W zależności od regionu geograficznego, zbiór herbaty odbywa się o różnych porach roku i ma różne nazwy. We wschodniej Afryce, w krajach takich jak Kenia, Mozambik, Uganda, Rwanda, Zimbabwe i Etiopia, herbaty mogą być zbierane przez cały rok z powodu braku sezonu zimowego. Szczyt sezonu produkcyjnego zbiega się tam z porą deszczową. Podobnie jest na Sri Lance i w prowincji Nilgiri w Indiach. Herbata niższej jakości może być tutaj zbierana nawet 30 razy w roku.

Japonia
W Japonii żniwa herbaciane różnią się oczywiście w zależności od regionu, ale zazwyczaj zaczynają się pod koniec kwietnia i trwają do końca października.
- Najbardziej poszukiwane pierwsze zbiory nazywają się Shincha,
- kolejny to Ichibancha czyli zbiór majowy,
- Nibancha czyli zbiór prowadzony od czerwca do końca lipca,
- Sanbancha, która zbierana jest w sierpniu oraz Yonbancha czyli zbiór ostatni trwający nawet do końca października.

Chiny i Tajwan
W Chinach i na Tajwanie okresy zbiorów mogą różnić się znacznie w zależności od regionów i warunków pogodowych i mogą trwać od wczesnych dni kwietniowych, aż do końca listopada.
- Najbardziej poszukiwane i cenione są herbaty zebrane “przed światłem” – Qing Ming, czyli przed świętem czystej jasności. Tradycja tak wczesnego zbioru wiąże się ze zwyczajem, który nakazywał, by na okoliczność obchodów święta, na dworze cesarskim znalazła się już tegoroczna herbata. Zbierano ją więc wcześnie, przetwarzano i galopem, używając rozstawnych koni, dostarczano do Pałacu Cesarskiego.
- Następny termin zbiorów to Qing Ming “jasne światło” – jest to herbata zbierana przed 4-6 kwietnia,
- Yu Qian “przed deszczem” – herbaty zbierane przed 20 kwietnia,
- Gu Yu “ziarno deszczu” – zbiór rozpoczynany przed 5 maja,
- Li Xia “początek lata” – herbaty zbierane przed 21 maja.
Darjeeling
W prowincji Darjeeling oraz w Nepalu okresy zbiorów trwają od kwietnia do listopada i są podzielone na 4 terminy. Czasami zdarza się, że herbata zbierana jest po listopadzie i ten zbiór nazywany jest “zimowym” (winter flush).
- First Flush to zbiór, który odbywa się w marcu i kwietniu.
- Second Flush – zbiory odbywające się w maju i czerwcu.
- Monsoon Flush to zbiory przeprowadzane w czasie pory deszczy monsunowych w lipcu i sierpniu.
- Autumnal Flush to zbiór herbaty jesienny odbywający się w październiku i listopadzie.
W prowincji Assam z kolei zbiory trwają od marca do października. Najwyższej jakości herbaty zbierane są w dwóch okresach: pierwszy (First Flush), który zaczyna się w marcu i drugi (Second Flush), który odbywa się w czerwcu. Cała reszta zbierana jest po tym okresie.

Jak łatwo zauważyć, poza obszarem zbiorów całorocznych herbatę zbiera się zwykle w czterech podstawowych terminach. Zawsze najbardziej cenione są pierwsze wiosenne zbiory dające plon niezbyt obfity, lecz o najwyższej jakości, ponieważ herbata budząc się do życia po zimowym czasie uśpienia wytwarza liście bogate w różne cenne substancje prozdrowotne, o aromacie delikatnym i wyszukanym.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Zdjęcia: Michał Królikowski
Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
188 Produkty
Herbata aromatyzowana
83 Produkty
Herbata zielona Matcha
15 Produkty
Herbata czerwona
10 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
92 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
39 Produkty
Przeczytaj również
Herbata japońska. Przewodnik po japońskich herbatach
Japonia to kraj, który słusznie kojarzy nam się z herbatą zieloną. Jak żaden inny naród[...]
sty
Czym jest cierpliwa herbata? Misty Green – zielona herbata
Misty Green jest dobrą startową herbatą, na której można spokojnie eksperymentować i uczyć się prawidłowego[...]
sty
Jak gruzińska herbata pomagała w PRL-u?
W 1964 roku grupa dziewcząt z Technikum Handlowego w Szczecinie podbiła Polskę piosenką o gruzińskim[...]
lut
5 powodów dla których warto pić herbatę w zimie
Kiedy na zewnątrz zimno i mroźno, najchętniej zawinęlibyśmy się w koc i siedzieli cały czas[...]
sty
Działanie odchudzające yerba mate. Najlepsza yerba mate na odchudzanie, właściwości
Przeprowadzono w ostatnich latach wiele badań laboratoryjnych na ten odchudzających właściwości yerba mate, ponieważ świat[...]
cze
Herbata zielona Kokeicha. Herbata ala makaron
Jak wygląda parzenie herbaty Kokeicha? To kolejna zaskakująca sprawa w tej herbacie, ponieważ używamy wody[...]
paź
Herbata Dilmah Zielona Herbata z Kwiatami Jaśminu, opinie
Jeśli lubicie herbatę jaśminową to nie będziecie zawiedzeni, jeśli jednak chcielibyście się przekonać do tego[...]
lip
Co oznacza Clonal (Cl) i China (Ch) na herbacie Darjeeling?
Po znalezieniu na opakowaniu herbaty Dareeling słowa "China" zastanawiasz się czy dobrze znasz się na[...]
lut