ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wpływ na herbaty na organizm jest znaczący, a włączenie jej do zbilansowanej diety wskazane i polecane przez dietetyków.

Jak herbata wpływa na organizm?

  • Jednym z dość dobrze znanych składników herbaty jest l-teanina. Jej działanie dotąd popularne było wśród osób cierpiących na stres i stany lękowe oraz problemy ze snem i koncentracją. Jest to szalenie ważne, ponieważ brak snu i stres skutecznie obniżają naszą odporność. Przeprowadzono jednak badania, które dowodzą, że l-teanina jest w stanie także podnieść naszą odporność mobilizując do reakcji nasz układ immunologiczny. Dowiedziono, że l-teanina zmniejsza częstotliwość występowania infekcji oraz grypy. Inne badania mówią o wpływie l-teaniny na zdolności poznawcze, wzmocnienie odporności oraz ochronę układu sercowo naczyniowego, czyli obszarów, w których lekarze doszukują się powikłań po przebyciu choroby.
  • Zawarte w herbacie katechiny również wykazują zdolność do podnoszenia odporności. Dowiedziono także potencjału medycznego EGCG, najaktywniejszego w herbacie polifenolu, na zwiększenie odpowiedzi immunologicznej organizmu.
  • Przeciwutleniacze, w tym wspomniany EGCG, są niezwykle ważne, ponieważ obniżają stres oksydacyjny, czyli zwiększony poziom szkodliwych wolnych rodników w naszym ciele. Zwiększony stres oksydacyjny wiąże się nie tylko ze zwykłym stresem, lecz również ze zwalczaniem infekcji i drobnoustrojów, a także z przyjmowaniem leków. W czasie infekcji powinniśmy szczególnie dbać o dietę bogatą w antyoksydanty.
  • Bardzo ważna w budowaniu odporności jest także odpowiednia flora bakteryjna. Dowiedziono, że właściwa kompozycja bakterii jelitowych ma wpływ na ogólną odporność organizmu. Jednym ze sposobów dbania o florę jelit jest herbata, zwłaszcza czerwona pu-erh będąca skutecznym prebiotykiem.
  • Biała herbata zawiera dwa razy więcej antyoksydantów niż zielona herbata, chociaż nie jest to stwierdzenie prawdziwe w każdym przypadku, różnice w zawartości tych związków w zależności od rodzaju w obu kolorach herbaty bywają tak duże, że znaleźć można zieloną herbatę bogatszą w przeciwutleniacze niż biała i odwrotnie. Różnice mają czasem nawet rząd wielkości. Przykładowo w białej herbacie może to być od kilkunastu nawet do niespełna 400 mg na każdy gram suszu. W zielonej zaś od 20 do 250 mg na gram suszu. Niemniej średnio można założyć właśnie dwukrotną przewagę herbaty białej.
  • Dowiedziono także, że niektóre katechiny maja zdolność ograniczania rozkładania wielocukrów w jelitach oraz ograniczania rozpuszczalności tłuszczów w żółci. Mówiąc prosto katechiny te sprawiają, że przyswajamy mniej cukrów i tłuszczy z naszej diety choćby była wysoko-tłuszczowa.
  • Zielona herbata wzmaga trawienie i działa przeciwbakteryjnie. Jej odkażające właściwości sprawiają, że może także być stosowana zewnętrznie.

Czy herbata odwadnia?

Pogląd, że herbata ma właściwości odwadniające źródło ma w badaniach przeprowadzonych stosunkowo dawno, bo jeszcze przed drugą wojną światową. Aktualny stan wiedzy dowodzi, że kofeina nie powoduje odwodnienia. Istnieją jednak także badania, które tłumaczą mechanizm odpowiadający za zwiększenie diurezy przez spożytą kofeinę. Udaje się zatem częściowo potwierdzić wyniki przedwojennych badań. Kofeina zwiększa produkcję moczu. Do odwodnienia jest jednak jeszcze bardzo daleko. Istnieją dowody, że dopiero spożycie kofeiny w ilości większej niż 6 mg na kilogram masy ciała może zaburzyć gospodarkę płynami. Mowa tu o ilości ponad trzech litrów herbaty bogatej w kofeinę.

Herbata czarna kolumbijska La Cumbre Valle del Cauca 50g
Herbata czarna kolumbijska La Cumbre Valle del Cauca 50g

Herbata prawie w całości składa się z wody, inaczej niż w przypadku soków, słodzonych napojów, itp. Z pewnością zatem można ją wliczyć w bilans płynów w naszym ciele i zaliczyć w poczet napojów nawadniających.

Przeanalizowanie różnych badań, z różnych ośrodków badawczych doprowadza nas do jednej konkluzji. Herbata nawadnia w tym samym stopniu co woda. Zawarta w niej kofeina może mieć właściwości moczopędne, lecz zwiększenie produkcji moczu nie przekracza 20% nawet przy sporych dawkach. Dopiero ekstremalnie duże ilości herbaty mogą mieć potencjalnie niekorzystny wpływ na tym polu. Możemy zatem bez obaw raczyć się herbatą zwłaszcza, że nadchodząca wiosna i ciepłe dni skłonią nas do poszukiwania orzeźwienia.

Ile kalorii ma herbata?

Poniżej podajemy kaloryczność 100 ml napoju.

  • Herbata czarna posiada 1 kcal, z głównych składników wymienia się tutaj 0,3g węglowodanów.
  • Herbata zielona według USDA zawiera również 1 kcal, ale nie posiada węglowodanów, za to ma 0,22g białka.
  • Herbata oolong – znów 1 kcal i tym razem 0,15g węglowodanów
  • Herbata biała – poniżej 1 kcal za to 0,42g węglowodanów.
  • Znajdziemy także herbatę matcha. Ta, jeśli spojrzymy na wartości samego proszku herbacianego to w 100g ma aż 300 kcal i 100g białka. Kiedy jednak sprawdzimy wartości naparu okazuje się, że ma 2 kcal.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Miodokrzew honeybush – herbatka bez kofeiny, dobra dla dzieci i nie tylko

Honeybush to ziołowa herbatka pochodząca z RPA. Jest tam zbierana, przetwarzana, w tym fermentowana jak[...]

Herbata zielona Schincha, japońska herbata Shincha, parzenie zielonej herbaty

Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbaty w Japonii, a zarazem nazwa herbaty pochodzącej z[...]

Yerba mate green

Zielona mate, czyli mate green to dość popularny u nas rodzaj yerby. Generalnie pamiętać trzeba[...]

Czarna herbata Gunpowder Black. Słodka czarna herbata

Herbatę przygotowałam w czajniczku - łyżeczka herbaty na czajniczek wody. Wodą o temperaturze 95 stopni[...]

1 Comments

Szerbet. Przepis na turecki napój

Szerbet nie powinien być mylony z sorbetem, choć oba te przysmaki mają wiele wspólnego. Szerbet[...]

Wpływ długości parzenia na herbatę

Tradycyjne parzenie pozwala nam rozpuścić w naparze najwyżej około 60% katechin. Najlepsze wyniki, czyli najwięcej[...]

Analiza sensoryczna: jak degustować herbatę? (część 2)

Napar niezbędny do degustacji przygotować należy w specjalnym, standaryzowanym naczyniu które z angielskiego nazywa się[...]

Kenia – herbata kenijska. Historia uprawy herbaty

Pierwsze plantacje powstały herbaciane w 1918 roku, a ich powodzenia skłoniło innych rolników do uprawy[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.