ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Nie znajdujemy się pod krzakiem jaśminu, a pod krzakiem jaśminowca. W naszym  klimacie jaśmin nie rośnie, za to wszędzie pełno jaśminowców: w parkach, w miastach. Swego czasu sadzono jaśminowca bardzo gęsto, żeby ładnie ukwiecić przestrzeń. Wygląd i zapach jest bardzo podobny do jaśminu, ale jest to inna roślina, z innej grupy. Jaśmin z Azji i Afryki jest z rodziny oliwkowatych i w domu można go z powodzeniem w domu uprawiać. O właściwej porze roku jaśminowiec bardzo ładnie pachnie.

Z jaśminu uzyskuje się olejek eteryczny, który służy do aromatyzowania różnych rzeczy, w tym – oczywiście – herbat. W Chinach bardzo popularne jest aromatyzowanie jaśminem herbat. Jest to bardzo delikatny i oryginalny sposób aromatyzowania, którego osobiście jestem wielkim fanem.

Zielona herbata jaśminowa najpopularniejsza w Chinach to herbata typu Sencha. Poza aromatem jaśminu ma w składzie również kwiatki i płatki jaśminu, bo sam aromat nie zawiera wszystkich dobry właściwości jaśminu. Kwiatki jaśminu można też zakupić sobie osobno w sklepie i pomieszać z herbatą.

Herbata jaśminowa: działanie

Herbata jaśminowa ma działanie bardzo subtelne: jest to lek przeciwzapalny, ale tutaj ma mniejsze działanie. Najważniejsze, że jest antydepresantem i pomaga w bezsennościach, pomaga zasypiać a zarazem jest lekkim afrodyzjakiem. Pomaga zasnąć a jest afrodyzjakiem, wyobraźcie to sobie. Bardzo przyjemny stan.

Herbata zielona Jaśminowa z kwiatami
Herbata zielona Jaśminowa z kwiatami

Herbata jaśminowa: parzenie

W herbatce jaśminowej są kwiatki jaśminu. Parzymy taką herbatę jak typową herbatę chińską zieloną: parzymy 2-3 minuty wodą o temperaturze 70-80° C.

Herbata biała Jaśminowe Smocze Perły Premium organic
Herbata biała Jaśminowe Smocze Perły Premium organic

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Matcha Japońska a Matcha Chińska: czym różni się zielona sproszkowana herbata Matcha

Dlaczego Matcha jest taka droga albo dlaczego Matcha jest taka tania: wiele osób zadaje sobie[...]

Kawa z Wasabi i mleczkiem w tubce

Przygotuj swoją ulubioną kawę, używając mniejszej niż zwykle ilości wody w celu zwiększenia intensywności naparu.[...]

Czerwona herbata pu-erh sheng czy shu: surowa czy gotowana – różnice

Najlepsze herbaty surowe powinny być leżakowane kilkanaście lat i jest to coś, co każdy koneser[...]

2 Comments

Tea & Coffee World Cup 2016

Po raz pierwszy w Krakowie, w dniach: 10-12 maja 2016 roku odbędą się najważniejsze światowe[...]

Terroir, czyli jak zmienia się smak herbaty w zależności od zbioru z plantacji

Dzięki terroir jesteśmy w stanie rozróżniać nie tylko rodzaj i kultywar herbaty, ale także miejsce[...]

Podróbki Yerba mate, właściwości Miodokrzewu, czy fusy Yerba mate są szkodliwe. Yerba czy herba #3

W trzecim wydaniu programu Yerba czy herba odpowiadamy na pytania: która Yerba mate ma największy[...]

Herbata w prowincji Zhejiang

Prowincja Zhejiang znajduje się na wschodnim wybrzeżu Chin nad Morzem Wschodniochińskim. Jest to jedna z[...]

Podróż herbaty: najlepsza herbata na świecie

Za kolebkę herbaty uważa się ogólnie Chiny, lecz głównie dlatego, że kultura picia jest tam[...]

1 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.