Hibiskus Karkade
Herbata ziołowa Hibiskus Karkade
  • Przygotowujemy zatem napar hibiskusa parząc około łyżkę stołową w pół litrze wody i schładzamy go. Równie dobrze można zaparzyć hibiskus metodą cold brew, czyli zalewając go zimną wodą.
  • Następnie dodajemy do niego cukrowy syrop według uznania, około 2-3 łyżek na wspomniane pół litra.
  • Ostatnim krokiem będzie dodanie dobrze rozmieszanego kokosowego mleka. Przy dobieraniu proporcji powinniśmy się kierować oczekiwanym kolorem. Można nawet zmieszać składniki w proporcji pół na pół. Pomocny będzie tutaj barmański szejker, który pozwoli nam dokładnie wymieszać wszystkie ingrediencje i uzyskać estetyczną piankę.
  • Taki napój wlewamy do szklanki z lodem i podajemy. Można udekorować go świeżymi, mrożonymi lub liofilizowanymi owocami. Doskonałe będą maliny, wiśnie, borówki i wszystko co estetycznie skomponuje się nam z różowym kolorem tego modnego napoju.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Kalorie w świątecznej herbacie

Herbata na święta, herbata na zimę. Zdecydowanie przepraszamy się z gorącym kubkiem, nawet jeśli zaniedbywaliśmy[...]

Biała herbata Snow Buds Leopard Premium parzona na zimno

Biała herbata nie jest poddawana utlenianiu podczas procesu produkcji. Dzięki temu jej listki i pączki[...]

Rekord Guinnessa w parzeniu herbaty pobity!

10 stycznia 2016 roku w ramach Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy przekazaliśmy na licytację zestawy herbat.[...]

Badanie dotyczące preferencji konsumenckich spożycia herbaty liściastej w Polsce

Zapraszamy do wypełnienia krótkiej ankiety dotyczącej spożycia i zakupu herbaty liściastej w Polsce. Z góry[...]

Przepis na świąteczną kawę z kminkiem

Chłodne zimowe wieczory i zbliżające się Święta Bożego narodzenia, nastrajają do tego, usiąść przy kominku[...]

Czym słodzić herbatę zamiast cukru? Czym można posłodzić herbatę?

Cukier idzie w parze z herbatą niemalże od samego początku przyjaźni ludzi zachodu z chińskim[...]

2 Comments

Termos na Yerba Mate, Yerbomos, dobry sposób na Mate w plenerze

Dziś chciałem Wam pokazać połączenie matero z termosem, czyli Yerbomos. Na dole mamy wielowarstwową ściankę,[...]

4 Comments

Oryginalna tajska herbata na lodzie. Przepis jak zrobić mrożoną herbatę z Tajlandii

Najpopularniejsza herbata w Tajlandii to słynna tajska odmiana ice tea. Można ją kupić nie tylko[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.