Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Jak zrobić yerba mate w kokosie? Przepis

Yerba mate w kokosie to świetny pomysł na imprezę i letni czas spędzany na łonie przyrody. Kokos przy odrobinie wyobraźni przypomina kalebasę do picia mate. Jest to twarda i szczelna skorupa, która zręcznie otwarta może pomieścić odpowiednią porcję mate i wody. Funkcjonujący w popkulturze obraz kokosowego drinka z parasolką i słomką stał się niemalże ikoną tropikalnych wakacji. Ten przepis bez problemu możecie wykonać również jesienią (zalewając yerba mate gorącą, zamiast zimnej wody).

Składniki do yerba mate w kokosie:

  • 2 łyżki czystej yerba mate,
  • spory kokos,
  • plastrowany ananas w syropie z puszki,
  • kokosowy syrop barmański (opcjonalnie woda wylana z kokosa nieco osłodzona),
  • termos lodowatej wody oraz kostki lodu,
  • niewielka miseczka oraz papierowa parasolka do drinków.

Przepis na yerba mate w kokosie:

  • Kokosa należy otworzyć, by mógł funkcjonować jako naczynie. Niezbędne będzie użycie piłki, żeby odciąć górną część orzecha tworząc okrągły otwór, który należy poszerzyć nożem wycinając nieco białego miąższu.
  • Do umieszczonego w miseczce kokosa (dzięki temu możliwe będzie postawienie go) wsypujemy mate i wlewamy słodki syrop, wkładamy bombille, wsypujemy kostki lodu i wkładamy pół plastra ananasa, żeby wystawał z orzecha (jeśli kokos jest duży można dać dwie połówki plastra).
  • Wlewamy dwie łyżki syropu ananasowego z puszki i zalewamy zimną lub gorącą wodą. W wystającego ananasa wbijamy parasolkę.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Zdjęcie główne: Jadwiga Janowska


Dodaj komentarz