Nadciśnienie to poważna dolegliwość, z którą zmaga się wiele osób na całym świecie. Najlepszą metodą zapobiegania tej chorobie jest odpowiednia prewencja, polegająca na zmianie stylu życia. Jednym z elementów korzystnej i zdrowej diety z całą pewnością może być regularne picie zielonej herbaty. Wykazano wiele korzystnych właściwości naparu herbacianego i dobrego wpływu na nasze zdrowie. Między innymi herbata może przynieść pozytywne efekty dla naszego układu krwionośnego. Czynne składniki herbaty, czyli katechiny między innymi mają zdolność do redukcji złego cholesterolu.
Nadciśnienie a picie zielonej herbaty
Wyniki badań dotyczących zielonej herbaty w kontekście nadciśnienia tętniczego nie są spójne. Jednym z powodów różnych wniosków jest fakt obecności w herbacie kofeiny, która podnosi ciśnienie. Co więcej, każdy może na kofeinę reagować nieco inaczej. Niektóre badania przeprowadzono stosując na grupie badanych osób jedynie ekstrakt zawierający katechiny, lecz nie zawierający kofeiny, inne zaś przeprowadzono na szczurach.
Analizując przeszło 180 różnych badań i artykułów naukowych, stwierdzono, że katechiny zawarte w herbacie zielonej mają zdolność do obniżania ciśnienia tętniczego, zarówno skurczowego jak i rozkurczowego i to dość znacznie. Co więcej: opisano mechanizm ich działania.
Już jedna szklanka herbaty zielonej dziennie obniżała ciśnienie krwi wśród osób z nadciśnieniem, jeszcze większe efekty zaobserwowano przy ilości dwóch szklanek dziennie. Zielona herbata ogranicza także ryzyko śmierci związanej z nadciśnieniem oraz zmniejsza szanse zachorowania.

Podsumowując, najlepsze efekty przyniesie picie około dwóch szklanek zielonej herbaty dziennie w dłuższym okresie. Dobrze by była to herbata bogata w katechiny, a zatem wysokiej jakości i świeża. Dodatkowo lepsze efekty przynosi herbata zielona uboższa w kofeinę.
Zawsze należy monitorować własny stan zdrowia i reakcje organizmu oraz skonsultować z lekarzem stosowanie herbaty jako suplement w przypadku nadciśnienia, zwłaszcza jeśli zdecydujemy się sięgnąć po ekstrakt.
Po więcej szczegółów zapraszamy do: Effect of green tea consumption on blood pressure: A meta-analysis of 13 randomized controlled trials, Xiaoli Peng, Rui Zhou, Bin Wang, Xiaoping Yu, Xiaohong Yang, Kai Liu, Mantian Mi
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
188 Produkty
Herbata aromatyzowana
83 Produkty
Herbata zielona Matcha
15 Produkty
Herbata czerwona
10 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
92 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
39 Produkty
Przeczytaj również
Herbata owocowa Smakołyk
Herbata owocowa Smakołyk, skład: płatki dzikiej róży, kawałki jabłka, organiczny hibiskus, kawałki ananasa i kokosu,[...]
mar
D: Dust, oznaczenie jakości herbaty
D: Dust jest to literowe określenie jakości suszu herbacianego. Oznacza, że herbata jest bardzo drobna[...]
OFF Grades, oznaczenie jakości herbaty
OFF Grades to oznaczenie literowe jakości herbaty mówiące o tym, że dana herbata nie jest[...]
Prosty sposób jak poprawić smak kawy!
Mało znanym trickiem jest technika polegająca na dodaniu bardzo niewielkiej ilości soli kuchennej, która o[...]
kw.
Kofeina w herbacie. Wpływ kofeiny na zdrowie
Chociaż kawa utrzymuje cię na nogach, herbata pomaga zachować spokój i koncentrację. Udowodniono, że teanina[...]
lut
Anxi, okręg na prowincji Fujian
Anxi to okręg na południu prowincji Fujian, słynie z produkcji herbaty Ti Kuan Yin. Drzewa[...]
Jak zrobić czarkę do herbaty z gliny?
Aby zrobić czarkę, potrzebna jest glina. Glinę najpierw trzeba odpowietrzyć, bo często w jej środku[...]
maj
Termometr do herbaty, termometr do Yerba mate: czy warto kupić? Zalety termometru
Czy warto kupić termometr do herbaty lub Yerba mate? Termometr na początku przygody z Yerba[...]
wrz