ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata ze złocienia, Chrysanthemum tea

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Kwiaty w filiżance: krótko o herbatce ze złocienia (Chrysanthemum tea)

Herbata ze złocienia: Napar złocieniowy ma jasnożółty kolor i kwiatowy aromat
Herbata ze złocienia: Napar złocieniowy ma jasnożółty kolor i kwiatowy aromat

Herbatkę ze złocienia piłam po raz pierwszy, gdy zamówił mi ją znajomy podczas odwiedzin w Chinach. Stwierdził, że warto spróbować i na pewno będzie mi smakowała. Nie mylił się. Moje drugie spotkanie z tą herbatką nastąpiło pewnego dnia przy podwieczorku. Nasza gospodyni z radością zapowiedziała herbatę, po czym szeptem dodała, że będzie to taka dziewczyńska herbatka. Dzisiaj napar ze złocienia jest jednym z moich ulubionych, a wielokrotne jego podawanie osobnikom płci męskiej wykazało, że także i im ten napar smakuje.

Czym jest herbata ze złocienia?

Herbatka ze złocienia to napar przygotowywany z ususzonych kwiatków Chrysanthemum. Złocień jest rośliną należącą do rodziny astrowatych i swoim rodzajem obejmuje około 37 gatunków. Spośród tych 37 w stanie naturalnym, większość spotkamy w Azji.

Do przygotowywania naparów wykorzystuje się głównie Chrysanthemum indicum oraz Chrysanthemum morifolium (złocień wielkokwiatowy).

Zaparzona herbatka ze złocienia
Zaparzona herbatka ze złocienia

Strona Vicony Tea Dictionary wymienia 4 podstawowe rodzaje herbatki złocieniowej, w zależności od jej pochodzenia: Huángshān Gòngjú, Hángbáijú, Chújú oraz Bójú. Dodatkowo wspomina też o naparcah z pąków kwiatowych.

Jak można zauważyć jest to herbatka, więc nie zawiera liści herbaty. Dobrej jakości kwiaty powinny mieć zdrowy wygląd, niektóre strony wspominały, że zbyt białe kwiatki (bez odcieni żółci) powinny także budzić nasze podejrzenia. Płatki powinny być jak najmniej pokruszone i oczywiście nie powinniśmy zauważyć nalotów pleśni.

Jak się przygotowuje herbatę ze złocienia?

Zgodnie z najpopularniejszą metodą, należy zalać kwiatki gorącą wodą (90-95 stopni) i pozostawić na około 5 minut. Ile nasypać tych kwiatków? No cóż, to zależy od naszych upodobań. Jeśli będziemy parzyli herbatkę kilkakrotnie, warto wrzucić ich około łyżeczki na szklankę. Mi czasami wystarczy dosłownie kilka kwiatków. Można dodać do naparu jagód goi. Można go posłodzić, choć według mnie jest smaczny bez dodatków. Przygotowaną herbatkę można pić również na zimno.

Herbata ze złocienia: Parzenie złocienia
Herbata ze złocienia: Parzenie złocienia

Smak ma delikatny z kwiatowym aromatem. Polecam zalać ją w przezroczystym naczyniu, żeby pooglądać pływające w jasnożółtym naparze kwiatki oraz ewentualne jagody goji. Gdy nasz napar wypijemy, możemy zalać kwiaty ponownie gorącą wodą.

Korzyści z picia złocienia?

Według tradycji chińskiej, napar złocienia łączony jest z zimnem. Herbatkę tę poleca się w gorące dni, a także przy gorączce, by ochłodzić ciało. Ma właściwości tonizujące, wspomaga nas przy przeziębieniu. Jest polecana przy bólach gardła, problemach ze skórą oraz wysokim ciśnieniem. Wspomaga nasze trawienie, ma działanie bakteriobójcze a także ma pozytywny wpływ na nasz wzrok i słuch. Należy jednak pamiętać, że choć jest to dość rzadkie, u niektórych osób szczególnie wrażliwych mogą wystąpić reakcje alergiczne. W razie jakichkolwiek wątpliwości, zawsze należy skonsultować się z lekarzem.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Co oznacza Clonal (Cl) i China (Ch) na herbacie Darjeeling?

Po znalezieniu na opakowaniu herbaty Dareeling słowa "China" zastanawiasz się czy dobrze znasz się na[...]

Chmiel zwyczajny. Napar z chmielu

Rodzaj chmielu, którego nazwa łacińska to Humulus, należy do rodziny konopiowatych. Jest rośliną pnącą się,[...]

Herbaciarnia Smoczy Czajnik, Katowice

Wkrótce otworzymy dla Was lokal mogący pomieścić 20 osób w Katowicach przy ulicy Francuskiej 15.[...]

Kardamon: właściwości, działanie. Przepis na herbatę z kardamonem. Dodatki do herbaty #3

Kardamon to roślina spokrewniona z imbirem i tak jak w przypadku imbiru jest popularnym dodatkiem[...]

Urc i mięta Nana – tradycyjne herbatki z Armenii

Ormianie kochają herbatę, ponieważ tak jak w Polsce pije się kawę o wszystkich porach dnia,[...]

Tradycyjna angielska herbata. Klasyczne angielskie mieszanki herbat

Brytyjczykom zawdzięczamy również kilka bardzo znanych mieszanek czarnej herbaty. Któż z nas nie zna smaku[...]

Latte art – wzory krok po kroku: tulipan

Aby wykonać latte art tulipan, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią[...]

Degustator herbaty – analiza sensoryczna (część 1)

Sensorysta to dość mało znany zawód. Niewielu jest także samych sensorystów, a tak na dobrą[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.