ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

W parzeniu herbaty, oprócz tradycyjnych czajników i czarek, mogą przydać się zdobycze techniki. Polecam osobiście posiadać te kilka gadżetów mimo, że w dawnych Chinach nikomu się jeszcze o nich nie śniło. Nie będzie to nic skomplikowanego i nic, czego nie dałoby się łatwo kupić.

Dokładna waga do herbaty srebrna 0,1g max 500g
Dokładna waga do herbaty srebrna 0,1g max 500g

Dokładna elektroniczna waga jest potrzebna do właściwego dozowania suszu herbacianego. Pozwoli nam to zapewnić powtarzalność naparu i da punkt wyjściowy do dalszych eksperymentów. Odmierzanie herbaty łyżeczką jest bardzo niedokładne z powodu różnego uformowania liści, a co za tym idzie różną wagą suszu.

Termometr do herbaty z oznaczeniem właściwych temperatur
Termometr do herbaty z oznaczeniem właściwych temperatur

Urządzenie to jest niezbędne do przygotowania odpowiedniej temperatury wody. Spotkać można różne techniki chłodzenia wody poprzez odczekanie pewnego czasu, przelewanie do zimnej ceramiki czy mieszanie wrzątku z wodą zimną. Wszystkie te sposoby nie dadzą nam jednak pewności jaką zapewni termometr czy to mechaniczny, czy dokładniejszy elektroniczny.

Timer do herbaty. Czasomierz, stoper do parzenia herbaty
Timer do herbaty. Czasomierz, stoper do parzenia herbaty

Tradycyjnie mistrzowie herbaciani potrafili zaparzać właściwą herbatę „na wyczucie” lub liczyli oddechy. Zapewne zgodzicie się ze mną, że użycie stopera da nam pewniejszy czas parzenia i pozwoli odpowiednio go zmieniać w poszukiwaniu ulubionego naparu. Można używać dowolnych stoperów czy to sportowych czy w telefonach komórkowych. Polecam również specjalne stopery kuchenne, które sygnałem dźwiękowym obwieszczają koniec parzenia.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fotografia główna: Michał Królikowski

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Vilcacora (Koci Pazur) wzmacnia odporność, zwalcza wirusy i grzyby, wspomaga leczenie raka

Vilcacora jest powszechnie znana w tradycyjnej medycynie peruwiańskiej. Leczy z dolegliwości trawiennych, zapalenia stawów, przez[...]

Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?

Świeżo zagotowana woda zazwyczaj ma około 96*C Celsjusza i świetnie nadaje się do parzenia czarnej[...]

2 Comments

Kostki lodu z zieloną herbatą Matcha

Herbaciane kostki lodu można przygotować na wiele sposobów. Polecamy zrobić je z zielonej herbaty Matcha.[...]

Herbata na Walentynki: herbata czarna Ceylon Lovers Leap parzenie, historia

Ciekawostką jest fakt, że herbata ta pochodzi z plantacji, którą założył osobiście sam James Taylor[...]

Co z tymi Darjeelingami?

Miłośnicy herbat czarnych z Darjeeling są od pewnego czasu zaniepokojeni. Zauważają pewne zmiany w aromacie[...]

SWAG SHOW Silesia Katowice 2014

12 kwietnia Czajnikowy.pl parzył herbatę na Swag Show Silesia w Szybie Wilson (Katowice). Dla naszych[...]

Rozpalanie fajki wodnej, sheeshy, shishy: poradnik, instrukcja, jak rozpalić fajkę wodną

Rozpalanie fajki wodnej, sheeshy, shishy: poradnik, instrukcja, jak rozpalić fajkę wodną

Herbata Goishicha i Kombucha z Japonii

Goishicha to herbata japońska pochodząca z Otoyo w prefekturze Kochi. Jest to herbata fermentowana, której[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.