Tego lata dużą popularnością cieszą się mrożone napoje bazujące na hibiskusie. Znajdziemy je w ofercie popularnych kawiarni, zaś media społecznościowe obfitują w zdjęcia różowego naparu, który niektórzy nazywają „pink tea”. Nie należy mylić tego z popularną różową herbatą z Kaszmiru zwaną sheer chai. Bazuje ona na herbacie, a różowy kolor uzyskujemy przez odpowiedni dodatek mleka i sody.
Czym jest pink tea?
Napój z hibiskusa to bardzo popularny przysmak w Egipcie, na bliskim wschodzie oraz w regionie Morza Karaibskiego. Znany jest jednak na całym świecie. To w Egipcie uchodzi za narodowy napój gdzie podaje się go obficie posłodzony zarówno na zimno jak i na ciepło. Spotkać można go z różnymi dodatkami. Często dodaje się owoce cytrusowe oraz korzenne przyprawy. Zawsze jednak słodzi się go ponieważ sam w sobie jest wyjątkowo kwaśny. Zawiera dużo witaminy C oraz wapnia. Podnosi odporność, ma działa nie dezynfekujące, poprawia trawienie i obniża ciśnienie krwi. Przede wszystkim jednak, podany na zimno, doskonale gasi pragnienie i orzeźwia.
Przepis na pink tea coconut
Aby przygotować najmodniejszy specjał tego lata nie można jednak dodać do niego mleka, które w połączeniu z jego intensywną, czerwoną barwą powinno dać nam oczekiwany różowy kolor. Mleko w kontakcie z naparem z hibiskusa ścina się i trudno nazwać taki napój różowym i apetycznym. Zastosować należy mleko kokosowe. Niestety nie może to także być napój kokosowy, potocznie nazywany wegańskim mlekiem. Musi to być prawdziwe mleko kokosowe. Napotkamy tutaj jednak pewien problem ponieważ mleko takie jest dość tłuste i napój będzie wyglądał nieapetycznie. Użyć musimy specjalnego chudego mleka kokosowego. Nie ma większego problemu z zakupieniem odtłuszczonego mleka w puszce. Sprawdzić jednak powinniśmy zawartość tłuszczu w tabelce informacyjnej. Zwykle jest to kilkanaście procent, nawet do dwudziestu. Chude ma tłuszczu około 6%.
Napój musimy posłodzić – chyba, że preferujemy kwaśny smak hibiskusa. Do słodzenia polecamy użyć syropu cukrowego, który łatwiej rozpuścić w zimnych napojach. Można tutaj także z powodzeniem zastosować smakowe syropy barmańskie. Do hibiskusa świetnie pasuje grenadyna, malina, truskawka, cytryna, a nawet syropy korzenne i karmelowe.
- Przygotowujemy zatem napar hibiskusa parząc około łyżkę stołową w pół litrze wody i schładzamy go. Równie dobrze można zaparzyć hibiskus metodą cold brew, czyli zalewając go zimną wodą.
- Następnie dodajemy do niego cukrowy syrop według uznania, około 2-3 łyżek na wspomniane pół litra.
- Ostatnim krokiem będzie dodanie dobrze rozmieszanego kokosowego mleka. Przy dobieraniu proporcji powinniśmy się kierować oczekiwanym kolorem. Można nawet zmieszać składniki w proporcji pół na pół. Pomocny będzie tutaj barmański szejker, który pozwoli nam dokładnie wymieszać wszystkie ingrediencje i uzyskać estetyczną piankę.
- Taki napój wlewamy do szklanki z lodem i podajemy. Można udekorować go świeżymi, mrożonymi lub liofilizowanymi owocami. Doskonałe będą maliny, wiśnie, borówki i wszystko co estetycznie skomponuje się nam z różowym kolorem tego modnego napoju.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Schudłem 4,1 kg w miesiąc, ale jeszcze kawał drogi przede mną: nasz Czytelnik sprawdza Dietę Pu-Erhową
Udało mi się pozbyć nadmiarowych 4,1 kg w miesiąc. W dniu 30-tych urodzin uruchomiłem dietę[...]
maj
Mam 10,11,12,13,14,15,16 lat. Czy mogę pić yerba mate? Od ilu lat można pić yerba mate?
Yerba mate, czyli ostrokrzew paragwajski to napój bardzo popularny w Argentynie i Paragwaju. Yerba mate[...]
lip
Przygotowanie yerba mate w tykwie – curado lub currado
Nowa kalebasa do picia yerba mate powinna przejść proces curado zanim zaczniemy jej używać. Proces[...]
paź
Cold brew. Zimne parzenie herbaty czarnej Assam Mangalam
Przepis na zimne parzenie herbaty czarnej Assam Mangalam: 4g herbaty czarnej Assam, 400 ml zimnej[...]
cze
Jak poprawnie parzyć kawę w dipperze hario V60?
Dripper Hario V60 jest jednym z najprostszych urządzeń do zaparzenia kawy w domu. Jego konstrukcja[...]
mar
Herbata po rosyjsku
Historia herbaty w Rosji jest dłuższa niż zachodniej Europie. Pierwszy kontakt Rosjan z herbatą miał[...]
wrz
Jaką herbatę wybrać. Poradnik dla początkującego herbaciarza
Czego warto napić się na początku przygody z herbatą, jakie herbaty powinien każdy znać i[...]
sty
Yerba mate despalada
Yerba Mate: Despalada. Oznaczenie rodzaju yerba mate często zamiennie stosowane z oznaczeniem sin palo. Jest[...]