Dzisiaj o herbacie kwiat, rozwijająca się herbata artystyczna. Herbata artystyczna, kwitnąca albo rozwijająca się nie wiadomo kiedy powstała. Jej historia ginie w pomroce chińskich dziejów. Podejrzewa się, że jest znana już od bardzo dawna i traktowana była jako ciekawostka. Mistrzowie herbaciarze zrobili coś takiego, aby bawić możnych. Na pewno wielki rozwój przeżyła w latach 80-tych ubiegłego wieku, kiedy to zrobiła się popularna na zachodzie i Chińczycy zaczęli ją produkować.
Herbata rozwijająca się to prawdziwe dzieło sztuki
Herbata rozwijająca się jest zawsze wykonywana ręcznie. Jest to dziedzina sztuki. Stworzenie takiej kompozycji nie jest proste. Sucha herbata przybiera różnie kształty grzyba, cylindra, kulki. Jest ona zwinięta z najmłodszych listków. Są one poddane specjalnemu procesowi, który uelastycznia zarówno herbatę jak i kwiaty, które są w środku tej kuleczki zaplątane. Taką kompozycję robi się około nawet godziny , jeśli są to bardziej złożone kompozycje. Te tańsze, które dostaniemy są gorszej jakości. Za duże pieniądze możemy kupić naprawdę dzieła sztuki, które tworzą wielo poziomowe skomplikowane kompozycje. Co do Samku jest to herbata dobrej jakości. Zbiór dotyczy listków młodych pączków, które są bardzo zdrowe. Jest to herbata biała. Zdarza się również zielona. Dzisiaj spróbujemy właśnie zaparzyć zieloną. Widziałem nawet czarną ale to do końca nie wychodzi. Po pierwsze napar jest czarniejszy, stąd słabiej to widać. Po drugie taka herbata po fermentacji jest bardziej krucha, rozpada się. Warto skosztować. Przede wszystkim mówimy tutaj o herbatach białych czasem zielonych.
Parzenie herbaty artystycznej
Samo parzenie takiej herbaty wymaga chłodniejszej wody. Herbatę zieloną parzymy w temperaturze od 85 do 90 stopni. A herbatę białą od 90 do 95 stopni, ale nie wrzątkiem. Sam dodatek tych kwiatów zmienia smak, oraz właściwości. Przeróżne kwiaty są tutaj doplątane dla smaku np. jaśmin czy lilia. Bywa również dodatek kwiatów o konkretnym działaniu np. nagietek , który ma właściwości tonizujące jest dobry na gardło. Również dla zdrowia warto się tego napić. Taką herbatkę warto parzyć w czymś przeźroczystym. Część z nich jest komponowana w ten sposób, że dobrze zaparzają się w dość szerokiej filiżance obserwowane z góry, ale żeby w pełni cieszyć się tym efektem to watro zaopatrzyć się w różnego rodzaju czajniczki szklane albo szklane duże filiżanki.
Herbata rozwijająca się będzie dobrym pomysłem na prezent
My zaparzymy herbatę zieloną z jaśminem i z lilią. Taką herbatę można parzyć kilka razy jednak najlepszy efekt wychodzi za 1 razem. Jest to świetny pomysł na prezent. Tutaj mamy kwiat, który możemy wypić i obserwować. Tak, że mam nadzieję, że w dniu zakochanych namówię Was do spróbowania kwitnącej herbaty. Zapraszamy Was teraz na filmik, gdzie pokażemy jak to się pięknie rozwija i parzy.
Dodaj opinie o: Herbata artystyczna rozwijająca się (kwitnąca) w komentarzu poniżej:
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
187 Produkty
Herbata aromatyzowana
70 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
90 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Czym jest preinfuzja w kawie?
Stosowanie preinfuzji przez dokonaniem właściwego zaparzenia niewątpliwie przysłuży się stabilności i intensywności ekstrakcji kawy. Czym[...]
cze
Parzenie yerba mate wodą mineralną (gazowaną)
Nie ma żadnych przeciwskazań, by przygotować mate na wodzie gazowanej czy to na ciepło czy[...]
lip
Jedzenie podczas ceremonii herbacianej Chanoyu
Japońska ceremonia herbaciana jest najlepiej znaną w popkulturze. Wiele osób nie wie nawet, że istnieją[...]
cze
Test Yerba mate cytrynowej, Yerba mate CBSe, Amanda, Pajarito; yerba mate opinie
Yerba Mate CBSe vs Yerba Mate Amanda vs Yerba Mate Pajarito. Test cytrynowych Yerba Mate![...]
cze
Jaka jest najlepsza woda do parzenia kawy i herbaty?
Z roli jakości wody do parzenia herbaty zdawali sobie sprawę nawet dawni mistrzowie herbaciani, jak[...]
kwi
Herbaty ciemne Pu-Erh i Hei Cha
Wiele osób zapewne już wie, że to co potocznie nazywamy w Polsce herbatą czerwoną jest[...]
lut
Naturalny słodzik do herbaty Stewia zamiast cukru
Stewia to roślina, która występuje dziko i jest uprawiana w Ameryce Południowej. Teraz uprawa się[...]
mar
Jak prawidłowo gotować wodę do herbaty. Ile razy wolno gotować wodę?
Wielu z nas zapewne dla oszczędności i wygody nie waha się zagotować ponownie wodę już[...]
6 Comments
maj