Sahlep nie jest herbatą, jest to napar ze sproszkowanej bulwy storczyka. Ceniony przysmak w Turcji. W Europie jest znany od XVII/XVIII wieku, gdzie był sprowadzany do Anglii, Francji. Był pity, ale też używany jako przyprawa, używany do ciasta. Można używać Sahlepu jako mąki lub jako dodatek do mąki. Sahlep to bardzo zdrowy, rozgrzewający napój. Może nie do końca napój, bo ma konsystencję jak budyń – można go jeść łyżeczką.
Działanie zdrowotne naparu Sahlep
Sahlep ma działania lecznicze, jest zalecany na suchoty, na bóle i podrażnienie gardła, również na problemy z trawieniem. Co ciekawe, Kluk w swoim „Zielniku” (autor polski), zaleca picie Sahlepu również dla tym, którzy są oziębli w sprawach małżeńskich.
Bulwa storczyka ma dość charakterystyczny kształt, skąd wzięła się jego nazwa – bulwy przypominają lisie jądra. Niestety Sahlepu nie możemy napić się tak jak należy, bo bulwa powinna być zalana wodą, podgrzana i zagotowana – ma wtedy konsystencję jak siemię lniane.

Bulwy storczyka dostępne tylko w Turcji
Sahlep nie może być eksportowany z Turcji, bo na zrobienie kilograma Sahlepu potrzebujemy 1000 bulw storczyka, stąd prawdziwy Sahlep jest zarezerwowany tylko na rynek Turecki. Eksport jest dozwolony tylko Sahlepu Instant, który można dostać też w Polsce. Taki Sahlep Instant zawiera samej bulwy niewiele, jest tutaj wiele dodatków, mleko w proszku i przyprawy. Zaletą jest to, że dużo łatwiej się to przygotowuje.
Przygotowanie tureckiego naparu Sahlep
Sahlepu używamy 2 łyżeczki na filiżankę (120 ml) i zalewamy wodą. Sahlep Instant jest już przyprawiony cynamonem i wanilią, są to przyprawy które w Trucji oryginalnie dodaje się zawsze do Sahlepu.
Im dłużej Sahlep stygnie z wodą, im jest chłodniejszy tym jest gęstszy. Lekko gęstwy, mętny napój. Sahlep sprowadzany do Europy, okazał się tańszy niż kawa, stąd ubodzy mogl się tego napić w kawiarniach jak kawy. Sahlep nazywany był kawą dla ubogich, bo silnie rozgrzewał i był tani.
Sahlep można też zalać mlekiem zamiast wodą, wtedy jest jeszcze lepszy i mleczny. Pyszny i godny polecenia.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
214 Produkty
Herbata aromatyzowana
78 Produkty
Herbata zielona matcha
21 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
98 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Nikotyna w herbacie
Znane są przypadki, gdy Europejczycy, u zarania swej herbacianej historii, palili herbatę w fajkach jak[...]
sty
Herbata po libańsku, przepis na herbatę po libańsku
Herbata libańska nie jest bardzo oryginalna, ale bardzo smaczna, aromatyczna i rozgrzewająca. Przepis na herbatę[...]
maj
Ciepła herbata uspokaja, chociaż ma właściwości pobudzające: badania 2020
Naukowcy z City University London w najnowszych badaniach dowiedli, że ciepła herbata pomaga zredukować stres[...]
lut
Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty
Herbata turecka to herbata czarna, uprawiana w rejonie Rize. Jest to herbata BOP z małymi[...]
2 Comments
sty
Jaką kawę najlepiej pić? Lepsza mleczna i z cukrem czy czarna?
Pojawienie się mleka i cukru w kawie miało za zadanie zagłuszyć nieprzyjemny smak goryczy i[...]
lut
Opinie o yerba mate (ostrokrzewie paragwajskim)
Inwestycja w niniejszy zbiór mini-recenzji wyniosła około 400zł, wliczając stosowne akcesoria. Czy opłaciło się? Sprawdź,[...]
mar
Herbata oolong Lao Ming Mastergrade Oolong, parzenie herbaty oolong
Joanna z bloga Liu Mulan odwiedziła Czajnikowy i zaparzyła nam Lao Ming Mastergrade Oolong z[...]
lis
Czym różni się kofeina od teiny
Odpowiedź na pytanie czym różni się kofeina od teiny jest bardzo prosta: teina pochodzi z[...]
cze