Gaiwan – Chiński sposób parzenia herbaty
Na początku musimy zaznaczyć, że w Chinach herbatę parzy się na dwa sposoby. Jeden z nich to picie herbaty he cha czyli przygotowanie naparu do wypicia w większej ilości, który ma przede wszystkim ugasić pragnienie. Do tego używa się czajnika chahaj.
Drugi sposób to kosztowanie herbaty czyli pin cha. Tutaj głównym celem przygotowania naparu jest delektowanie się zarówno smakiem i aromatem jak i cieszenie się jej pięknem na każdym etapie przygotowania, a więc także obserwacja suchej herbaty, mokrych liści, koloru i zapachu naparu, powstałej pianki, klarowności i wreszcie poszczególnych nut smakowych. Niezbędne jest tutaj użycie większej ilości liści w stosunku do ilości wody, krótsze parzenie oraz małe naczynie tak by można przygotować kilka parzeń tego samego suszu. Po takim kosztowaniu herbaty możemy dopiero powiedzieć, że ją znamy.
Do kosztowania herbaty używa się różnorakich naczyń i kilku mniej lub bardziej rozbudowanych sposobów przygotowania. Chcemy zaproponować Państwu jeden z nich, a konkretnie czarkę z wieczkiem zwaną gaiwanem.
Parę słów o samym gaiwanie
W Chinach pojawił się w czasach panowania dynastii Ming (1368 – 1644) a jako pierwszy opisał go mistrz herbaciany Lu Yu. Inne źródła podają, że używa się go już od 1350 roku. Innymi nazwami dla tej praktycznej czarki są pinyin lub gàibēi.
Sam gaiwan składa się zawsze z trzech części. Jest to czarka do parzenia. Podstawka pod czarkę zwana chachuan oraz wieczko do przykrywania czarki. Niezbędne jest także naczynie na ciepłą wodę oraz czarka z której będziemy pić. Niektórzy doszukują się w budowie gaiwana odniesienia do symboliki. Wieczko miałoby przedstawiać niebo, podstawka ziemię, a czarka wszystko to co pomiędzy nimi.
Nieco praktyki.
Otrzymują Państwo od nas zestaw składający się z gaiwana (podstawka, czarka, wieczko), termosu z gorącą wodą oraz czarki do picia.
Utensylia są przez nas wygrzane. Oznacza to, że są przepłukane wrzątkiem dla oczyszczenia i zagrzania ich przed parzeniem herbaty. W czarce gaiwana znajduje się odpowiednia ilość liści herbacianych.
Teraz następuje pierwszy etap kosztowania. Mogą Państwo obserwować susz i cieszyć się jego aromatem wydobytym dzięki temperaturze czarki.
Drugi etap to parzenie. Zalewają Państwo wodą susz herbaciany i przykrywają go wieczkiem. Wieczko także, może posłużyć do przemieszania herbaty. Pamiętać należy, że używając gaiwana należy parzyć herbatę krócej. Jeśli woda jest zbyt gorąca można najpierw wlać ją do czarki do picia a dopiero z niej do czarki gaiwana.
Napar zostaje zlany co do kropli do czarki do picia. Chwytać gaiwan należy starannie i umiejętnie dotykając jedynie podstawki i wieczka. Po wypiciu parzenie powtarzamy. Samo wieczko służyć nam może także jako niuchar czyli przyrząd do delektowania się aromatem. Oparte o brzeg czarki jest sygnałem, że skończyli państwo pić.
Cała odpowiedzialność za parzenie herbaty spada na barki naszych drogich klientów ale także cała przyjemność i wielozmysłowe doznania przypadają w udziale tylko Państwu, ponieważ mogą Państwo zalać herbatę dowolną ilością wody, oraz parzyć tak długo i tyle razy aby uzyskać ulubiony smak i intensywność naparu. Daje to szersze możliwości smakowania naszych herbat.
Życzymy smacznego oraz wielu ciekawych przygód z herbatą.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
208 Produkty
Herbata aromatyzowana
78 Produkty
Herbata zielona matcha
19 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Herbata na kaca. Najlepsza czerwona i zielona herbata na kaca
Od tysięcy lat herbata jest stosowana jako lek. Chyba tylko napoje alkoholowe odgrywały bardziej znacząca[...]
2 Comments
sty
100 właściwości yerba mate, ostrokrzewu paragwajskiego
1. Zawarta w niej kofeina pobudza cały organizm. 2. Nie powoduje rozdrażnienia tak jak kofeina[...]
2 Comments
wrz
Yerba mate green
Zielona mate, czyli mate green to dość popularny u nas rodzaj yerby. Generalnie pamiętać trzeba[...]
paź
Kalebasa: Yerba Mate
Kalebaza, calebasse jest to hiszpańska nazwa tykwy, rośliny pochodzącej z Afryki i Azji. Tykwa należy[...]
lip
Ile kofeiny ma Yerba Mate w porównaniu do kawy i herbaty?
100 g suszu Yerba Mate może zawierać w zależności od producenta (a więc od sposobu[...]
1 Comments
sie
Owocowa herbata po Ujgursku. Herbata zielona ze świeżymi owocami
Czasem nawet miłośnicy czystych herbat szukają bardziej owocowej herbaty. Herbata po ujgursku to świetne połączenie[...]
mar
Gorzka herbata. Chiński ostrokrzew. Herbata Kuding Cha
Kuding to napar ziołowy, który zwyczajowo w Chinach nazywa się herbatą i do nich zalicza[...]
lis
Przegląd yerba mate: Pipore (ostrokrzew paragwajski), opinie
Oferta Pipore nie odbiega od konkurentów. Znajduje się tu mate tradycyjna, despalada, sueve, aromatyzowana, wyselekcjonowana,[...]
kwi