Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

6 najlepszych sposobów na parzenie herbaty

Jak parzysz herbatę? – To pytanie najczęściej budzi na twarzy rozmówcy delikatnie ironiczny uśmieszek połączony jednocześnie z zaskoczeniem i podejrzeniem perfidnej podchwytliwości. Przecież wszyscy wiedzą jak zaparzyć herbatę, czynność prozaiczna i oczywista. Gdy zaczynamy zadawać pytania o wodę, temperaturę, dozę, czas i wszelkie używane utensylia i sposób ich zastosowania sytuacja zaczyna się robić poważna. Najczęściej popełniamy mnóstwo zdawałoby się drobnych błędów, które skutkują miernym efektem w naszych kubkach i na naszych kubkach smakowych.

Herbata czarna Java Hong Ca
Herbata czarna Java Hong Ca

W Polsce kultura herbaciana nigdy nie święciła wielkich triumfów, nie miała okazji się rozwinąć i utknęła sto lat temu w dziwnym połączeniu angielskiej popołudniowej herbatki, a rosyjskim samowarowym gotowaniem esencji, by tak naprawdę ulec całkowicie ekspresowemu urokowi herbacianych torebek. Dlatego dość istotnym i ułatwiającym na początku herbacianej przygody jest poznanie głównych technik i tradycji przygotowania herbacianego naparu.

Przedstawione metody nie są dokładnie i ze wszelkimi szczegółami opisane, jedynie pokazuję ich zasadniczy charakter i całościowe podejście do podstawowych 4 zmiennych elementów które mają wpływ na proces parzenia czyli czasu, temperatury i ilości wody oraz ilości użytego suszu herbacianego.

1. sposób na parzenie herbaty: Gongfu Cha

Tradycyjna technika chińska, która stanowi jedną ze sztuk gdzieś pomiędzy kaligrafią a sztukami walki. Charakteryzuje ją cały zestaw specyficznych akcesoriów, które tworzą niezapomnianą przygodę. Technika dla tych którzy nie tylko chcę oczarować swoje kubki smakowe, ale również oddać się herbacianej medytacji. Gongfu skupia się na jakości herbaty zarówno naparu jak samego liścia. Podczas parzenia w niewielkich czajniczkach lub gaiwanach (przeciętnie pomiędzy 100 a 300 ml) herbata jest parzona wielokrotnie i degustowana z małych czarek (30-50ml). Kolejne parzenia różnią się od siebie intensywnością, smakiem i aromatem naparu. Cały proces przebiega na chapanie – specjalnej tacy z pojemnikiem na ociekającą wodę.

Jest to technika dedykowana głównie herbatom czarnym i oolongu, ale tak naprawdę może posłużyć do przygotowania każdego rodzaju. Woda ma tutaj temperaturę w okolicach 90 stopni, czasy parzenia są wyjątkowa krótkie od 5 do 50 sekund, jednak użycie 7-10 gramów suszu powoduje, że efekty są bardzo intensywne i wielce zaskakujące.

2. sposób na parzenie herbaty: metoda zachodnia – angielska

Styl ten jest nam najbliższy i najbardziej znany. Głównie opiera się o herbatę czarną, zwłaszcza indyjską, ceylonską i afrykańska. W tej technice liście herbaciane parzymy jednokrotnie i w dużych porcelanowych lub metalowych czajnikach o pojemności od 600 do 1200ml. Proporcje jednak suszu do wody są zupełnie inne, tym razem z 7-10gramów przygotowujemy 1 litr herbaty.

Herbata czarna Ceylon Broken Pekoe Semi Leaf
Herbata czarna Ceylon Broken Pekoe Semi Leaf

Zmienia się również czas parzenia, liście zalane wrzątkiem zaparzają się od 3 do nawet 6 minut dopiero przecedzania naparu przez metalowe sitka wprost do filiżanek kończy zaparzanie.

3. sposób na parzenie herbaty: metoda indyjska

Ogromna ilość konsumowanej na świecie herbaty przygotowywanej jest waśnie tą techniką, która łączym w sobie mleko, przyprawy takie jak kardamon, cynamon, pieprz czy imbir i czarną herbatę. Przygotowywany w garnku wywar z przypraw połączony z mlekiem i wodą stanowi idealną bazę do zaparzenia w niej herbaty. Nie ma stałych wyznaczonych ram ilościowych czy gramaturowych, najcześciej związana jest z lokalnym tradycjami i zależna od indywidualnych gustów przygotowujących. Co nie zmienia faktu, że osiągnięcia doskonałego balansu smaków w tej mieszance to prawdziwe mistrzostwo.

4. sposób na parzenie herbaty: metoda japońska

Wypracowanie przez Japończyków unikatowych technik obróbki herbacianego liścia wymusiło również zmiany w sposobie parzenia i przygotowywaniu naparu. W swych parametrach technika japońska umiejscawia się gdzieś pomiędzy chińska a europejską. Szerokie spektrum stosowanych do parzenia naczyń w swej pojemności waha się od 150 do 400ml, przyjmuje się 1,5 grama suszu na każdą 100ml czarkę, a czasy parzenia wynoszą od 1,5 do 3 minut. Temperatura używanej wody oscyluje od 60 do maksymalnie 90 stopni.

5. sposób na parzenie herbaty: metoda amerykańska

W zasadzie to technika, która skupia się na przygotowaniu klasyczne mrożonej herbaty znanej równie u nas jako „ice tea”, która w zasadzie przygotowana może być z każdego rodzaju herbaty. Intensywny ( 3gramy na 204ml) długo parzony napar (od 6 do 12 minut) mieszany z cukrem lub miodem i chłodzony w lodówkach, poźniej serwowany na lodzie.

6. sposób na parzenie herbaty: metoda „coldbrew”

Technika coraz bardziej popularna, zwłaszcza w okresie letnim. Polega na długie maceracji herbaty w zimnej wodzie najlepiej mineralne lub filtrowanej, przetrzymywanej w lodówce. Na każde 100ml używamy 1 gram suszu i parzymy w ten sposób od 8 do 10 godzin, po tym okresie odcedzamy liście od naparu i herbata gotowa.

Najlepszym sposobem na sprawdzenie technik i różnic w parzeniu jest wypróbowanie ich na jednym rodzaju herbaty. Znajdźcie przyzwoitej jakości czarną herbatę i zaparzcie ją w 5 różnych technikach i na własnych kubkach smakowych sprawdzicie jak wielkie smaków można wydobyć z tego samego liścia.

Autorem tekstu jest Bartłomiej Hilszczański. Tekst pierwotnie ukazał się na łamach magazynu CoffeePro.

Fotografia główna: Jadwiga Janowska


Dodaj komentarz