Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Irlandzka herbata śniadaniowa: Irish Breakfast Tea

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Jesień w pełni, dobrze więc zacząć dzień czymś ciepłym i smacznym – na przykład Irish Breakfast Tea.

Brytyjskie mieszanki herbaciane

Kiedy mam dookoła siebie osoby, które zaczynają swoją podróż po herbacianym świecie staram się przygotować herbatę smaczną i taką, którą można zaparzyć w każdych warunkach („A ja nie mam takiego czajniczka” przestaje być wtedy wymówką). Typowe angielskie mieszanki są tutaj jak znalazł. Tym bardziej, że wydają się one być dość popularne. Podczas moich podróży zauważyłam, że w hotelowych bufetach i restauracjach najczęściej znajdowałam właśnie Breakfast Tea, Afternoon Tea oraz Earl Greya.

Irlandzka herbata śniadaniowa: Irish Breakfast Tea
Irlandzka herbata śniadaniowa: Irish Breakfast Tea

Nie jest tajemnicą, że to Brytyjczycy mają na swoim koncie te najbardziej znane mieszanki. Każda z nich była przewidziana na swój odpowiedni moment. Herbaty śniadaniowe miały być mocniejsze, pobudzające, wyraźne i łączyć się dobrze z cukrem lub mlekiem. Herbaty popołudniowe zaś towarzyszyły przekąskom i były łagodniejsze, w sam raz na popołudniowy relaks.

Parzenie w czajniczku Irish Breakfast Tea
Parzenie w czajniczku Irish Breakfast Tea

W skład najpopularniejszych mieszanek brytyjskich wchodzą czarne herbaty z różnych części świata. W zależności od tego czy mamy do czynienia z mieszanką „breakfast” (śniadaniową) czy „afternoon” (popołudniową) zmieniają się ich proporcje. W niektórych mieszankach znajdziemy także aromatyczne dodatki. Tak jest na przykład w Earl Greyu.

Herbata Irish Breakfast Tea

Irish Breakfast Tea czyli irlandzka mieszanka śniadaniowa, jest nieco mniej popularną „siostrą” English Breakfast Tea. Jej bazą jest herbata czarna pochodząca z indyjskiego Assamu i właśnie tej herbaty znajdziemy tutaj najwięcej. Znaczny udział ma też czarna herbata z Kenii. Dzięki odpowiednio dobranym proporcjom, Irish Breakfast Tea jest mocniejsza niż typowa English Breakfast Tea.

Susz herbaty Irish Breakfast Tea
Susz herbaty Irish Breakfast Tea

Susz jest drobny, ciemny z przebijającymi się złotymi tonami. Pachnie intensywnie. Polecane parzenie to od 1 do 3 minut wodą o temperaturze około 95 stopni Celsjusza. Możemy zaparzyć ją kilkakrotnie.

Napar jest ładny i taki bardzo „herbaciany”. W zasadzie, gdy pokazuję Irish Breakfast Tea osobom niezwiązanym z herbatami, to najczęściej słyszę: „No, normalna dobra herbata”. Możemy podać ją z mlekiem, cukrem, miodem czy cytryną, chociaż ja lubię pić ją „na czysto”.

Zaparzona herbata Irish Breakfast Tea
Zaparzona herbata Irish Breakfast Tea

Jest wyraźna w smaku i chętnie sięgam po nią do śniadania oraz podczas pracy jako po herbatę codzienną. Pisząc ten tekst popijałam ją sobie zaparzoną w czajniczku, w wersji na oko. Woda to około 100 stopni, czas około 3 minut. Wyszła smaczna, aromatyczna i wyraźna. Zaparzyłam ją dwa razy, ale jestem pewna, że przy krótszych parzeniach wytrzymałaby jeszcze ze dwa zalania. W sam raz na gorące i energetyczne rozpoczęcie jesiennego dnia.

Irish Breakfast Tea - susz
Irish Breakfast Tea – susz

Dodaj komentarz