ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Zielone herbaty potrafią być bardzo kapryśne. Jeśli źle do nich podejdziemy, możemy zupełnie zepsuć smak niektórych z nich. Dlatego swoją przygodę z tą grupą herbat, najlepiej zaczynać z tymi nieco bardziej „cierpliwymi”. Jedną z takich herbat jest na przykład Misty Green.

Herbata zielona Misty Green

Misty Green tłumaczy się jako zielona mgła. Jest to czysta zielona herbata pochodząca z Enshi w prowincji Hubei. Jej liście są dość duże, skręcone i o ładnym ciemno-zielonym kolorze. Susz pachnie świeżo i według mojego nosa nieco ostro, ale zdecydowanie pachnie zieloną herbatą.

Czym jest cierpliwa herbata? Misty Green - zielona herbata: susz
Czym jest cierpliwa herbata? Misty Green – zielona herbata: susz

Herbata Misty Green – sposób przygotowania

Swoją Misty Green przygotowałam w przezroczystym gawianie, by podziwiać jak rozwijają się listki. Użyłam 100 ml wody w temperaturze 80 stopni oraz 2,5 grama herbaty (Mniej więcej standardowe parametry dla zielonych herbat). Czasy trzech przygotowanych przeze mnie parzeń to 2 minuty, 2 minuty oraz ostatnie 3 minuty.

Czym jest cierpliwa herbata? Misty Green - zielona herbata: parzenie w gaiwanie
Czym jest cierpliwa herbata? Misty Green – zielona herbata: parzenie w gaiwanie

Jak wygląda i smakuje „Misty Green”?

Napar wyszedł w kolorze żółtawo-zielonym, w ciepłych tonach. Smak naparu zaś miał w sobie nawet coś z umami (glutaminian sodu). Był warzywny i słodkawy. Jak wspomniałam wykonałam trzy parzenia, ale podejrzewam, że herbata ta wytrzymałaby jeszcze jedno lub dwa, ponieważ kolejne parzenia były podobne w smaku do pierwszego chociaż nieco lżejsze.

Czym jest cierpliwa herbata? Misty Green - zielona herbata: kolor naparu
Czym jest cierpliwa herbata? Misty Green – zielona herbata: kolor naparu

Czym jest cierpliwa herbata?

„O co więc chodzi z herbatami cierpliwymi?” Takie pytanie zadał mi ostatnio bardzo świeży fan herbaty. Są to takie herbaty, które jest ciężej źle zaparzyć, a czasem trzeba się nawet o to szczególnie postarać.

W przypadku wielu herbat szlachetnych jest tak, że gdy źle dobierzemy czas parzenia, temperaturę wody lub ilość suszu, napar może okazać się nawet nie do końca pitny (taka mocna cierpka siekiera albo ciecz bez smaku). Dla mnie najtrudniejszą w parzeniu herbatę do tej pory jest japońska gyokuro. W wypadku herbat „cierpliwszych” nawet niekoniecznie dobrze dobrane parametry parzenia dadzą nam napar nadający się do picia, a nawet smaczny. Dlatego poleca się je osobom zaczynającym swoją herbacianą przygodę.

Czym jest cierpliwa herbata? Misty Green - zielona herbata: kolor naparu w czarce
Czym jest cierpliwa herbata? Misty Green – zielona herbata: kolor naparu w czarce

Misty Green jest dobrą startową herbatą, na której można spokojnie eksperymentować i uczyć się prawidłowego parzenia herbaty zielonej, a i bardziej zaawansowanym herbaciarzom może przypaść do gustu.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata zielona Schincha, japońska herbata Shincha, parzenie zielonej herbaty

Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbaty w Japonii, a zarazem nazwa herbaty pochodzącej z[...]

Herbata japońska. Przewodnik po japońskich herbatach

Japonia to kraj, który słusznie kojarzy nam się z herbatą zieloną. Jak żaden inny naród[...]

Tea & Coffee World Cup 2016

Po raz pierwszy w Krakowie, w dniach: 10-12 maja 2016 roku odbędą się najważniejsze światowe[...]

Cold brew. Zimne parzenie Yerba mate French Press

Do przygotowania zimnego mate potrzebujemy 10g Yerba mate, 330ml zimnej wody, French Press. Opcjonalnie możemy[...]

Goździki: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty

Przede wszystkim goździki są antyseptyczne, więc pomagają przy różnego rodzaju infekcjach. Ponadto mają działanie przeciwbólowe,[...]

Dobra herbata na mieście? Łatwo ją zepsuć!

Herbata coraz bardziej zyskuje na popularności, ale napić się dobrej filiżanki herbaty "na mieście" wcale[...]

Herbata japońska zielona Kokeicha, parzenie. Jak jest produkowana?

Kokeicha to herbaciana ciekawostka. W krajach zachodu można często kupić tę herbatę, która w Japonii,[...]

Herbaciarnia Czajnik Gliwice

Herbaciarnia Czajnik Gliwice kontaktowe: telefon: 889 002 445, adres: Gliwice, ul. Fredry 4

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.