Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Jeden ze znajomych swego czasu był związany z Koreą i często tam bywał. Ucieszyłam się więc bardzo, gdy zgodził się przywieźć mi trochę tamtejszej herbaty. Zakładałam, że wie trochę o herbacie koreańskiej, bo przecież nawet mieszkał jakiś czas w Korei. Dostałam dwa pudełka koreańskiej herbaty ekspresowej. Może nie było to do końca to, czego oczekiwałam, ale i tak była to dla mnie nowość: herbata zielona z prażonym ryżem oraz herbata zielona z kokoryczką. Takich specyfików w Polsce nie widziałam! Zaciekawiona smakiem, postanowiłam poszukać czegoś więcej na temat koreańskich

Niedawno miałam okazję spróbować herbaty lepszego sortu. Jak głosi etykieta, Hyunmicha-Garucha pochodzi z plantacji O’Sulloc z wyspy Jeju. Jest to mieszanka herbaty Sejak, prażonego ryżu oraz sproszkowanej herbaty Garucha (koreański odpowiednik japońskiej Matcha).
Przeszukałam spory kawałek internetu, żeby znaleźć jakieś informacje na temat tej herbaty, jednak utknęłam. Postanowiłam więc poszukać czegoś o samej herbacie Sejak, bo jest ona, poza ryżem, głównym składnikiem.
Czym jest herbata Sejak?
Sejak (Se-jak) to nie nazwa herbaty, a grupy herbat, która mówi nam, że herbatę zebrano tuż przed lub tuż po “Gokwoo”, czyli jednej z pór roku. Gokwoo zaczyna zbiory herbaty i przypada na 20-21 kwietnia. Nazwa Sejak informuje nas też o tym, że zostały zebrane dwa listki oraz pączek. Poza Sejak, wyróżniamy:
- Ujeon / Woojeon: zbierana przed “Gokwoo”
- Jungjak / Joong-jak: zbierana pod koniec wiosny
- Daejak / Dae-jak: zbierana latem

Dodatkowo, nazwa mówi nam o tym, jak herbata wygląda i co zawiera. Ujeon składa się z pąków, sejak z pąka i dwóch listków, jungjak to nieco podrośnięte liście bez pąków, a daejak to dojrzałe liście i często fragmenty gałązek.
Jeśli chodzi o jakość tych herbat, to najwyższej jakości są ujeon, następnie sejak, jungjak oraz daejak, która jest najczęściej zbierana mechanicznie.Podział według czasu zbiorów opierał się na podziale zbiorów w Chinach, jednak osoby opisujące herbaty koreańskie zaznaczają, że mimo iż z założenia terminy miały być podobne, klimat w Korei różni się od tego w Chinach. Zbiory więc zależnie od roku i pogody potrafią znacznie przesunąć się w czasie.

Przymierzając się do spróbowania herbat koreańskich, nie wiedziałam czego się spodziewać. Niekiedy porównuje się je do herbat japońskich lub umieszcza jako przejściowe między herbatami chińskimi i japońskimi. Pierwsze, co rzuciło mi się w oczy po otwarciu paczuszki, to bardzo fajny wygląd herbaty. Ma ona dość jasny zielony kolor, między listkami herbaty sejak pałętają się ziarenka prażonego ryżu, a wszystko to, w delikatnej pudrowej otoczce garuchy.
Parzenie zielonej herbaty koreańskiej
Jako, że o koreańskiej ceremonii herbacianej nie wiem zbyt dużo, herbatę Hyunmicha- Garuchę postanowiłam przygotować według zaleceń: łyżeczka na 150 ml w temperaturze 70 stopni oraz czasie 2 minut. Mój czajniczek to 300 ml, więc wsypałam 2 łyżeczki.

Jaki ma smak? Według mnie, dość ciekawy. Wyraźnie czuć rześki smak zielonej herbaty oraz jej zapach, jednak ryż nadaje temu wszystkiemu bardzo sympatyczny charakter. Zdecydowanie smak herbaty nie jest przytłumiony przez ryż. Sam napar jest klarowny o ładnym zielonym kolorze, który bardzo przypadł mi do gustu. Minusem jest “efekt ryżowy”, który przy kolejnych parzeniach stawał się coraz silniejszy.

Na koniec, dla porównania postanowiłam zaparzyć torebkową zieloną z ryżem. Napar był o wiele mocniejszy, mętny. Smakował i pachniał ryżem. W zasadzie to bardziej napar ryżowy niż herbata z ryżem. Spróbować można, jednak polecam zakup czegoś porządniejszego.
Pierwsze podejście do herbaty koreańskiej zakończone sukcesem – herbata jest smaczna i przyjemna dla oka. Mam nadzieję, że uda mi się doszukać więcej informacji na jej temat oraz spróbować więcej herbat z Korei, bo wydają się być wdzięcznym obiektem do studiowania.
Źródła: koreagreentea.com, hankookcha.wordpress.com, oxalis.pl, mattchasblog.blogspot.com.es, nokchawon.co.kr
Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
82 Produkty
Herbata zielona Matcha
16 Produkty
Herbata czerwona
10 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
91 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
38 Produkty
Przeczytaj również
Herbata zielona Soti Natural, opinie, test. Przepis na ice tea z Gyokuro
Któż z nas nie zna tego wyjątkowego napoju jakim jest ice tea? Kto z nas[...]
sie
Przepis na baton energetyczny z ostrokrzewem paragwajskim
Power baton to słodka przekąska, która ma nas postawić na nogi i dodać nam energii.[...]
sie
Jak dobrze zaparzyć herbatę? Ile waży łyżeczka herbaty
4 najważniejsze zasady podczas parzenia herbaty: cytrynę dodajemy do herbaty po odcedzeniu liści, herbatę słodzimy[...]
kw.
Sir Edward Tea Black African test, opinie
W smaku w pierwszym uderzeniu otrzymujemy garbnikową moc, a po niej już tylko kwaśna metaliczność.[...]
kw.
Chashaku
Chashaku. Mała bambusowa łyżeczka służąca do odmierzania herbacianego proszku. Używany jest do przygotowania tradycyjnie japońskiej[...]
kw.
Ile ekstraktu z herbaty jest w filiżance herbaty?
Ekstrakt, czyli wyciąg może być płynny, gęsty lub suchy. Do potrzeb przemysłu używa się suchego,[...]
2 Comments
kw.
Sposób na nudną zwykłą czarną herbatę z cytryną, jak zrobić efektowną herbatę
Herbata po Hiszpańsku idealnie nadaje się na sjestę, a jej przygotowanie jest banalnie proste. To[...]
maj
Herbata Da Hong Pao oolong
Herbata Da Hong Pao to wyśmienity oolong wysokiej fermentacji o specyficznych, skręconych, ciemnych listkach. Jego[...]
paź