ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Najpopularniejsza herbata w Tajlandii to słynna tajska odmiana ice tea. Można ją kupić nie tylko w restauracjach, ale również na ulicznych stoiskach. Tradycyjna herbata tajska powinna być przygotowana na bazie herbaty czarnej ceylońskiej lub niskiej jakości miejscowej. Często dodaje się do niej różne korzenne przyprawy oraz wody kwiatowe. Są to jednak składniki opcjonalne. Nieodzownym składnikiem jest skondensowane mleko.

Akrobacje podczas przygotowania herbaty

Herbatę dosładza się cukrem i czasem zagęszcza mlekiem kokosowym. Sprzedawcy tego przysmaku robią na ulicach furorę, prezentując swe kuglarskie sztuczki w czasie przygotowywania herbaty. Zaparzona herbata jest gorąca, dobrze w niej rozpuszczają się wszystkie dodatki, następnie powinna być wlana do szklanki wypełnionej kostkami lodu. Aby odpowiednio wymieszać i nieco schłodzić napój sprzedawcy przelewają go z kubka do kubka kręcąc się i tańcząc. Wykonują w czasie tego różne pozy, czasem dość akrobatyczne. Z popularniejszych figur jest przelewanie napoju z dużej wysokości oraz przelewanie w trakcie wykonywania piruetu. Im większa wprawa i bardziej wyszukane tańce tym więcej klientów zamawia herbatę. Dobrze wymieszany napój wlewa się do kubka i czasem ozdabia u góry mlekiem kokosowym.

Oryginalna tajska herbata na lodzie. Przepis jak zrobić mrożoną herbatę z Tajlandii
Oryginalna tajska herbata na lodzie. Przepis jak zrobić mrożoną herbatę z Tajlandii

Składniki do przygotowania tajskiej herbaty:

  • 1,5 łyżki czarnej herbaty ceylon,
  • 0,5 l wrzątku,
  • 100 ml mleka skondensowanego,
  • 1 łyżka cukru,
  • gwiazdka anyżu (opcjonalnie),
  • 1-3 łyżki gęstego mleka kokosowego.

Przygotowanie tajskiej herbaty

Herbatę zaparzyć wraz z anyżem, warto wydłużyć czas parzenia by zaparzyła się mocniej. Napar przecedzić do metalowego garnuszka, dodać mleko i cukier. Przygotować drugi taki sam garnuszek i przelewać wielokrotnie napar z jednego do drugiego, można nalewać z większej wysokości. Gdy napój dobrze się wymiesza i nieco przestygnie przelać do wysokich szklanek wypełnionych kostkami lodu. Na górę położyć łyżkę mleka kokosowego. Pić przez słomkę.

Na Tajlandii uprawia się również herbatę, głównie w północnej części kraju. Bazą upraw są krzewy pochodzące z Tajwanu. Nie jest to czołowy producent na światowym rynku lecz doceniany dzięki dobrej jakości oolongom i zielonej herbacie, często uprawianej w ekologiczny sposób.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata z melisy poprawia zdolność koncentracji. Melisa dobra na opryszczkę

Melisa uważana przez Greków za leczniczą już 2000 lat temu. W średniowieczu używano jej, żeby[...]

Substancje aromatyczne w herbacie. Dlaczego wszystko ma smak kurczaka?

Herbata ma swój niepowtarzalny aromat i nie chodzi mi o dodatki aromatyczne, lecz nuty zapachowe[...]

Herbata Earl Grey Blue Flower z niebieskim kwiatem malwy

Earl Grey jest jedną z moich ulubionych mieszanek herbacianych. Smaczny i przyjemnie świeży. Dzisiaj kilka[...]

2 Comments

Od kiedy można pić kawę? Czy 12,13,14,15 latek może pić kawę?

W powszechnej opinii panuje przeświadczenie, że kawa to napój dorosłych. Będąc dzieckiem wielu z nas[...]

Herbata w Szwajcarii

Mało powierzchni, dużo tradycji i różnorodności. Tak w wielkim skrócie możemy określić Szwajcarię. Państwo położone[...]

Historia herbaty w Indiach

Od momentu założenia pierwszych upraw, Indie stawały się coraz większą potęgą herbacianą. Assam, Dardźiling i[...]

Termometr do herbaty, termometr do Yerba mate: czy warto kupić? Zalety termometru

Czy warto kupić termometr do herbaty lub Yerba mate? Termometr na początku przygody z Yerba[...]

Qian Liang – Hei Cha z Hunanu

Hunan, a konkretnie Anhua uchodzi za ojczyznę herbaty ciemnej Hei Cha. Większość osób zna przede[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.