Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Zamów książkę "Yerba mate w tydzień" samą lub w zestawie i użyj kuponu na darmową wysyłkę kurierem: 100%mate


Przepis na turecki przysmak Sahlep, sposób przygotowania

Sahlep nie jest herbatą, jest to napar ze sproszkowanej bulwy storczyka. Ceniony przysmak w Turcji. W Europie jest znany od XVII/XVIII wieku, gdzie był sprowadzany do Anglii, Francji. Był pity, ale też używany jako przyprawa, używany do ciasta. Można używać Sahlepu jako mąki lub jako dodatek do mąki. Sahlep to bardzo zdrowy, rozgrzewający napój. Może nie do końca napój, bo ma konsystencję jak budyń – można go jeść łyżeczką.

Sahlep ma działania lecznicze, jest zalecany na suchoty, na bóle i podrażnienie gardła, również na problemy z trawieniem. Co ciekawe, Kluk w swoim “Zielniku” (autor polski), zaleca picie Sahlepu również dla tym, którzy są oziębli w sprawach małżeńskich.

Bula storczyka ma dość charakterystyczny kształt, skąd wzięła się jego nazwa – bulwy przypominają lisie jądra. Niestety Sahlepu nie możemy napić się tak jak należy, bo bulwa powinna być zalana wodą, podgrzana i zagotowana – ma wtedy konsystencję jak siemię lniane.

Sahlep oryginalny turecki przysmak bulwa storczyka
Sahlep oryginalny turecki przysmak bulwa storczyka

Sahlep nie może być eksportowany z Turcji, bo na zrobienie kilograma Sahlepu potrzebujemy 1000 bulw storczyka, stąd prawdziwy Sahlep jest zarezerwowany tylko na rynek Turecki. Eksport jest dozwolony tylko Sahlepu Instant, który można dostać też w Polsce. Taki Sahlep Instant zawiera samej bulwy niewiele, jest tutaj wiele dodatków, mleko w proszku i przyprawy. Zaletą jest to, że dużo łatwiej się to przygotowuje.

Sahlepu używamy 2 łyżeczki na filiżankę (120 ml) i zalewamy wodą. Sahlep Instant jest już przyprawiony cynamonem i wanilią, są to przyprawy które w Trucji oryginalnie dodaje się zawsze do Sahlepu.

Im dłużej Sahlep stygnie z wodą, im jest chłodniejszy tym jest gęstszy. Lekko gęstwy, mętny napój. Sahlep sprowadzany do Europy, okazał się tańszy niż kawa, stąd ubodzy mogl się tego napić w kawiarniach jak kawy. Sahlep nazywany był kawą dla ubogich, bo silnie rozgrzewał i był tani.

Sahlep można też zalać mlekiem zamiast wodą, wtedy jest jeszcze lepszy i mleczny. Pyszny i godny polecenia.


Dodaj komentarz