ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Dobra herbata na mieście? Łatwo ją zepsuć!

Herbata coraz bardziej zyskuje na popularności, ale napić się dobrej filiżanki herbaty „na mieście” wcale nie jest łatwo. Wiele miejsc oferuje wysokiej jakości herbatę liściastą, żeby tylko ją popsuć.

Oto lista najgorszych zbrodni na herbacie, które zdarzają się zbyt często.

Sparz herbatę!

Herbata zielona, herbata oolong i herbata biała mają bardzo delikatne liście. Zalewanie ich wrzącą wodą jest bolesne dla liści, a tym samym dla naszych kubków smakowych. Herbata staje się gorzka i nie da się wyczuć lekkich, ale pełnych aromatów. Miejsca, które parzą herbatę powinny inwestować w sprzęt, który podgrzewa wodę do odpowiedniej temperatury, jeśli nie mają ochoty jej studzić. W ostatnich latach bardzo spadły ceny na przykład czajnika z funkcją grzania wody do 70*C, 80*C i 90*C. A może po prostu użyć zwykłego termometru?

Stłamś liście!

Wszystkie liście herbaty potrzebują miejsca do rozwinięcia się. Wciskanie herbaty do małych parzydełek, sprawia, że jej aromat pozostaje wewnątrz, a nie w naszej gotowej herbacie. Im więcej wody znajduje się w kontakcie z powierzchnią herbaty tym lepszy smak uzyskamy!

Przeparz herbatę!

Każdą herbatę możesz zepsuć przez jej przeparzenie. Zostaw liście herbaty w wodzie na zbyt długo i przeparz herbatę. Na to nie jest odporna nawet czarna herbata! Jak często zdarza się, że obsługa wręcza ci kubek z wesoło dyndającym sznurkiem od torebki? Wiele miejsc używa stoperów do odmierzania czasu parzenia herbaty i nie wydaje jej klientom dopóki herbata nie jest gotowa. Tak to się powinno robić! Pierwsze parzenie dla większości herbat wynosi 2-3 minuty. Pierwsze? Już tłumaczę.

Zmarnuj herbatę!

Wiele wysokiej klasy restauracji podaje drogie herbaty, które kosztują kilkadziesiąt złotych za kilka gramów. Wysokiej jakości liście mogą być parzone wiele razy, a pełny aromat herbaty uzyskuje się dopiero przy drugim czy trzecim parzeniu. Ale nie, najlepiej wyrzucić liście herbaty zaraz po pierwszym parzeniu lub zgnieść je french pressem pozostawiając w nich małą ilość wody. W konsekwencji dostajemy herbatę o słabym smaku lub pełną goryczy. Oczywiście, najlepiej to zamaskować cukrem lub aromatem.

Dobra herbata nie potrzebuje cukru i innych dodatków.

Tekst po polsku na podstawie: chicagoist.com/2014/04/02/do_you_even_steep_how_chicago_resta.php

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Skąd pochodzi herbata?

Herbata jako roślina pochodzi z południowej Azji. Konkretnie zaś z południowo-zachodnich Chin, Mjanmy (niegdysiejszej Birmy),[...]

Herbaciarnia Smoczy Czajnik, Katowice

Wkrótce otworzymy dla Was lokal mogący pomieścić 20 osób w Katowicach przy ulicy Francuskiej 15.[...]

Yerba Mate FD Fede Rico opinie

FD to paragwajska grupa zrzeszająca producentów rolnych w tym yerba mate. Obecna jest na rynku[...]

Papież Franciszek Jorge Bergoglio pije Yerba Mate

Papież Franciszek I Jorge Bergoglio pije Yerba Mate. Nowo wybrany papież Jorge Bergoglio pochodzi Argentyny,[...]

Ginko Biloba. Miłorząb Japoński

Ginko Biloba to jedyne żyjące obecnie drzewo liściaste, które jest nagonasienne. Napar z miłorzębu japońskiego[...]

Kofeina w herbacie. Wpływ kofeiny na zdrowie

Chociaż kawa utrzymuje cię na nogach, herbata pomaga zachować spokój i koncentrację. Udowodniono, że teanina[...]

Kawa z Wasabi i mleczkiem w tubce

Przygotuj swoją ulubioną kawę, używając mniejszej niż zwykle ilości wody w celu zwiększenia intensywności naparu.[...]

Nowoczesne technologie w parzeniu herbaty

Czajniki elektryczne, których używamy na co dzień nie są idealne. Osoby starające się oszczędzać energię[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.