WYDAJ 65 PLN, ZA DARMO.

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Jest to tylko jedna z kilku nazw tej zielonej herbaty. Inne to między innymi: En Shu Yu Lu, Chińskie gyokuro czy Jadeitowa Mgła (której mianem oryginalnie określa się głównie gyokuro). Zaraz, zaraz…, ale gyokuro to przecież Japonia, a nie Chiny! Zaciekawiło mnie to.

En Shi Yu Lu pochodzi z prowincji Hubei z okolic miasta Enshi w Chinach.

Zielona herbata En Shi Yu Lu, susz
Zielona herbata En Shi Yu Lu, susz

Swój przydomek „chińskiego gyokuro” wzięła ona zaś od tego, że jest jedną z niewielu chińskich herbat przechodzącą proces produkcji podobny do japońskich herbat gyokuro. Chodzi tutaj głównie o użycie pary wodnej w powstrzymaniu oksydacji. W wyniku takiego przetwarzania otrzymuje się herbatę podobną nieco do gyokuro, nieco do senchy, ale nadal zachowującą swój odrębny charakter.

Liście zielonej herbaty En Shi Yu Lu

Listki suszu są wydłużone, ciemno-zielone, mocno skręcone i błyszczące, po zaparzeniu znacznie zwiększają swoją objętość.

Zielona herbata En Shi Yu Lu, liście po zaparzeniu
Zielona herbata En Shi Yu Lu, liście po zaparzeniu

Parzenie zielonej herbaty En Shi Yu Lu

Strona Teaspring.com sugeruje użycie naczyń szklanych lub porcelanowych. Przed zaparzeniem dobrze jest nasze naczynie ogrzać. Liście można budzić lub nie, wedle uznania. Zalecana ilość suszu do zaparzenia to około 2 g na 150 ml wody. Woda powinna mieć nieco niższą temperaturę- między 60 a 70 stopni Celsjusza. Liczba parzeń, które możemy otrzymać z tej herbaty to ponad cztery. Różne strony podają różne schematy parzenia, jednak są zgodne, że pierwsze powinno wynosić minutę, ostatnie zaś nawet do 3 minut.

Swoją herbatę zaparzyłam w ilości około 4 gramów na 250 ml wody i zaczęłam od temperatury około 68 stopni Celsjusza przez minutę. Kolejne parzenia które przygotowałam to odpowiednio drugie- 1 minuta ponownie w 68 stopniach, trzecie to 70 stopni i 2 minuty, a czwarte to 70 stopni i około 3 minut.

Zielona herbata En Shi Yu Lu, liście
Zielona herbata En Shi Yu Lu, liście

Napar zielonej herbaty En Shi Yu Lu

Susz pachnie przyjemnie i rześko, lekko słodko, a nawet wydawało mi się, że nieco czekoladowo. Zapach naparu zmienia się lekko w zależności od parzenia, jest jednak delikatny i również świeży.

Największą niespodzianką jest smak. Pierwsze parzenie wyszło mi warzywne, z bardzo delikatnym smakiem gdzieś tam na końcu przypominającym umami i rzeczywiście przywołuje skojarzenie z japońskim gyokuro. Drugie parzenie smakowało delikatną słodyczą i czymś kwiatowym. Najbardziej zaskakujące dla mnie było parzenie czwarte, które było wyraźnie słodkie i świeże. Nie miało ani cierpkości ani wcześniejszego warzywnego smaku. Nie spodziewałam się, że ta herbata mi tak posmakuje (nie przepadam za herbatami słodkimi).

Zielona herbata En Shi Yu Lu, napar z herbaty
Zielona herbata En Shi Yu Lu, napar z herbaty

Polecam spróbować En Shi Yu Lu, żeby samemu odkryć jak wiele smaków może mieć jedna tylko herbata. Ciekawa jestem jak będzie ona smakowała przy innych schematach parzenia. Warto też samemu przekonać się, czy rzeczywiście można ją nazywać „Chińskim Gyokuro”.

Źródła: Dragonteahouse.biz, Pekoetea.co.uk, Teaspring.com, Oxalis.pl

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba mate Latte, przepis na Mate Latte. Yerba mate z mlekiem

Yerba mate Latte można przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Taki napój świetnie[...]

Herbata w Japonii

Mówisz – Japonia, myślisz - zielona herbata. Herbaciane tradycje kultywowane są tu od wieków, a[...]

Herbata z prowincji Hubei (Chiny)

Prowincja Hubei znajduje się w środkowych Chinach, jej nazwa oznacza „na północ od jeziora”. Mowa[...]

Anhui, prowincja w Chinach

Anhui to prowincja we wschodnich Chinach w dorzeczu Jangcy i Huang He. Ważne miejsce uprawy[...]

Hojicha – prażona japońska herbata

Hojicha to chyba najbardziej znana prażona japońska herbata. Należy zauważyć, że proces podprażania jest to[...]

1 Comment

Święto Herbaty 2013. Będziemy tam!

Będziemy na Święcie Herbaty w Cieszynie 6 lipca 2013 r. To już kolejny rok, kiedy[...]

Czystek. Herbata z Czystka. Jak oczyścić się Czystkiem?

Czystek jest najbogatszym źródłem polifenoli, należących do grupy substancji roślinnych wykazujących aktywność przeciw-utleniającą, które wspierają[...]

Zielona herbata a choroby

Zielona herbata jest ciąge poddawana wielu eksperymentom na ludziach, zwierzętach oraz w laboratoriach. Wyniki badań[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.