Co ma wspólnego szczaw z Bożym Narodzeniem na Jamajce i innych karaibskich wyspach?
Całkiem sporo jak się okazuje. Szczaw to po angielsku Sorrel, jednak jest to także nazwa napoju jaki przyrządza się na Karaibach w okolicy Bożego Narodzenia. Nie ma on oczywiście nic wspólnego ze szczawiem jaki znamy z warzywnika, ponieważ przygotowuje się go z hibiskusa. Najczęściej ze świeżych kwiatów hibiskusa jeśli jest dostępny. Tradycja podobno wiąże się z tym, że koniec grudnia to właśnie okres zbioru tych kwiatów i właśnie wtedy wszyscy mieli ich pod dostatkiem, a potem ich nie było. Większość suszono i sprzedawano. Można więc powiedzieć, że hibiskus wepchnął się do bożonarodzeniowego menu Jamajczyków przypadkiem, po prostu kwitnąc o właściwej porze roku.
Świąteczny napój z Karaibów – Sorrel
Na Jamajce przygotowuje się Sorrel często na zimno ponieważ mimo, że za pasem są najchłodniejsze dni w roku, tam temperatura wciąż przekracza 25 st. C. Świeże kwiaty hibiskusa sprawiają również, że przygotowanie ich tradycyjnie wygląda nieco inaczej niż to jak my przygotowalibyśmy go na bazie hibiskusa suszonego. W oryginalnym przepisie kwiaty świeże gotuje się w wodzie, a póżniej zostawia by się macerowały najlepiej całą noc. Bardzo popularne są dodatki korzenne toteż prawdziwy świąteczny Sorrel powinien zawierać świeży imbir, laskę kory cynamonowej oraz kilka goździków. Popularnym dodatkiem jest także skórka pomarańczowa. Całość oczywiście należy posłodzić według uznania, ponieważ hibiskus jest dość kwaśny, najlepszy będzie tutaj cukier trzcinowy, którego smak kojarzy się z Karaibami.
Sorrel drink jest popularny na całych Karaibach z okazji świąt, lecz aqua de Jamaica, czyli napar hibiskusa z sokami owocowymi osłodzony i podawany na zimno serwowany jest w całej środowej Ameryce i na Karaibach cały rok. Powstało bardzo dużo wariacji na temat napojów z hibiskusem, co daje szerokie pole do popisu każdemu miłośnikowi tego kwiatowego naparu. Wiele osób ceni sobie prozdrowotne działanie naparu z hibiskusa, a zwłaszcza jego dużą zawartość witaminy C. Jest to kolejny głos za tym by w zimowym okresie otworzyć się na napój nie tylko pyszny ale i zdrowy.
Głęboki, purpurowy kolor oraz korzenny smak sprawią, że Sorrel i u nas może znaleźć swe miejsce na wigilijnym stole. Chociaż chyba w naszym klimacie przyda się w wersji gorącej.
Przepis na Sorrel
3 łyżki suszonego hibiskusa, pokruszoną w moździerzu laskę cynamonu, 3-4 goździki i centymetrowy plasterek świeżego imbiru zalać litrem wrzątku. Do parzenia warto dorzucić świeżą skórkę pomarańczową. Parzyć około 10 minut. Przecedzić, posłodzić cukrem trzcinowym dark muscovado. Podawać ze świeżym plastrem pomarańczy. Istnieje także wersja Sorrel z dodatkiem rumu.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
185 Produkty
Herbata aromatyzowana
74 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
93 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Parzenie herbaty w termosie. Jak zrobić herbatę w termosie?
W okresie jesienno zimowym często przypominamy sobie o wielce praktycznym wynalazku jakim jest termos. Możliwość[...]
2 Comments
sty
Herbata kwitnąca
Koncepcja kwitnącej herbaty przeniknęła już mocno do kultury masowej i kojarzy nam się przede wszystkim[...]
wrz
Jaki wybrać cybuch do fajki wodnej?
Na rynku jest duży wybór różnego rodzaju cybuchów, a kiedyś na pewno nadejdzie taki dzień[...]
maj
Herbata zielona Shincha z pierwszego zbioru
“Shincha” to nazwa japońskiej herbaty sencha (煎茶) pochodzącej z pierwszych wiosennych zbiorów. Podobnie jak to[...]
mar
Przegląd yerba mate: Kraus (ostrokrzew paragwajski), opinie
W mojej subiektywnej ocenie Kraus jest to jedna z lepszych yerba mate na rynku, zajmuje[...]
lut
Co to jest Blue Matcha. Niebieska matcha – właściwości, opinie
Herbata mielona to coś, co kojarzy nam się niezmiennie z Japonią i tamtejszą kulturą herbacianą. Jest[...]
kwi
Ile można pić herbaty dziennie
Ile można wypić herbaty w ciągu dnia? Najczęściej określa się ilość około 3-4 filiżanek dziennie za[...]
lis
Herbata Darjeeling: zbiory, parzenie, umiejscowienie
Każdego roku wraz z początkiem wiosny wszyscy fani herbaty i wiosennych, świeżych smaków nagrzewają swoje[...]
1 Comments
maj