ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Terere to zimne parzenie yerba mate. Tak można by najprościej opisać ten narodowy napój w Paragwaju. Jest to jednak coś o wiele ważniejszego w życiu Paragwajczyków niż tylko sposób na ugaszenie pragnienia. Terere przygotowuje się w specjalnych naczyniach, które tradycyjnie wykonane są z wolego rogu. Nie każdy jednak preferuje guampa, bo tak się nazywają, i używa się też naczyń z innych materiałów. Niezbędna jest do przygotowania terere także bombilla i termos. Termosy do terere są duże i mają szeroki wlot, dzięki czemu można je wypełnić lodem. Często do lodowatej wody dodaje się także ubite w moździerzu świeże zioła, które w gotowych pęczkach można kupić na targu. Taką lodowatą, ziołową wodą zalewa się yerba mate i pije bez użycia gorącej wody. Mimo to napar jest pobudzający i smaczny choć można by oczekiwać, że bez parzenia i temperatury będzie to tylko brudna, zimna woda. Zauważyć trzeba, że paragwajskie yerba mate są bardziej pylaste niż na przykład argentyńskie. Dzięki zawartości pyłu mate może się zaparzyć intensywnie nawet na zimno.

Warto przypomnieć o tym czym jest yerba mate terere i poświęcić jej nieco uwagi w ramach krzewienia yerbowej kultury, ponieważ nadarza się ku temu doskonała okazja. Obchodzimy Dzień Terere. Nie jest to święto międzynarodowe, w Polsce nie świętuje się go przesadnie hucznie. Niemniej są osoby, które mimo niesprzyjającej aury sięgną po ten napój.

Ostatnia sobota lutego to Dzień Terere

Skąd tak dziwna data? Ostatnia sobota lutego wydaje się być ostatnim dniem, w którym mamy ochotę na lodowate napoje. Zauważmy jednak, że w Paragwaju jest nieco cieplej. Obecnie jest tam środek lata, a najcieplejszym miesiącem w roku jest styczeń. W tej chwili kończy się luty, a w stolicy Paragwaju jest dziś 33 stopnie Celsjusza.

Ciekawostki dotyczące yerba mate terere

Z terere wiąże się kilka ciekawostek, o których mogliście nie wiedzieć.

  • Z okazji dnia terere urządza się niejednokrotnie bardzo huczne obchody, odbywają się koncerty, tańce i festyny pełne jedzenia i stoisk z akcesoriami do yerba mate takimi jak termosy, guampa, bombille, moździerze itp.
  • W Paragwaju odbywa się festiwal terere, który jest też poprzedzony expo poświęconemu terere. Impreza ta trwa tydzień.
  • Duży termos do terere jest ważnym elementem wyglądu Paragwajczyków, ponieważ rzadko można ich spotkać bez zestawu do terere. Obszyte skórą lub różnymi materiałami termosy miewają kieszonki na guampe i bombille, są pięknie wykończone, mają uchwyty i szelki do noszenia. Służą w Paragwaju do wyrażania siebie. Bywają obszyte różnymi hasłami, logo i znakami. Wiele osób traktuje je jak dodatek do stroju niczym torebkę i miewa ich kilka.
  • Terere pija się w towarzystwie. Zwykle w kręgu. Naczynie przekazywane jest z rąk do rąk i napełniane wodą. Wszyscy używają jednego zestawu, lecz każdy musi wypić do końca swoją porcję, po czym ponownie zalana trafia do następnej osoby. Mówi się, że Paragwajczycy dzielą się akcesoriami ale nie naparem.
  • Terere nie tylko jest oficjalnym narodowym napojem w Paragwaju, ale także dziedzictwem kulturowym co ogłosiło UNESCO.
  • Ponad 90% dorosłych Paragwajczyków deklaruje, że pija terere codziennie.
  • Istnieje teoria, że terere powstało podczas wojny, gdy paragwajscy żołnierze uznali rozpalanie ognisk za zbyt ryzykowne i w obawie przed zwróceniem uwagi przeciwników zalewali swoją yerba mate na zimno.
  • Podczas pandemii covid-19 w Ameryce Południowej powstała specjalna akcja mająca na celu uświadamianie ludziom zagrożenia związanego z dzieleniem się bombillą.
  • W wielu krajach na świecie mówi się o „przerwie kawowej” podczas dnia pracy czy jakiegoś wydarzenia. W Paragwaju funkcjonuje „przerwa na terere”.
  • Słowo terere jest onomatopeją i oznacza dźwięk trzech siorbnięć przez bombille.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata do sushi baru. Skąd wynikają błędy? Analiza problemu

Sushi bary najczęściej podają herbatę w żeliwnych czajnikach. Bronią się rękami i nogami przed lekką[...]

Jak zrobić czarkę do herbaty z gliny?

Aby zrobić czarkę, potrzebna jest glina. Glinę najpierw trzeba odpowietrzyć, bo często w jej środku[...]

Herbata Clipper Zielona Herbata, Opinie

Niestety ładne opakowanie i certyfikaty pozostają największymi, a właściwie jedynymi pozytywami tej herbaty. Smak wręcz[...]

Herbata Si Ji Chun Oolong

Nazwa Cztery Pory Roku - wiosna, choć dość poetyczna, pochodzi od tego, że krzewy herbaciane[...]

Na co wpływa terroir w kawie?

Terroir jest czynnikiem, który decyduje o tym, że ta sama roślina uprawiana w podobnych warunkach,[...]

Czarna herbata Gunpowder Black. Słodka czarna herbata

Herbatę przygotowałam w czajniczku - łyżeczka herbaty na czajniczek wody. Wodą o temperaturze 95 stopni[...]

1 Comments

Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh: część 2

Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh. Pu-erh czerwona herbata rodzaje przygotowanie.

Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Warszawie? (odcinek 1)

Zapraszamy na pierwszy odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.