ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jest sporo metod przeprowadzenia curado, czyli przygotowania naczynia do mate do pierwszego użycia. Jedną z ciekawszych technik jest curado za pomocą ognia, stosowane do naczyń typu cuia czyli porongo.

Curado matero do yerba mate za pomocą ognia
Curado matero do yerba mate za pomocą ognia

Curado

Metoda ta jest nieco kontrowersyjna. Można obawia się pozostałości sadzy i negatywnego wpływu na smak naparu. Spirytus i płomienie zapewniają jednak dużą skuteczność dezynfekcyjną i zabezpieczają naczynie przed pleśnią i rozwojem mikroelementów. Pozwalają także opalić małe wiórki i nierówności, które mogą się zdarzyć na wewnętrznej powierzchni naczynia. Sama tykwa pachnie po tym procesie w specyficzny sposób, który mnie osobiście nie przeszkadza i komponuje się nieźle z mate. Wszystko to jednak kwestia gustu.

Oto co należy zrobić, by przeprowadzić takie curado:

1. Nową cuie opłukać wodą, dokładnie osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Jeśli jest bardzo porowata warto pominąć płukanie lub pozostawić naczynie do wyschnięcia.

2. Wlać do naczynia kieliszek spirytusu.

3. Dokładnie wymieszać, przechylając i obracając rozprowadzić spirytus po całej powierzchni wewnętrznej naczynia.

4. Przetrzeć ręcznikiem papierowym krawędź i ścianki zewnętrzne by nie było na nich alkoholu.

5. Nadmiar spirytusu wylać z naczynia. Nie ma w nim być alkoholu, a jedynie cała powierzchnia ma być od niego mokra.

Curado matero do yerba mate za pomocą ognia
Curado matero do yerba mate za pomocą ognia

6. Podpalamy wnętrze naczynia, dla zachowania bezpieczeństwa można użyć długiej zapalarki do gazu lub z pewnej odległości wrzucić do środka płonącą zapałkę. Należy zadbać o bezpieczeństwo, upewnić się, że butelka ze spirytusem jest zamknięta i odpowiednio oddalona od źródła ognia. Należy zadbać by zewnętrzne ścianki naczynia oraz dłonie nie były mokre od spirytusu. Szczególną uwagę należy zwrócić na to by w okolicy nie pozostały papierowe ręczniki nasączone spirytusem pozostałe po wycieraniu tykwy.

7. Spirytus we wnętrzu naczynia powinien się palić niebieskim płomieniem. Chwytamy naczynie i przechylając je do poziomu obracamy nim wokół własnej osi, zmieniamy także kąt nachylenia i obserwujemy płomień. Staramy się równomiernie opalić wnętrze naczynia.

8. Po pewnym czasie spirytus wypala się i gaśnie, można również zgasić wcześniej odwracając naczynie do góry nogami i stawiając na płaskiej powierzchni tak by stłumić płomień. Jeśli nie jesteśmy pewni czy nasz blat lub stół nie są wrażliwe na płomień należy wybrać wykafelkowaną podłogę lub inną niepalną powierzchnię. Świetnie nada się także zwykły talerz.

9. Ze zgaszonej tykwy wystukujemy powstałe drobinki sadzy, wewnętrzną stronę oczyszczamy papierem ściernym jeśli poważnie się okopciła.

10. Naczynie wypłukujemy i wyparzamy wrzątkiem na kilka minut po czym dokładnie suszymy.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Yerba mate Mate Ananas i Pomarańcza
Yerba mate Mate Ananas i Pomarańcza

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata artystyczna rozwijająca się, kwitnąca, jak parzyć, porady

Herbata rozwijająca się jest zawsze wykonywana ręcznie. Jest to dziedzina sztuki. Stworzenie takiej kompozycji nie[...]

Rodzaje zielonej herbaty

Po pierwsze termin zbioru jest ważnym wyznacznikiem jakości i ceny herbaty. Wyróżnić można tutaj herbaty,[...]

Herbata zielona Aracha

Aracha to rodzaj japońskiej zielonej herbaty, której smak najbardziej zbliżony jest smaku surowych liści. Jedynej[...]

Tykwa: co to takiego? Czym jest tykwa do Yerba Mate

Tykwa to roślina, która występuje w Azji i Afryce, również u nas można ją uprawiać.[...]

Yerba mate suave

Yerba Mate: Suave. Oznaczenie typu yerba mate cechującej się dużymi listkami i ograniczoną zawartością kofeiny.[...]

Ile kalorii ma herbata?

Herbata czarna posiada 1 kcal, z głównych składników wymienia się tutaj 0,3g węglowodanów. Herbata zielona[...]

Herbata biała Bai Mu Dan (Pai Mu Tan), poradnik

Herbaty białe cieszą się w ostatnich latach wielkim zainteresowaniem. Z jednej strony to dobrze, a[...]

Yerba mate kurupi. Najlepsza yerba do terere?

Jest to klasyczna yerba mate produkowana w Paragwaju. Pochodzi z Misjones, a konkretnie z Santa[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.