Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Zamów książkę "Yerba mate w tydzień" samą lub w zestawie i użyj kuponu na darmową wysyłkę kurierem: 100%mate


Yerba mate Chimarrao. Parzenie i picie Yerba Mate po Brazylijsku

Yerba Mate po brazylijsku, czyli Chimarrao to Yerba Mate bardzo drobna, bardzo pylasta. Może się kojarzyć z Matchą, sproszkowaną japońską herbatą. Chimarrao składa się jak Yerba Mate Elaborada z 70% liści i 30% łodyżek, ale liście są zmielone na mąkę.

Do przygotowania Yerba mate po brazylijsku, czyli Mate Chimarrao powinniśmy się zaopatrzyć w bombillę typu Bomba, która jako jedyna pozwoli nam na wystarczające filtrowanie naparu, żeby komfortowo pić napar.

1. Sypiemy Yerba mate do naczynia i układamy je na ściance.

Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao
Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao

2. Następnie zatykamy otwór naczynia i odwracamy je, żeby kopczyk ładnie leżał na ściance.

Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao
Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao

3. Delikatnie po pustej ściance lejemy ciepłą wodę. Stawiamy naczynie i dolewamy wodę. Uważnie, żeby nie zepsuć kopczyka.

Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao
Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao

4. Wkładamy bombillę w miejsce z wodą.

Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao
Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao

4. Gotowe. Cieszymy się Mate Chimarrao delikatnie sącząc je przez bombillę.

Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao
Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao

Dodaj komentarz