Kanapka z herbatą. Do czego można użyć fusów z herbaty?

Może się to wydawać dziwne, ale liście herbaty można jeść. Nie każdej oczywiście. Najlepsze będą młode i miękkie, japońskie. Zwłaszcza wysokojakościowa herbata gyokuro oraz wiosenna shincha nadają się najlepiej do jedzenia. Przepis jest bardzo prosty, a jego celem jest uniknięcie wyrzucania doskonałych fusów. W Japonii spotkać można bardziej skomplikowane przepisy na różne potrawy z zieloną herbatą bazujące na ryżu. Kanapka to jednak najprostsza metoda zjedzenia swoich fusów.

Kanapka z herbatą. Do czego można użyć fusów z herbaty?
Kanapka z herbatą. Do czego można użyć fusów z herbaty?

Składniki potrzebne do zrobienia kanapki z herbatą:

  • fusy po zaparzeniu delikatnej herbaty japońskiej shincha lub gyokuro (ewentualnie wysokiej jakości sencha),
  • kromka chleba tostowego,
  • masło,
  • sól.

Przepis na kanapkę z liśćmi herbaty:

  • chleb podpiekamy w tosterze,
  • jeszcze ciepły smarujemy masłem,
  • układamy na nim odsączone fusy herbaciane,
  • całość lekko solimy.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.